Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Pääkirjoitus: Perusoikeudet ovat kaiken edellä

20.12.201607:00
16

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka avautui sunnuntaina (HS 18.12.) Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lainvalmistelusta. Oikeuskanslerin mukaan hallituksen lakiesityksistä on toistuvasti löytynyt vakavia perustuslaillisia puutteita. Jonkan mukaan hallitus on joissakin tapauksissa myös ohittanut hänen näkemyksensä lakien valmisteluvaiheissa.
Oikeusoppineet ja oppositio ovat kommentoineet asiaa kirpein sanakääntein. Ongelmat myönsi myös pääministeri Sipilä ja lupasi asioihin parannuksia. Maanantaina hän tosin kommentoi Jonkan kritiikkiä yllätykseksi.
Sipilä on maininnut hallituksensa ykköstavoitteeksi Suomen talouden kääntämisen kasvuun merkittävin rakenteellisin uudistuksin. Työ ei ole edennyt kaikilta osin mallikkaasti. Muun muassa sote-uudistuksessa on törmätty moneen otteeseen siihen, etteivät hallituksen esitykset ole linjassa perustuslain kanssa.
Jos hallitus valmistelee lait huonosti silkkaa kokemattomuuttaan, asia on vakava. Vielä vakavampaa on, jos puutteellinen lakivalmistelu tehdään tietoisesti. Se puhuisi sen puolesta, että talouden intressit ovat hallituksen agendalla nousseet kansalaisten perusoikeuksien edelle, kuten entinen oikeusasiamies Jacob Söderman maanantaina totesi. 
Sipilän hallitus, jonka monessa ministerivalinnassa on painotettu yritystaustaa, pyrkii saamaan nopeasti paljon aikaan. Jatkuva kömmähtely ja hosuminen kertoo kuitenkin siitä, ettei hallituksen sisällä ymmärretä täysin politiikan tekemisen lainalaisuuksia. Politiikassa ei ole projekteja. Kyseessä on pitempiaikainen jatkumo, jossa yhden hallituskauden aikana saattaa ehtiä tapahtua hyvinkin vähän. Maan hallitus ei voi työskennellä samalla tavalla kuin pörssiyhtiön hallitus.
Suomen asioiden hoitaminen on vastuullista työtä, joka pitää tehdä ajan kanssa ja huolellisesti. Selitykseksi ei riitä se, että nyt on muuttuvat ajat ja paljon uusia asioita huolehdittavana. Oikeusvaltion perusteita ei saa polkea, oli tilanne mikä tahansa. Sipilän hallituksen on syytä tehdä kattava selvitys siitä, millä toimilla se toimintaansa korjaa. Se on syytä tehdä vähintään samalla kiireellä kuin moitteita saaneet lakivalmistelut.

Anssi Mehtälä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kataisen ja Stubbin kohellusten jälkeen luulin ettei pahempaa enää voi tulla, mutta Sipilä on ollut melkein samanlainen katastrofi. En ole ikänäni vasemmistoa äänestänyt, mutta seuraavissa vaaleissa se tapahtuu varmasti.

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Miksi oikeusoppineet eivät ole valmiita julkiseen keskusteluun perustuslain tulkinnoista? Jälkikäteen he paavin tavoin ex cathedra ilmoittavat mikä on heidän mielestänsä oikein ja mikä väärin. Se ei toimintatapana rakenna positiivisesti yhteiskuntaa. Näiden peräkammariprofessoreiden mielipiteeet pitäisi sivuuttaa. Hurjin ehdotustan tuli siltä suunntala, että Suomen pitäisi liittoutua itänaapurin kanssa

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
" En ole ikänäni vasemmistoa äänestänyt, mutta seuraavissa vaaleissa se tapahtuu varmasti. " No enpä suosittele. Edellisen vasemmisto-kokoomus -hallituksen, tehdyn ja tekemättömän työn korjaus menossa ja työtä riittää. Edellinen hallitus vain lörpötteli ja otti velkaa. Jos demarit vielä menevät seuraavaan hallitukseen, Suomesta kannattanee muuttaa pois. Sosialismi tuhoaa yrittäjyyden ja työpaikat ! Miten heidän äänestäjänsä ei ymmärrä sitä ? Diktaattorikin melkein parempi kuin kituva ja köyhenevä sosialistivaltio !

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Muistellaampa v. 2011 eduskuntavaalien tulosta , tuolloin persujen harhautuksen jälkeen syntyi mahdoton hallituspohja , jos ei olisi syntynyt ei olisi tullut minkäänlaista . Sen hallituksen pääministeri oli poliittisesti niin vaikeassa paikassa , jota oli helppo ampua niin opposition kuin mediankin ja sitä totisesti tapahtui . Nyt Sipilä on päässyt vielä paljon helpommalla .

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Nyt on pelastettava Suomi, mutta oikeusoppineet heittää "kapuloita" rattaisiin. Oikeuskanslerin nimitti presidentti Tarja Halonen ja ja 2010 taisi oikeuslaitos jättää syyttämättä erään oikeusoppineen. Tulee mieleen näin pienituloisena eläkeläisenä: sitä kuusta kuuleminen.....

Lähettänyt käyttäjä Järki käteen (kirjautumaton)
Outo ulostulo Jonkalta eikä kestä lähempää tarkastelua. Veikkaan että Hesarin toimiitus on tehnyt taas temput haastataeltavalle eli esittää asiat omalla tavallaan. Kysyn vaan missä oli lainvalvoja kun Suomi vietiin väkisin euroon, ei huudeltu perustuslain perään liiemmin !!!

Lähettänyt käyttäjä Mitkä perusoikeudet (kirjautumaton)
Näyttää sille että meillä kantasuomalaisilla ei ole mitään muita perusoikeuksia kuin maksaa , maksaa ja aina vaan maksaa kaikkien muiden asuminen ja eläminen kuka vaan sattuu tänne tulemaan käsi ojossa. Eu määrää lisää maksamista milloin mistäkin kun täällä toimitaan kuin hölmölössä konsanaan eikä osata pitää puoliamme vaan meidän mepit jopa rollaavat parlamentille niin että taas maksetaan. Nyt sitten vielä nämä ns oppineet vollaavat ettei voi tehdä sellaista lakia joka kieltää laittomasti maassa olijalta samanlaisen toimeentulon kuin muillakin suomalaisilta, ei varmaan missään muualla ole olemassakaan sellaista lakia jossa näin määrättäisiin mutta meillä sitä ollaan veronmaksajan kukkarolla jatkuvasti jakamassa muualle maailman tuuliin vaikka oma kansa näkisi nälkää. Osa näkeekin eikä tilanne ole ainakaan paranemassa.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut