Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Pääkirjoitus: Nyt on aika keskustella suomalaisuudesta

02.01.201710:01
5

Itsenäisen Suomen juhlavuonna on mahdollisuus pohtia suomalaisuutta: millaisia me olemme ja millaista Suomea haluamme rakentaa.

Suomalaisuuteen on aina kuulunut, että tehdään talkoilla ja autetaan kaveria. Sinnikkyys ja sisu liitetään suomalaisuuteen.

Suomalaisessa demokratiassa saa tunnustaa uskontoa, puhua äidinkieltä, kuulua poliittisiin liikeisiin, kertoa näkemyksensä ja mielipiteensä ilman pelkoa. Suomi on terveesti avoin myös ulospäin. 

Kiristyvistä asenteista huolimatta Suomessa hyväksytään myös muut kansat, uskonnot, kielet ja erilaiset ihmiset.

Suomessa arvostetaan tiedettä, taidetta, urheilua ja puhdasta luontoa. Suomessa luetaan paljon ja meillä on nykyäänkin hieno kirjastolaitos. Maassa ilmestyy sanomalehtiä, ja meillä on sananvapaus, jonka rajoja ja merkitystä on koeteltu karustikin viime vuosina.

Suomessa on mahdollisuus käydä koulua, opiskella ammattiin tai saada yliopistokoulutusta riippumatta perheen taloudellisesta tai yhteiskunnallisesta asemasta.
Suomen onkin oltava maa, joka pitää huolta lapsistaan. Syrjäytymisen estäminen saa olla suomalainen tavaramerkki levottoman kansainvälisen tilanteen keskellä. Sisäinen rauha syntyy myös vakaista yhteiskunnallisista oloista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti uudenvuoden puheessaan monista tärkeistä asioista. Hän toi esiin myös eriarvoistumisen ja vastuun. 

Niinistön mielestä itsenäisyyden juhlavuonna on syytä lisätä yhteenkuuluvuutta ja tuntea kohtuudella vastuuta toisista ihmisistä.
 Presidentin kehotusta kannattaa kuunnella.


Tiina Ojutkangas


 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ehdottomasti hyvää tekstiä ja myös Presidentin puhe oli hyvä. Kuitenkin meidän pitäisi muistaa ensin pitää huolta omistamme. Meillä on paljon vanhuksia ja sairaita jotka eivät saa arvoistaan hoitoa tai hoitoa lainkaan, meillä todella paljon on syrjäytyneitä omasta takaa, meillä leikataan koulutuksesta eli siis maamme tulevaisuudesta, meillä vähävaraisten asemaa kurjistetaan entisestään, meillä on leipäjonoja (miksi???). Ilman Impivaaralaisiksi ja suvaitsemattomiksi leimaamista meidän pitäisi miettiä asioiden arvojärjestystä, monesta kansalaisesta tuntuu sille että nyt valittu arvojärjestys on väärä. Suomalaisuuteen kuuluu avoimuus, talkoilla teko ja auttaminen, mutta nyt moni kokee että avun järjestys on väärä. Se että näin koetaan on yksi merkittävä seikka joka aiheuttaa kahtiajakautumista, eriarvoisuuden tunnetta ja ääriliikkeiden voimistumista. Tästä näkökulmasta ei juurikaan keskustella mediassa, eikä sitä juhlapuheissa huomioida mitenkään.

Lähettänyt käyttäjä eläkel. (kirjautumaton)
Voi peijakas !! Tässä lehdessäkö taas se kepulainen "oppimestaruus"alkaa , kun Mikkelissä kyllästyivät. Kuuntelin nuo asiat Tasavallan Presidentin puheesta ja T O : n "tarkennukset" eivät ensinkään tarpreen .

Lähettänyt käyttäjä Mukana talkoissa? (kirjautumaton)
Ei taida kaikki olla talkoissa mukana. Iltalehden mukaan suurin osa suomalaisista moittii Sipilää yritysmäisestä johtamistavasta ja hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, sekä on sitä mieltä että hallitus on onnistunut melko huonosti köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Todella pienen prosenttiosuuden mukaan hallitus on onnistunut näissä asioissa hyvin tai erittäin hyvin. Taitaa käydä niin että politiikan jatkuessa samanlaisena talkooporukka vähenee entisestään. Näyttää pahasti sille että Presidentin toive yhteenkuuluvaisuuden lisääntymisestä jää haaveeksi. Suomi ei taidakaan pohjimmiltaan olla sellainen maa mistä juhlapuheissa puhutaan.

Lähettänyt käyttäjä Puolueeton tark...
"Pääkirjoitus: Nyt on aika keskustella suomalaisuudesta". Aina olisi sopiva aika puhua suomalaisuudesta. Juuri nyt se on vaikeaa. Suomen eliitti, EU-uskovaiset, tuomitsevat jo Suomi sanan mainitsemisen natsismina. Sehän tarkoittaa heille, ettei käyttäjän mielestä EU olekaan suomalaisten varsinainen isänmaa. Tämän ajan isämaallisia ovat sellaiset EU- ja Eurouskovaiset, jotka vannovat EU:n ja Euron nimiin ja tuomitsevat entisen isänmaallisuuden vanhakantaisena käsitteenä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut