Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Pääkirjoitus: Valtio käy kuluttajan kukkarolla

30.12.201607:00
33

Suomalaiset kuluttajat ovat sitä mieltä (HS Gallup 29.12.), että maan kansantalous paranee vuonna 2017. Suurin osa kansasta uskoo kuitenkin, ettei noususuhdanne sada heidän laariinsa. Yli 80 prosenttia suomalaisista ajattelee, ettei heidän oma taloudellinen tilanteensa kohene ensi vuonna. Noin puolet gallup-vastaajista luottaa taloustilanteensa pysyvän entisellään, mutta lähes 30 prosenttia ennakoi tilanteensa heikkenevän.
Tutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat hyvin perillä siitä, mitä ensi vuonna on luvassa. Vuodenvaihteessa tosin tulevat voimaan kilpailukykysopimuksen solmimisen yhteydessä luvatut kevennykset sekä palkkaverotukseen että eläkeläisten verotukseen, mutta suomalaisten reaalinen ostovoima ei käytännössä kasva. Siitä pitävät huolen ennakoitu, hintoja nostava inflaation kiihtyminen ja ennen kaikkea lukuisat korotukset erilaisiin veroihin ja käyttömaksuihin.
Valtio antaa lusikalla, mutta ottaa kauhalla takaisin. Palkansaajien työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut nousevat kiky-sopimuksen mukaisesti. Työntekijät ovat näin mukana taloustalkoissa lisätyöpaikkojen luomiseksi, kun samaan aikaan työnantajien sosiaalimaksuja alennetaan työvoimakustannusten keventämiseksi.
Suuri osa suomalaisista maksaa asuntolainaa. Sen korkovähennys heikkenee jo ensi vuonna 55:stä 45 prosenttiin. Vaalikauden aikana korkovähennystä huononnetaan tasaisesti niin, että vuonna 2019 enää 25 prosenttia koroista on vähennyskelpoisia. Vakituiseen ja vapaa-ajan asumiseen vaikuttava kiinteistövero nousee myös monessa kunnassa. Monen omakotiasujan lompakkoa ohentaa myös lämmityspolttoaineiden verokorotus.
Autoilun kustannukset nousevat ensi vuonna. Jokainen autoilija saa 36,50 euron suuruisen korotuksen ajoneuvoveroonsa, minkä lisäksi polttoaineverotuksen korottaminen nostaa bensiinin hintaa. Jälkimmäisen voi ennakoida vaikuttavan myös julkisen liikenteen ja taksien taksoihin. Ensi vuonna luvassa on myös lopullinen ratkaisu soutuvenettä isommista veneistä sekä moottoripyöristä, mönkijöistä ja moottorikelkoista perittävästä vuotuisesta verosta.
Suurin osa kansalaisista joutuu siis ottamaan osaa valtion rahakirstun kartuttamiseen, tavalla tai toisella. 

Anssi Mehtälä  

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kaiken takana on EU ei misään ekut piisaa koska me maksetaan EUlle enemän mitä me saadaan. Esim. tullimaksut tilitetään suoraan EUlle ja saadaan roposia takaisin. Ei tämmöinen minun tyhmänjärkeni mukaan ole taloudellista meinikiä. Äsken uutisissa sanottiin että EUsta on haitaa kuin hyötyä. Eiköhän me SUOMALAISET jo panna tälläiselle stoppi pelottelevat että se tulee kaliiksi erota EUsta herrojen höpinöitä ei kun Brittien perässä että nuppitutisee. HYVÄÄ VUODEN VAIHDETTA.

Lähettänyt käyttäjä Velat on makset... (kirjautumaton)
Näihin taloustalkoisiin on jouduttu edellisen hallituksen saamattomuuden vuoksi. Kaikki yhteiskunnan silmää tekevät ja poliitikot ( paitsi demarit) puhuivat viime hallituskauden tullessa päätökseen, että se pelko, äänestäjien kannatuslukujen laskemisesta johti siihen, että vaikeat leikkaukset jätettiin nykyiselle haliitukselle. No hallitus tekee nyt sen, mitä SDP-Kokoomus-monivärihallitus ei USKALTANUT EDES ALOITTAA ! Kaikki tiesivät, että suuria ja vaikeita muutoksia pitää tehdä tässä maassa. SDP ja Kokoomus eivät uskaltaneet ! Tottakai kaikki syyttävät nyt tätä hallitusta, kun edellinen hallitus oli velllihousuhallitus. Velkaa tuli paljon ja nyt sitä maksaa koko Suomi. Vaihtoehtoa kun ei ole. Eli miten meni noin niinkuin omasta mielestä Kokoomus ja SDP ?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olen kaiketi ensimmäisen kommentoijan mainitsema palkkaloinen, työskennellen kunnan palveluksessa. Palkkani ei aivan yllä 2200€ ja siitä otetaan tietysti päältä kaikki pakolliset, veroista alkaen. Sen lisäksi maksan erinäisiä laskuja ja lainaakin mitä nyt viiden hengen taloudessa nyt vain sattuu olemaan. Olen todella pahoillani aiheuttamastani mielipahasta "loisena". Kysynkin siis ohjeistusta millainen palkka olisi kyseiselle loisialle sopiva? Olisiko kenties suotavaa että minunkaltaisille muiden kustannuksella eläjille tulisi jokin velvoite suhteessa muihin palkansaajiin? Saanko yhtään sillä anteeksi että tekemistäni työvuosista olin yksityisellä 27-vuotta ja viimeiset neljä palkkaloisena?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Työntekijät ovat näin mukana taloustalkoissa lisätyöpaikkojen luomiseksi, kun samaan aikaan työnantajien sosiaalimaksuja alennetaan työvoimakustannusten keventämiseksi." -- Uskallan väittää tämän kaiken menevän yrittäjien taskuihin tuottamatta yhtään uutta työpaikkaa.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
" " " isommista veneistä sekä moottoripyöristä, mönkijöistä ja moottorikelkoista perittävästä vuotuisesta verosta" " " Moottorikelkkoja ei mainta siinä hallituksen ehdotuksessa joka on lausuntokierroksella, joten tarkkuutta toimittaja... :)... Mutta asiaan. Valtiolaiva ui tällä hetkellä niin syvällä ja mitä hallitus tarjoaa lääkkeeksi? Lisää äyskäreitä (veroja) kansalaisille, jotta saadaan enemmän vettä pois ruumasta, mutta kukaan ei ole kiinnostunut sen reiän (julkinen talous) pienentämisestä, josta vesi tulee sisään.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut