Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Pääkirjoitus: Rakentamisen laatua on vahdittava

19.12.201607:00
14

Eri puolilta Suomea on viime kuukausina löytynyt lukuisia liian heikkoja betonirakenteita. Heikkolaatuista betonia on löytynyt yhdeltä siltatyömaalta, kahden tuulivoimalan perustuksista sekä sairaalan ja pysäköintitalon työmailta.
Ongelmaa on selvitelty sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa että Liikennevirastossa. Liikennevirasto tekee pistokokeita 18 uudehkossa sillassa eri puolilla Suomea. Etelä-Savosta ei ole huolestuttavia betonirakenteita toistaiseksi löydetty.
Ongelman ydin on, että betoni ei ole tarpeeksi tiivistä. Siinä on liikaa ilmaa. Selvittämättä on vielä, miksi. Syytä on haettu betonissa käytetyistä lisäaineista ja olosuhteista, joissa valuja on tehty. On mahdollista, että valmistajat eivät ole testanneet betoniaan riittävän monenlaisissa olosuhteissa.
Suomen talviolosuhteet asettavat erityisiä vaatimuksia rakenteille. Pakkas- ja suolakestävyys edellyttää lisäaineiden käyttämistä betonivaluissa. Nyt näyttää siltä, etteivät lisäaineet toimi täysin niin kuin niiden pitäisi. Puutteita näyttäisi olevan myös rakennustyömaiden toiminnassa, jos rakenteiden lujuutta ei ole mitattu tarpeeksi ajoissa. Massiivisia rakenteita on jouduttu purkamaan. 
Suomessa on osattu rakentaa taloja, teitä ja siltoja, jotka kestävät meikäläiset olot. On vaikea kuvitella, että betonirakentamisen tietotaito olisi tästä maasta äkkiä mihinkään kadonnut. Mahtaako kysymys siis olla siitä, miten tietotaitoa pystytään ja ehditään työmailla käyttämään?
On huolestuttavaa ajatella, että esimerkiksi aikataulu- ja kustannussyistä meillä nyt syyllistyttäisiin sellaiseen rakennusteknisten mutkien oikomiseen, että lopputuloksena syntyy huonolaatuista jälkeä. Toivottavasti asia ei ole näin ja toivottavasti meikäläisissä betonirakenteissa ei piile vaarallisia ansoja. Tämäkin asia on tutkimuksissa syytä selvittää tarkoin.
Ongelmien lopulliseksi selvittämiseksi tarvitaan vielä tutkimuksia. Jo nyt Tukes suosittelee, että rakennusteollisuus parantaa laatukontrolliaan ja kehittelee parempia menetelmiä. Kohennusta kaivataan myös rakennusurakoitsijoiden halukkuuteen raportoida eteenpäin havaituista laadullisista puutteista. Kumpaankin on varmasti tarvetta.

Anssi Mehtälä     

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Joopa-Setä (kirjautumaton)
On kummalista, että 1800-luvun lopulla rakennettuja "arvokiinteistöjä" ei tänä päivänä esitetä purettaviksi -toisin kuin 70 -80-luvuilla. 60 - 70-luvun lähiöitä kyllä on harkittu laitettavaksi maan tasalle.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Rakentamiseen liittyvä koulutus suunnittelusta työnjohtoon ja toteutukseen pitäisi käydä perusteellisesti läpi ja arvioida uudestaan. Nyt on nähty ja koettu, että ainakin se on täysin ala-arvoista. Tämä maa on täynnä ammattitaidottomia rakennusalan ihmisiä. Jos joku kehtaa sanoa, että hän on rakennusalalla töissä, se aiheuttaa kuulijoissa heti reaktion; Olet siis ammattitaidoton poropeukalo. Tämä on tietysti räysin kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista, sillä varmasti rakennusalalla on monta ihmistä, jotka osaavat hommansa. Valitettavasti he ovat jääneet vähemmistöön, niin että heitä arvioidaan tuon normaalin rupusakin mukaan. Mutta nykyisenkaltaiseen rakentamiseen meillä ei ole enää varaa. Kaikki rakentajat täytyisi panna uudelleenkoulutukseen. Suunnittelijat pitäisi ottaa maista, joissa tämä homma osataan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Joopa-setä, ei siinä ole mitään ihmeellistä. Kaikki perustuu fysiikan lakeihin jotka nyky rakentajat ovat hylänneet tai yrittävät kumota. Kirosanoa on maanvaraiset lattiat, koneellinen ilmanvaihto ja nollaenergia rakentaminen,.

Lähettänyt käyttäjä Realismia.. (kirjautumaton)
Taitaa olla suurin syy ongelmiin rakentajien puutteellinen moraali. Raha ratkaisee ja urakoimaan saa ryhtyä kuka tahansa, vaikkei olisi minkäänlaista alan koulutusta tai tietoa esim. rakennusfysiikasta. Toisena syynä ovat byrokraattien luomat järjettömät normit etenkin energian säästössä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Vaikea uskoa, että kaikista maailman maista juuri Suomessa ollaan niin haneita, että työn laatu ei merkitse mitään. Muistuu mieleeni, että eksyin kahdeksankymmentäluvun lopulla Rovaniemellä samaan ravintolapöytään kahden lappilaisen rakennusmiehen kanssa. He kertoivat, että rakennusmiehistä on Helsingissä niin suuri pula, että heidät lennätetään sinne firman kustannuksella ja asuminen parhaassa hotelissa. Ja "kyllä ne jo rupeavat uskomaan, että alle kahdensadan markan tuntipalkkoja ei kannata tarjota." Ei rakentajien ahneus siis mitään uutta ole. Mutta se on vaan vahvistumaan päin.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut