Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Lukijalta: Sisältyykö sananvapauteen vastuu?

27.12.201608:30
6

Perustuslaki ja kansalaisten perusoikeudet ovat asianippu, joista tuntuu vallitsevan täysi yksimielisyys vain tämänhetkisen poliittisen opposition sekä toimittajien keskuudessa. Nämä tahot tuntuvat tietävän asiasta ehdottoman totuuden ja katsovat maan hallituksen, erityisesti pääministerin, olevan likipitäen kaikista asioista ihan kuutamolla.
Kun kaltaiseni vaatimattomilla hengenlahjoilla varustettu kansalainen on yrittänyt saada selville, miten maan lukuisat oikeusoppineet tulkitsevat perustuslakia, tulkinnat ovat olleet ristiriitaisia. Selkeyttä ei lisännyt A-studion ”keskustelukaan”. Siinä siteerattiin mm. eräitä professoreita, joiden mukaan esimerkiksi maassa laittomasti oleskelevilla pitää olla samat kansalaisoikeudet ja kaiketi myös sosiaaliturva kuin kenellä tahansa muullakin kansalaisella. Oma epävarmuus sen kun vain kasvoi.
 
Itä-Savon pääkirjoituksessa potkittiin pääministeriä lisää toteamalla mm.: ”Sipilän hallituksen on syytä tehdä kattava selvitys siitä, millä toimilla se toimintaansa korjaa. Se on syytä tehdä vähintään samalla kiireellä kuin moitteita saaneet lakivalmistelut”.
Olen elänyt kauan elänyt siinä uskossa, että maailmanhistoriassa on vain kaksi täysin erehtymätöntä ihmistä: toinen tosin on jo kuollut ja toinen ei ole vielä syntynytkään. Olen ollut naiivi uskoessani, että kaikki me muut olemme joiltakin osin vajavaisia ja tapaamme tehdä aika ajoin myös virheitä. Sellaisia, että niitä voidaan korjata ja joista voidaan ottaa opiksi.

Olen pyrkinyt toimimaan myös monien uskontojen ja filosofioiden omaksuman ns. kultaisen säännön pohjalta: kohtele kanssaihmisiä niin kuin toivot heidän kohtelevan sinua. Nuo sinisilmäiset periaatteet ovat valitettavasti olleet tämän ajan vihapuheiden ja ilkkumisen aikakaudella olleet koetuksella. Kanssaihmisten kunnioitus, hienotunteisuus ja muu eettisyyteen nojaava toimintakulttuuri on valitettavasti saanut liian usein väistyä röyhkeyden, ylikorostuneen itsekkyyden ja jopa aggressiivisuuden tieltä.
Haluankin toivoa, että myös pääministeri miellettäisiin inhimilliseksi kanssaihmiseksi. Uskon hänen tekevän työtään aidosti koko Suomen hyväksi. Nurkan takana huutamiseen ei tarvita sen kummemmin rohkeutta kuin tietoakaan, mutta toivottavasti kenenkään ei tarvitse jatkossa alistua tämän kaltaiselle ”sananvapaudelle”. Toivon ripauksen lisää inhimillisyyttä myös toimittajille. Uskon edelleen rakentavuuden, en niinkään repimisen voimaan.  

Seppo Penttinen
eläkeläinen
Savonlinna

Kommentit

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
" " " Uskon hänen tekevän työtään aidosti koko Suomen hyväksi." " " Kun se ei vaan ole mahdollista. Jos on vähävaraisten ystävä, niin rikkailta ja keskiluokalta pitää leikata. Jos taas haluaa itse rikastua rikkaiden kanssa, niin pitää talloa kaikkea keskiluokasta alapäin. Jos taas tahtoo kaiken itselle, niin sitten kaikki muut on vihollisia. Joten, kuinka olet koko suomen hyväntekijä? ? ? ? ? Ps. kepun vaalipuheet kannattaa alottaa lähempänä kunnallisvaaleja, vaalikarjan muisti on lyhyt...

Lähettänyt käyttäjä Matti Kilpinen (kirjautumaton)
Sananvapauteen tosiaan sisältyy vastuu, mutta näin verkkokommentoinnin aikana se tuntuu unohtuvan. Siksi myös viha saa paremmin tilaa puheissa. On kuitenkin huomattava, että Juha Sipilä on hakeutunut pääministeriksi ja näin alistamut itsensä julkisen kritiikin alle. Ja kritiikille on tosiaan tarvetta, koska mies tekee kokoomuslaisempaa politiikkaa kuin kokoomus itse. Jos kritiikki saa hänelle palan kurkkuun, onkin syytä epäillä että se ei ole täysin aiheetonta.

Lähettänyt käyttäjä Pekka Kauhanen (kirjautumaton)
Uuden Vuoden Ilotulitus ei tapahdukaan tana vuonna taalla Savonlinnassa. ILO siten pois ilotulituksesta! Kylla se ilotulitus olisi sellainen terevtullut symboolinen toivonkipina Uudelle Vuodelle! Miten paljon on sen laskettu maksavan kaupungille ? Mista pois ? Nyyh.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut