Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Lukijalta: Sote-uudistuksesta oikeita lukuja

27.01.201708:00
6

Jouni Backman kirjoitti lukija kirjoituksen (I-S 23.1) otsikolla ”Sote-uudistuksesta virheellisiä lukuja”. Kun kaksi ensimmäistä lausetta sisälsivät tulkinnanvaraisuutta, niin katsoin tarpeelliseksi kirjoittaa asiasta. Olisiko mennyt kaksi asiaa sekaisin, sote-rahoitus ja maakuntien kokonaisrahoitus?
 Backman kirjoitti: ”Hallituksen sote-esitys vie Etelä-Savolta 15 miljoonaa euroa. Maakuntamme on koko maan suurin menettäjä, 105 euroa/asukas.”  

Toisin kuin Backman kirjoittaa, sote-esitys ei vie Etelä-Savolta 15 miljoonaa, vaan ennustelaskelmissa summa on 13,7 miljoonaa matalampi vuonna 2024 verrattuna vuoteen 2016. Eikä Etelä-Savo ole sotessa maan suurin menettäjä. Euromäärällä mitattuna suurin menettäjä sote-rahoituksessa on Uusimaa ja euroa/asukas mitattuna suurin menettäjä on Pohjanmaa ( -111€/asukas). Toisaalta sote-rahoituksen taso vuonna 2024 on laskettu olevan Etelä-Savossa 91€/asukas matalampi viime vuoteen verrattuna, ei 105 euroa.
Mistä sitten tulee tuo luku, 105 euroa? Se tulee maakuntien kokonaisrahoituksesta, eli edellä mainittujen sote-lukujen lisäksi lasketaan kuntien valtionosuuksien tasapainon muutos siirtymäajan jälkeen vuodelle 2023. Sen on laskettu olevan -14€/asukas Etelä-Savossa. Eli 91+14=105. (Pohjanmaan VOS +82) Valtionosuusjärjestelmä ei radikaalisti muutu siitä, kun Backman itsekin oli kansanedustaja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus määräytyy 20-luvulla koko maata koskevilla yhtenäisillä kriteereillä. Merkittävin kriteeri, joka ohjaa rahoitusta on ikärakenne ja muu palveluntarve (sairastavuus) 85,68 prosenttia. Seuraavaksi merkittävin kriteeri on asukasperusteisuus 10 prosenttia. Asukastiheys 1,5 prosenttia, vieraskielisyys 1,4 prosenttia, hyvinvointi ja terveys 1 prosentti, kaksikielisyys 0,3 prosenttia ja saaristoisuus 0,113 prosenttia.
Kovin dramaattisesta muutoksesta sote-rahoituksessa ei ole kysymys. Tuo 91 euroa lienee sen verran mitä menee yhteen lääkärikäyntiin nykyisin. Tänä päivänä maakunnassamme käytetään yhteensä 586,5 miljoonaa sote-kustannuksiin. Laskujen mukaan 2024 siihen käytettäisiin 572,8 miljoonaa. Rahoituskriteereihin vaikuttavat tekijät kuitenkin voivat muuttaa rahoituksen määrää puoleen tai toiseen. 

Rahoitus kriteerien yhtenäistäminen koko maahan pistää tehostamaan palvelujen tuotantoa, eikä se ole huono asia. Itä-Savon sairaanhoitopiiri on ollut maan kallein. Vaikea ymmärtää, että Itä-Savon kustannukset ovat olleet yli 500 euroa asukasta kohti Mikkelin seutua korkeammat. On muistettava, että kustannukset maksaa veronmaksajat.
On totta, että sain olla mukana rahoitusneuvottelujen loppurutistuksessa. Rahoituspohjasta oli jo tuolloin pitkälle sovittu, mutta sain kuitenkin yhden uuden kriteerin mukaan, jota ei aikaisemmin ollut ja se oli saaristoisuus. Vierailuni neuvotteluissa oli Etelä-Savolle 3 miljoonan 547 tuhannen arvoinen.

Kaj Turunen
Talousvaliokunnan pj
Kansanedustaja

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tietenkin kustannukset ovat itä-savossa Mikkeliä kalliimmat koska väestö on vanhempaa, sairaampaa, kehitysvammaisia sekä työttömiä on enemmän ja pienelle väestöpohjalle erikoissairaanhoidon päivystyksen järjestäminen kalliimpaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Onko tuosta käyttäjän 10:38 käyttämästä perustelusta olemassa tietoa vai onko se pelkkä oletus? Itsestään selvää on, että mitä pienemmälle väestömäärälle erityistason palveluita tuotetaan, sitä kalliimmaksi tulee.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mikä Savonlinnassa maksaa? Eikö voisi verrata henkilöstömitotuksia muiden sairaaloiden kanssa? Entä lääkäreiden ja muiden palkkat, etuudet, vastuupalkkiot, ylityöllisät, opiskelijalisät ym,,,,.verrattuna vastaaviin sairaaloihin. Jostain sairaanhoitopiirimme menot johtuvat, mutta mistä?

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut