Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Pääkirjoitus: Paluumuutosta kaannattaa tehdä houkuttelevaa, loma-asuntoon muuttaminen on monen unelma

18.05.201707:00
2

Loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi kiinnostaa ihmisiä. Unelma toisenlaisesta elämäntavasta halutaan toteuttaa esimerkiksi eläkeiän lähestyessä.
Miten vaikea tai helppo vapaa-ajanasunnosta on saada vakituinen koti? Ihan omalla päätöksellä virallista muuttopäätöstä ei voi tehdä. Toukokuun alussa tuli voimaan laki, jonka mukaan kunta saa rakennusjärjestyksessään osoittaa alueet, joilla loma-asunto voidaan muuttaa vakituiseksi asunnoksi pelkällä rakennusluvalla.
Tällöin poikkeuslupaa ei tarvittaisi. Savonlinnassa lähes kaikki rannat on kaavoitettu, joten uusi laki sinänsä ei auta. Lomapaikan muuttaminen vakituiseksi asunnoksi saattaa päinvastaisesta huolesta huolimatta helpottua Savonlinnassa. Kysymys on siis siitä, voiko vakituinen asunto poikkeusluvalla sijaita lähempänä rantaa kuin kaava sallii. Tästä asiasta keskustellaan seuraavaksi.
Loma-asunnon on täytettävä monenlaisia ehtoja, kun se muuttuu kodiksi. Lain mukaan vakituisen asunnon on täytettävä tekniset vaatimukset, jotka omakotitalollekin oli asetettu rakentamisvuonna. Vakituisen asunnon tieyhteyden on oltava sellainen, että talon pihaan pääsee ambulanssilla.
Savonlinnan kaavoituspäällikkö Risto Aalto sanoo Itä-Savossa, että myös palveluista on keskusteltava. Esimerkiksi koulukuljetukset ja muut palvelut pitää ottaa huomioon riippumatta siitä, kuka hakee lupaa. 
Savonlinnan kaupungilla on hyvä syy tavoitella loma-asukkaita vakituisiksi savonlinnalaisiksi. Kaupunki tarvitsee uusia asukkaita ja veronmaksajia. Tietyssä elämänvaiheessa paluumuutto on houkutteleva vaihtoehto. Sen pitää olla myös käytännössä kohtuullisen helppoa.
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Epäilen ettei kaupungilla ole tähän intoa, sillä me jo täällä maalla asuvat olemme kuulema yhteiskunnalle muistaakseni 8 kertaa kalliimpia kuin keskustassa asuvat. Olin kerran tilaisuudessa missä Tikkanen ja kumppanit kertoi vain miten raskaita ollaan kaupungin taloudelle. Suuri pelko on myös, että eläkeläiset tarvitsevat kotihoitopalveluita maaseudulle. Uskaltaisin kyllä ajatella täällä puuhastellessa kunnon kestävän hyvänä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut