Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Lukijalta: Senioriasumista kauppakeskusten yhteyteen

10.08.201708:14
7

Luin Itä-Savosta, että työryhmä on miettinyt senioreiden asumista kaupungissamme.
Kovasti jutun mukaan mennään vanhoilla raiteilla ja puhutaan vain vanhoista, jo tiedossa olevista asioista. Tosin samanlainen tilanne on koko Suomessa.
Kun puhutaan eläkkeelle jäävistä, jotka haluavat reunoilta keskustaan kerrostaloon, se on eri asia kuin se, kun puhutaan hoitoa ja palveluita tarvitsevista ihmisistä. Heistä, jotka tarvitsevat apua monissa asioissa.
Suomessa asukaslähtöisyys loistaa poissaolollaan kaikissa suunnitelmissa palvelutalojen yms. osalta.

Suunnitelmissa roiskitaan vain senioritaloja sinne tänne miettimättä kokonaisuutta.
Esimerkiksi huonosti liikkuvaa vanhusta ei auta yhtään, vaikka talossa olisi hissit ja tilavat vessat,  jos talosta ei itse pääse mihinkään ilman ulkopuolista apua.
Täällä Kellarpellossakin Attendon uudehko palvelutalo rakennettiin ison mäen alle. Kukapa asukas sieltä talviliukkailla pääsisi yhtään mihinkään, eikä varmasti kesälläkään, koska mitään palveluja ei ole lähellä. Koskaan en ole nähnyt sieltä mäen alta tulevan ketään rollaattorilla.
Kerran näin Akuutti-ohjelmassa jutun palveluasumisesta. Maa oli ehkä Belgia. Palvelutalo oli rakennettu kauppakeskuksen yhteyteen. Siellä mummot istuivat kauppakeskuksen käytävillä seurustelemassa ja virkistymässä ja näkivät kaikenikäisiä ihmisiä. Hissillä pääsivät kotiinsa sieltä. Ja miten turvallista, kun vartijat ovat aina läsnä ja kameravalvonta kaikkialla.

Suomen ilmasto on mikä on ja huonosti liikkuvat ihmiset ovat ainakin puolet vuodesta kuin vankeina omissa kodeissaan riippumatta siitä, asuvatko keskustan kerrostalossa vai keskellä-ei-mitään -olevassa palvelutalossa.
Espoossa Sellon kauppakeskuksen yhteydessä on asuntoja, tosin kalliita omistusasuntoja, joille siellä riittää varakkaita ostajia.
Jos palvelutaloja rakennettaisiin samaan tyyliin ilman ulkona liukastelua ja vaivalloista pukemista, suurin osa pääsisi itsekseen vaikka rollaattorilla tai pyörätuolilla ruokaostoksille eikä heidän tarvitsisi ostaa kauppapalveluita. Tai kukkakauppaan tai kampaajalle tai kirjastoon tai leivoskahville tai elokuviin. Ja Sellossa on terveysasema, labra ja röntgen myös. Pois jäisivät kaikki kalliit taksimatkat.
Voisi vaikka käydä itse selaamassa postikorttitelineitä ja valita ja postittaa onnittelukortin lapsenlapselle. Ja iänikuisen laitosruoan sijaan poiketa vaikka pitsalla.
Kaikki arkinen puuhastelu pitäisi toimintakykyä yllä ja virkistäisi arkea ja piristäisi mielialaa, kun asiat saisi itse valita.

Nykyisenkaltainen senioritalojen ripottelu sikin sokin ei palvele lainkaan asukkaita. He joutuvat kalliilla rahalla ostamaan nekin palvelut, jotka voisivat itse hoitaa, jos asunnosta olisi sisätilojen kautta käynti sun vaikka mihin asioille.
Ja parasta kaikista: viihdykettä ja virkistävää ajankulua saisi jokainen etsiä mielensä mukaan sisätiloista. Nyt se jää palvelutalojen aktiivisuuden varaan ja on kaikissa ja kaikille sitä samaa vanhoja yhteislauluja epävireisesti tai askartelua.
Joo, tiedän, että palvelutaloihin tilataan kampaaja. Juu, ja sen jälkeen päät ovat kuin entisillä elinkautisvangeilla!
Kaikissa palvelutaloissa – ja olen käynyt monissa – pauhaa yhteistiloissa tv aamusta iltaan. Siinäpä kaikille pakko-ohjelmaa!
Itse en vielä ole palvelutalokunnossa, mutta jos vain saan elää vanhaksi, niin nykyisenlaiset palvelutalot eivät kelpaa minulle ollenkaan.

Jos työryhmässä tarvitaan maallikkonäkemyksiä, olen korvauksetta valmis tulemaan mukaan suunnittelemaan.
Savonlinna voisi olla idearikas tienraivaaja suunnitelmissaan ja ottaa lähtökohdaksi tulevien senioreiden tarpeet ja toiveet.
Kun Savolan ikuisuusprojekti joskus etenee, siinä olisi tuhannen taalan paikka saada kaikki palvelut ja palvelutalot samaan pakettiin. Suunnitelkaa sinne neljä eri siipeä: yhteen julkinen palvelutalo ja muihin eri yksityiset yrittäjät. Kilpailu pakottaisi palvelutalot asukaslähtöisiksi.
Ja kun kauppakeskukseen valitaan yrittäjiä, suunnitelkaa kokonaisuus ihan uudelta pohjalta: nykyään kaikki kauppakeskukset lähtevät teinitarpeista.
Kaikissa on hampurilaispaikkoja, mutta ei yhtään maukasta kotiruokaa tarjoavaa ravintolaa. Itse ostaisin enemmän laatuvaatteita, jos niitä joku vaivautuisi keski-ikäiselle, ei-mallimittaiselle pätkälle suunnittelemaan ja myymään. Asiakaspotentiaalia olisi Suomi täynnä.

Odotan mielenkiinnolla Savonlinnan innovatiivisia senioriasumisratkaisuja.

Eija Myllys
Kellarpelto Savonlinna

 

Kommentit

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Prisman katolle kuusi kerrosta seniorikämppää. Alla on kauppa, parturi, apteekki, alko, pankki, vakuutusyhtiö, kahvila ja veikkauspiste. Piha on tasaista asfalttia, missä on rollaattorillla hyvä kanttailla. Paljon samanikäisiä vanhuksia ja joten tuskin kenenkään tarvitsee olla yksin, ellei itse halua. Lisäksi se vaihtoehto toisi myös muita senioireille suunnattuja yrittäjiä lähikulmille. Joten ollaan tilanteessa, jossa ei ole kuin voittajia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miksi taas Savola, Savonlinnassa on jo kauppakeskittymä nojanmaassa, ja maa-alueita rakentaa asuntoja senioreille... Savonlinnan ainut kehittyvä alue on Nojanmaa, mutta aina vaan jaurutaan pienestä maa-alueesta Savolaista. Vaikuttaa piipertämiseltä kauppakeskuksen teko pieneen länttiin maata, siis oikeaan kauppakeskuksen tekemiseen.( esim vaikka aluksi, ei iso 30000 m2/ kerros + pysäköintitilat ja liikenneväylät) Rakentuvan alueen eduksi Nojanmaahan on vielä huomioitava että liitoskuntien ( työssäkäyntialueen) suunta on oikea, Kerimäki, Punkasalmi ja Savonranta. Mutta kun Savonlinnassa pienikin on jo niin suurta.....rupeaa huomaamaan, ettei oikeasti tarvita mitään kauppakeskusta senioreille. Kuka asioiksi Savonlinnan korkeilla hinnoilla myyvissä liikkeissä, kun ei nytkään kannata vanhoissa kiinteistöissä käydä ( hintataso nousee uusissa edelleen).

Lähettänyt käyttäjä Seniori itsekin (kirjautumaton)
Hienoa pohdintaa ja avauksia. Kumpa asiat voisivatkin edetä tähän suuntaan. Kaupunkimme seniori-ikäisten osuus on kolmannes, joten potentiaalia on kestävästi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hieno kirjoitus palvelutaloista! Vihdoinkin joku sanoo kirjoituksellaan, miten pieleen asiat ovat menneet, ja miten hyvin voitaisiin rakentaa. Virikkeetön ja yksinäinen vanhuus on ollut todellisuutta aivan liian kauan. Vanhat ihmiset ovat usein aktiivisia ja kiinnostuneita monista asioista, onhan heillä kokemusta ja tietoa! Tuhannet kiitokset kirjoituksesta, mistä näkyy harvinaiseksi käynyt välittäminen toisesta ihmisestä!

Lähettänyt käyttäjä Eija Myllys (kirjautumaton)
Korostan vielä sitä, että samassa paketissa pitäisi ehdottomasti olla terveyskeskus, labra ja röntgen. Huonokuntoiset vanhukset tarvitsevat terveyspalveluita koko ajan ja aina tarvitsee mukaan palkallisen avustajan ja maksullisen taksin kun jostain lähtee - vaikka läheltäkin mutta jos on jäistä niin yksin ei pääse mihinkään. Terveysasiat hoituisivat useimmilta ilman avustajaa ja taksia saman katon alla. Se tarkoittaisi merkittävää rahallista säästöä -vaikka tietysti työn vähenemistä avustajilta ja takseilta. Asukkaiden kuluista ei tähän mennessä kukaan ole ollut kiinnostunut. Suurin puute on nykyisin se, että viranomaiset ja yrittäjät keskittyvät vain siihen, että saadaan ne hissit yms. ja hoitajakäynnit sujuviksi, muutoin vanhuksille tarjotaan lamauttavaa yksinoloa, seurustelua pelkästään samanikäisten ja -kuntoisten ihmisten kanssa tai jotain huutavaa telkkaria. En moiti pelkästään Savonlinnaa vaan valtion ylintä johtoa ja päättäjiä. Muutoksen pitäisi lähteä sieltä. Mutta maan ylimmät päättäjäthän suunnittelevat oman vanhuutensa ihan eri pohjalta. He ovat juuri niitä, joilla on varaa ostaa sieltä Sellosta luksusasunto ja muutkin tarvitsemansa palvelut mistä haluavat hintaa kyselemättä. Kuvaavaa on entisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen vuosien takainen lausunto. Häneltä kysyttiin tv-haastattelussa sairauksiensa hoitamisesta. Viinanen huitaisi kädellään ja sanoi, ettei hän jaksa jonotella terveyskeskuksissa vaan hoitaa asiansa omalla yksityislääkärillään. Että silleen. Tässä on näytön paikka kuka tuolla ylimpänä ottaa asiakseen tavisten hyvän vanhuuden.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä