Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Pääkirjoitus: Reseptimuutos edellyttää neuvontaa

28.12.201607:00
6

Lääkemääräykset muuttuvat pelkästään sähköisiksi ensi vuoden alusta alkaen. Uudistus helpottaa kansalaisten arkea, kun enää ei tarvitse kanniskella paperireseptejä paikasta toiseen. Reseptien käytettävyys paranee myös siinä mielessä, että niiden voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen.
Paperiresepteistä luopuminen on merkittävä edistysaskel. Uudistuksen yhteydessä on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että myös iäkkäämmille apteekkiasiakkaille järjestetään riittävä tuki. Moni paperiseen reseptiin tottunut tarvitsee lähiaikoina erityistä neuvontaa sekä lääkärissä että apteekin tiskillä.

Anssi Mehtälä  

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Hyvä uudistus (kirjautumaton)
Sähköisestä reseptistä on tehty mörkö, vaikka oikeastaan se ei poikkea paperisesta muulla tavoin kuin potilas saa hakea lääkkeensä mistä tahansa apteekista ympäri Suomea, kunhan vain on Kela-kortti mukana ja muistaa, mitä lääkettä pyytää siellä apteekissa. Joka kerran asiakkaan hakiessa lääkettä, lääkepurkkiin liimataan lappu, josta asiakas näkee, minkä verran lääkettä on saamatta eli selkeämmin kuin entisessä paperireseptissä. Eli uudistus on valtavan hyvä, joka myös estää lääkeriippuvaisten väärinkäytökset eli ei voi enää juosta lääkäriltä toiselle hakemassa lääkereseptejä esimerkiksi kolmiolääkkeisiin. Lisäksi sähköisestä reseptistä näkee potilaan koko lääkehistoria, joten tällä pystytään ´myös varmistamaan lääketurvallisuus myös apteekissa, ettei potilaalla ainakaan mene samaa vaikuttavaa lääkettä eri valmistenimillä.

Lähettänyt käyttäjä Ei häviyksissä (kirjautumaton)
.Nyt reseptit eivät ole häviyksissä kuten aikaisemmin usein olivat. Niiden etsimiset ja uusintapyynnöt ovat olleet itselle hankalia ja työllistäneet turhaa myös apteekkeja ja terveyskeskuksia. Olen joutunut hakemaan lääkkeitä vanhalle sukulaiselleni, joka ei apteekkiin kotikylältään helposti itse pääse. Uudistus on helpottanut tätäkin puolta hänen asioidensa hoitamisessa. Niin, että sähköinen resepti on ollut ja on oikein hyvä uudistus.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Sähköinen resepti on huippujuttu, mutta valitettavan haavoittuvainen tietokone- ja verkko-ongelmien vuoksi. Minulle on sattunut jo kahdesti että joko lääkäri ei ole saanut reseptiä lähetettyä tai apteekissa on yhteydet olleet nurin. Muistissa myös syksyn palvelunestohyökkäykset, jolloin koko reseptijärjestelmä ei toiminut ollenkaan.

Lähettänyt käyttäjä matkailija (kirjautumaton)
Ulkomaan matkoilla suositellaan, että reseptilääkkeistä on resepti mukana - ettei joudu tullissa huumeista epäillyksi. Pitää sitten muistaa pyytää tulosteet mukaan matkaan, joten tältä osin tulee taas lisää muistettavaa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä