Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Pääkirjoitus: Pelastustoimi on hyvä esimerkki nimenomaan lähipalvelusta

23.12.201607:00
1

Maakunnat saavatkin pitää oman pelastuslaitoksensa toisin kuin viime hetkiin asti pelättiin. Hallitus ei lopulta halunnut keskittää pelastustointa viidelle suuralueelle vaan se muutti linjaustaan sote-järjestämislakiluonnoksesta saamiensa lausuntojen perusteella.
Hallitus linjasi huhtikuun alussa, että pelastustoimi ja ensihoito keskitetään viidelle yliopistomaakunnalle. Esimerkiksi Etelä-Savon pelastustoimea ja ensihoitoa olisi johdettu Kuopiosta käsin. Isoista kaupungeista nimenomaan Kuopio kannatti viiden pelastuslaitoksen mallia.
Uutisesta iloitaan ainakin Etelä-Savossa, jossa maakunta vastusti lain luonnosvaiheen ajatusta, jonka mukaan pelastustoimen ja ensihoidon hallinto olisi viidellä yliopistosairaalamaakunnalla.
Pelastustoimi ja ensihoito ovat lähipalveluita, ja niitä ei pitäisi maakuntauudistuksen yhteydessä keskittää yliopistomaakuntiin. Näin totesivat Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon pelastuslaitos ja Etelä-Savon sote-kuntayhtymä yhteisessä kannanotossaan.
Keskittämistä on ollut syytäkin vastustaa muun muassa siksi, että kaikki maakunnat olisivat maksaneet pelastustoimesta. Eteläsavolaisittain nähtiin, että ylin päätösvalta palvelutasosta olisi kuitenkin ollut Kuopiossa. Se toki on selvää, että mallista riippumatta pelastustointa ei voi käytännössä hoitaa muuten kuin paikallisesti.
Ensihoidon keskittäminen viidelle suuralueelle oli alun alkaen outo. Ensihoidon ja sairaanhoitopiirien yhteistyö on ensiarvoisen tärkeätä. Etelä-Savossa pelastuslaitos toimii tiiviisti Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Miten tälle luontevalle yhteydelle olisi käynyt keskittämismallissa?
Pelastustoimen tehtävät ovat kansalaisille elintärkeitä. Pätevä henkilökunta, hyvä koulutus ja ajanmukaiset varusteet kuuluvat suomalaiseen pelastustoimeen. Pitkät välimatkat huolestuttavat muutenkin. Asukkaiden turvallisuudentunnetta lisännee, että maakunnassa on oma pelastuslaitos. Sama tunne koskee monia muitakin tärkeitä palveluita.
Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen totesi keväällä lehtihaastattelussa, että maakunnat muodostavat alueen kuntien kanssa toimivan turvaverkon lähellä ihmisiä. Se on hyvin sanottu.
Tiina Ojutkangas

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Mäkinen (kirjautumaton)
Pelastustoimi olisi säilynyt lähipalveluna joka tapauksessa, hallintoa olisi vain keskitetty. Suurin pelko keskittämisessä oli oman pallin lähteminen alta ja vallan menettäminen. Seuraava muutos pelastustoimessa tulee olemaan sen siirtäminen maakunnilta valtiolle ja jäljelle jää yksi pelastuslaitos. Viiden pelastuslaitoksen malli olisi ollut pysyvämpi, mutta sitä saa mitä tilaa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä