Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Pääkirjoitus: Valmiustietoutta vapaaehtoisesti

15.07.201707:00
10

Valtakunnansovittelija Minna Helle harmitteli lehtihaastattelussa, ettei hänen ikäluokkansa naisilla ollut nykyisenlaista mahdollisuutta käydä armeijaa. Hänellä oli tunne, että oli jäänyt jostakin paitsi. Tunne oli vain vahvistunut valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoi Porin Suomi Areenalla valiokunnan pohtineen samaa tiedon puutetta. Puolentoista vuoden ajan valiokunnassa on luonnosteltu naisille kansalaisvelvollisuutta osallistua pakolliseen siviilikriisinhallintataitojen perehdytykseen.
Valmista mallia ei vielä ole, mutta kyse on tiiviistä, kenties kuukauden koulutuksesta, jolla varmistettaisiin, ettei kenenkään peukalo jää keskelle kämmentä, kun osaamista tarvitaan. Asevelvollisuuden laajentamisesta ei ole kyse, enemmänkin ensiapu- ja pelastustaitovalmennuksesta sekä varautumisopastuksesta arjen häiriötilanteisiin ja poikkeusolojen avustustoimintaan.
Tarve tällaiseen koulutukseen kasvaa maailman muuttuessa yhä arvaamattomammaksi. Pitää pystyä varautumaan uhkiin, joita aiemmin ei vielä ollut. Kanerva puhui laajasta turvallisuuskäsityksestä: yksilöiden ja perheiden turvallisuudesta ja sitä kautta koko yhteiskunnan toimivuuden varmistamisesta.
Valiokunnan ajatus koulutuksen pakollisuudesta kuitenkin mietityttää. Vapaaehtoisuus ja houkuttelevat porkkanat ovat pakkoa parempia motivaattoreita. Siitä kielii jo naisten kiinnostus armeijan johtajakoulutukseen.
Naisten Valmiusliitto antaa kymmenen naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevän naisjärjestön kanssa yhdessä puolustusvaliokunnankin kaavailemaa valmius- ja varautumiskoulutusta. Yhteistyö koulutusohjelmien sisällön kehittämiseksi voisi olla ratkaisu uuden tiedon tarpeeseen.
Myös kansainvälisestikin ainutlaatuiset alueelliset ja valtakunnalliset maanpuolustuskurssimme perehdyttävät varautumiseen tasapuolisesti niin naisia kuin miehiä.

Sirpa Silmäri
sirpa.silmari@kaakonviestinta.fi

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei kai kukaan sotaa halua, mutta olisi idioottimaista olla siihen varautumatta. Jos luulee että mahdollinen kriisitilanne vältetään rauhanmarsseilla ei todellakaan tunne sotilasjohtajien ajatusmaailmaa idässä ja lännessä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Käyttäjä 18:07, Suomi varautuu kriiseihin, se on selvä. Jokaisen yksilön ei niin tarvitse tehdä. Pohjois-Korea on hyvä esimerkki maasta, jossa koko kansa varautuu sotaan, eikä sitten muuta teekään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ymmärräthän nimimerkki Etunoja, että Pohjois-Korea on käytännössä sotatalous ja se tähtää sotilaallisiin saavutuksiin, kuten nyt plutoniumin tuottamiseen ja mannertenvälisiin ohjuksiin? Se keskittää näihin valtaosan koko maan varallisuudesta ja tuotantovoimasta. Kun näin on, sen siviilipuoli kärsii tavattomasti. Vai onko sinulla jotakin uutta tietoa Pohjois-Korean elintasosta verrattuna vaikkapa sen naapuriin Etelä-Koreaan? Etelä-Korea on keskittynyt siviilipuolen saavutuksiin, joilla se rahoittaa puolustustaan.

Lähettänyt käyttäjä Etunojassa (kirjautumaton)
Anonymous 18.32. Olinkin eri mieltä siitä, kun kirjoitit, etgä P-Korea ei tee muuta, kun valmistautuu sotaan. Tekee varmasti paljon muutakin, toki myös kiihkoilee sodalla. Pohjois-Korea on myös muuta kuin sen johtaja. Osaavat ihmiset sielläkin ajatella omilla aivpillaan.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut