Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Pääkirjoitus: Kansanedustajilta tarvitaan uhrautuvaa yhteistyötä kotiseudun hyväksi

09.01.201707:00
10

Kun äänestäjät antavat kansanedustajille valtakirjan eduskuntavaaleissa, kysymys on isosta luottamuksesta ja luottamustehtävästä. Kansalaisen on kuitenkin aika vaikea arvioida sitä, miten edustaja on hoitanut työnsä. 
Kaakkois-Suomen vaalipiirissä äänestettiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Lopputulosta oli vaikea ennustaa.
Kaakon Viestinnän sanomalehtien tekemässä selvityksessä kansanedustajien menestymisestä sai kohtalaisen ankean käsityksen (Itä-Savo 6.1.). Eri alojen vaikuttajia pyydettiin antamaan kouluarvosanoja kansanedustajien työstä ja onnistumisesta.
Edustajat ovat tunnetuimpia omalla kotiseudullaan. Ministerit saavat myös valtakunnallista näkyvyyttä. Kolmesta ministeristä Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja Jari Lindström (ps.) saivat loppuvuonna tehdyssä kyselyssä kärkipään numeroita.
Kaikista vaalipiiriin kansanedustajista parhaan arvosanan sai kokoomuksen mäntyharjulainen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. Vaikka Häkkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja, on kokemusta politiikan maailmasta runsaasti aiempien tehtävien asiosta.
Itä-Savon alueen kansanedustajat ovat olleet kovilla kahden viime vuoden aikana. Seudun taloustilanne ja koetut takaiskut, kuten opettajankoulutuksen menestys, ovat koetelleet myös kansalaisten uskoa kansanedustajiin.
Mitä vaikeampia aikoja eletään, sitä ahkerampia ja vaikutusvaltaisempia edustajia tarvitaan. Jokainen pieleen mennyt hanke ei kuitenkaan tarkoita, että kansanedustajat eivät olisi hoitaneet työtään.
Parhaimmillaan kansanedustajat tekevät puolueista riippumatta yhteistyötä oman kotiseutunsa hyväksi. Uhrautuva tekeminen hyödyttää lopulta enemmän kuin pisteiden kerääminen.Sellaista on nähty myös Savonlinnan seudulla.
Tiina Ojutkangas
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä realismia (kirjautumaton)
Uhrautuvaa yhteistyötä ? Ja mitenkähän kansanedustaja uhrautuisi ja kenen puolesta ? Heidät on valittu vaalilupausten perusteella ajamaan äänestäjiensä etua. Siinä nyt ei juuri mitään uhrautumista tarvita, jos sen tekee minkä lupaa. Hallituspuolueitten paikalliset edustajat voisivat "uhrautua" asettumalla näitä ennen vaaleja valehdelleita tavallista kansaa "ryöstäviä" takin kääntäjiä vastaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Päätoimittaja Ojutkangas on oikeassa. Äänestän kyllä jatkossakin kansanedustajakseni henkilöä yhteiskunnallisen pätevyyden, yhteistyökyvyn ja osaamisen perusteella. Enkä pelkästään sillä perusteella, mistä hän on kotoisin. Tässä ajassa on tarpeeksi vain omaa asiaansa ajavia ja populistisia heittoja tekeviä edustajia. Hyvä edustaja on tietysti samalla kiinnostunut myös eri paikkakuntien kysymyksistä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tämä kyselyhän on tehty sen saman valtaeliitin sisäpiiristä, jota kansanedustajatkin kuuluvat. Tämä eliitti elää omaa hyvinvoipaa elämää. Valtion säästötoimet eivät ole koskeneet heitä, kuten eläkkeiden ja etukksien leikkaukset. Tavallisesta kansasta yhä useampi elää nykyisin köyhyysrajalla ja jopa ruosta on tingittävä. Nyt tällä tarkoitushakuisesti suunnatulla kyselyllä pöngitetään vain valtaapitävien asemaa eikä oikea äänestäjien mielide pääse julkisuuteen. Lopputulos tässäkin on, että herrat kehuvat toisiaan.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Kansalainen äänestää puoluetta, puolueen hallitusohjelmaa ja puoluekuria. Vasta sen jälkeen yksittäistä edustajaa. Toki on yksittäisen edustajan sosiaalisilla taidoilla, henkisellä ja fyysisellä jaksamisella, verkostoitumisella ja lehmänkaupoilla on suuri merkitys eduskunnan viidakossa pärjäämiselle.

Lähettänyt käyttäjä eläkel. (kirjautumaton)
Tarkoittaako tuo Ojutkankaan kirjoittama "uhrautuvaa yhteistyötää jne " sitä, että Savonlinnalaisten piti uhrautua OKL asiassa Joensuun ja joensuulaisen kepuministeri Anu Vehviläisen aseman pönkittämiseksi ??? Koulutuspaikan siirtohan tähän tapaan tapahtui. En kyllä ymmärrä mitä varten olemme tänne ensinkään edustajia valinneet . Kyllä vahva käsitykseni ja uskonikin oli, että H Kosonen ja K Turunen yrittää edes ajaa ja hoitaa Meidän asioitamme. Mitään puhetta ennen vaaleja ei ollut "uhrautumisesta" muiden kaupunkkien ja jopa maakunnan hyväksi. ---- Tarvittava yhteistyö on paikallaan. mutta missä viipyy ja viipyy esim. nuo luvatut kompensaatiot . Näitä asioita pitäsi noiden edustajiemme hoitaa ja "paimentaakin" . Näinollen ensivaaleja ennen on tätäkin käyttätymistä huomioitava , jopa keskeisenä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kosonen ja Turunen epäonnistuivat OKLn jatkumisessa Savonlinnassa. Viimeksi Jouni Backman vaikutti niin että OKL jatkui Savonlinnassa. Nyt on vielä pahemmin käymässä sairaalalle kun etelä-savo hävisi 15 miljoonaa euroa ja Pohjois-Karjala voittaa kymmeniä miljoonia. Kylmää on kyyti Savonlinnalle kun muut jyräävät.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos puolue-tai hallitusohjelmassa on sovittu joitain joka on vahingollista edustajan omalle maakunnalle, niin yksittäinen kansanedustaja voi vaikuttaa vain äänestämällä tyhjää tai olemalla pois. Olisi edes selkärankaa painaa ei nappia vaikka puolue toisin käskee, mutta sitäkään rohkeutta ei löydy. Eduskunnassa (ja Suomessa) vallitsee harvainvalta, suurin osa edustajista voi soittaa suutaan turuilla, toreilla ja paikallislehdissä, mutta kun totuuden hetki tulee niin sitä nappia painetaan mitä käsketään. Tämä hallitus jos mikä on eritoten tämän tosiasian vahvistanut "olemalla pienen, köyhän ja syrjäseutujen asialla".

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
17:18 käyttäjä Anonymous Olisi edes selkärankaa painaa ei nappia vaikka puolue toisin käskee, mutta sitäkään rohkeutta ei löydy." " " Onko sinulla tietoja, mitä sovittuja ja "hiljaisia" sanktioita edustaja kohtaa näin tehdessään. Vaikka omatunto sanoisi mitä, niin aina ei kannata kusta omiin muroihin... Eihän yksittäinen edistaja ole kuin marionetti.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Moraalijeesukselle: Sanktiot eivät välttämättä ole "hiljaisia", muistaakseni vasemmiston edustajat Mustajärvi ja Yrttiaho erotettiin puolueesta ja samalla hallituksesta, koska eivät noudattaneet puolueen- ja hallituksensääntöjä vastustaessaan puolueen hyväksymää hallituksenkantaa, joka oli heidän oman mielipiteen vastainen. Kataisen ei tarvinnut kuin sanoa: ”Tällainen peli ei vetele”, ja puolueryhmä antoi heti kenkää. Tässä kohta sanktiot jakoi siis kokoomuslainen pääministeri ja ne toimeenpani oma puolue eli vasemmistoliitto. Puoluekurin tarkoitus on estää edustajaa olemasta erimieltä puolueen kannan kanssa eduskunnan äänestyksissä ja hyvinhän se tuntuu toimivan. Nyt hallituksessa istuvat sellaiset puolueet joissa johtajan ääni kuuluu ja muiden kannattaa olla samaa mieltä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut