Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Pääkirjoitus: Tappiomielialaa ei pidä lietsoa, mutta yrittäjien hätään tarvitaan apua

14.09.201707:11
9

Yrittäjäjärjestön kyselyssä yritysten lähiajan suhdanneodotukset ovat Etelä-Savossa selvästi heikommat kuin keväällä ja jäljessä koko maan odotuksista. Etelä-Savon pienyritykset eivät tunne päässeensä kasvuvauhtiin.
Etelä-Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Nina Rasola totesi tiistaina Itä-Savossa, että monien yrittäjien mukaan kesä oli vilkas ja toimelias. Hänen mukaansa vakava asia on kuitenkin se, että kasvuhakuisia yrityksiä on vähemmän kuin muualla.
Rasolan huoleen on helppo yhtyä. Tappiomielialaa ei pidä lietsoa, mutta yrittäjien kuvaamia tunnelmia ei voi muuksi muuttaa. Tilanteessa tarvitaan tukea.
Kyselyn mukaan investointihalukkuus on Etelä-Savossa alhaisella tasolla. Ely-keskuksen johtaja Juhana Pulliainen sanoo yritysten investointien pysähtyneen vapun aikaan kuin seinään (I-S 12.9.). Hän arvioi, että Savonlinnan OKL:n menetystä on märehditty kenties jo liikaa ja tämä levittää mielikuvaa vaikeuksista.
OKL:n lähdön vaikutukset ovat taloudellisestikin niin mittavat, että pelkästä mielikuvasta ei ole ollut kysymys vaan aidosta hädästä: Miten paljon tulevaisuuteen uskaltaa satsata. Hyviä uutisia on saanut odotella kutakuinkin turhaan ja moni on pettynyt kompensaatioihin.
Metsä Woodista saatu uutinen kertopuutehtaan laajennuksesta tuli totisesti oikeaan aikaan. Savonlinnan seudun kannalta merkittävää tietoa ei ollut vielä yrittäjille tehdyn suhdannekyselyn aikaan.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toivoo valtiolta apua Itä-Suomeen. Pentikäinen nosti maanantain blogi-kirjoituksessaan esiin tuoreen suhdannekyselyn näyttämät erot eri puolilla Suomea. Pentikäisen näkemykset saavat tukea.

 

Kommentit

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Länsimaiseen demokratiaan kuuluu markkinatalous, jolloin markkinatalous hoitaa itse sen mikä yritys jatkaa ja mikä ei. Jos yritys ei pärjää ilman yhteiskunnan tukea, niin silloin kyseessä ei ole markkinatalous. Toki yrityksen aloittamista voi verovaroin vähäisesti tukea, mutta kyllä yrityksen omien siipien täytyy kantaa.

Lähettänyt käyttäjä re-alismi (kirjautumaton)
Olisiko meillä yksinkertaisesti keskimääräisesti huonommat yrittäjät? Kahviloita perustamalla ei homma etene eikä huuhaata höpöttämällä. Puhujia riittää, tekijöistä on puute.

Lähettänyt käyttäjä Syksy saa - yri... (kirjautumaton)
Otetaanpa esimerkki. Kun syrjäkylän koulu lakkautetaan, niin paljonko sen takia annetaan kompensaatiota alueen kyläkaupalle tapahtuman vuoksi? - 0 euroa Kun OKL lopetettiin, niin paljonko sen vuoksi kompensaatiota on jaettavana? Vastauksen arvaa jokainen

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tämäpä merkillistä. Ainakin Savonlinnan yrittäjillä menee nyt todella lujaa. Ja miksipä ei menisi kun itse hra Putin kävi täällä ja tämän seurauksena Savonlinna on nyt kaikkien huulilla koko maailmassa! Vierailun markkinointiarvohan on ylitsevuotava. Viimeistään ensi kesänä tämä manna sataa kaikkien laariin. Tämä on varma tieto.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Toivoisin, että tilanteen korjaamiseksi järjestettäisiin suuri paneelikeskustelu. Paikalle kaupungin johtavat asiantuntijat kuten Wuorinen, Pellervo Kokkonen ja Ojutkangas. Nyt on aika rajojen ylittävälle keskustelulle!

Lähettänyt käyttäjä katellaan (kirjautumaton)
OKL ei ole vielä edes loppunut. Savonlinnassa huomataan vaikutukset vasta ensi syksynä, kun oopperajuhlat loppuvat. Ennustan kuntokeskuksille, pikaruokaloille, keskustan nuorille suunnatuille vaatekaupoille ja kaljakuppiloille vaikeita aikoja. Kirjakauppaakin varmasti kokeilee. Markkinatalous muovaa ympäristöä aina, ei siihen mitään keinotekoisia tukia kaivata.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Menestyminen ei aina ole yrittäjästä itsestään kiinni. Yrityksiin kohdistetaan valtava määrä eriliaisia normeja, sääntelyä, byrokratiaa. Yrittäjä ei voi mitään, jos viranomaiset vaativat erilaisia toimintalupia ja tulkitsevat lakia joskus mielivaltaisestikin. Virkamiehillä on paljon valtaa, mutta henkilökohtaisesti he eivät ole vastuussa tekemistään päätöksistä. Tämä demokratiassa vakava ongelma.

Lähettänyt käyttäjä J. Rompe (kirjautumaton)
nämä asiantuntijat ole visioineet jo kyllin näkyvästi paneelikeskusteluissa? Samoja innovaatioita vuodesta toiseen, hieman eri muotoon puettuna.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Rompen kanssa olen samaa mieltä,paneelikeskustelut on vain viihdettä. Suurtakuvaa ei muuta mikään. Tähän kurimukseen se keskittämispolitiikka ja ikäänyminen johtaa. Tämä OKL-län lähtö olisi tullut kuitenkin ,kun ikäluokat pienenevät vauhdilla.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut