Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Lukijalta: Savonlinnassa ei paljon patsastella

20.03.201708:15
2

Savonlinnan normaalikoulun 5B-luokka toteutti monialaisena oppimiskokonaisuutena virtuaalikierroksia Savonlinnan patsaista. Hyvä, että näihinkin nähtävyyksiin kiinnitetään huomiota.
Kaupungin patsaat ovat eri aikakausilta ja niiden sijainti on usein melko näkymättömissä.
Vanhin patsas, joka jostain syystä oli jäänyt huomaamatta, on Olavinlinnan keskushallissa oleva Ville Vallgrenin Pyhän Olavin patsas vuodelta 1912. Tätä suunniteltiin joskus sijoitettavaksi Tallisaaren kalliollekin.
Wäinö Aaltosen sankaripatsas vuodelta 1921 kyykistelee piilossa Kirkkopuistossa. Sitä pidetään ”valkoisten” vapaussodassa/sisällissodassa kaatuneiden muistomerkkinä. Tästä johtuenko sen lie annettu jäädä ohikulkijoilta piiloon puskien ja kookkaiden vuorimäntyjen taakse. Vai halutaanko sen karu alastomuus häveliäästi peittää?
Kaatuiko sisällissodassa ”punaisia” savonlinnalaisia ja onko heille muistomerkkiä, siitä minulla ei ole tietoa.
Väinö Aaltonen teki myös Joel Lehtosesta patsaan Puistokadun puistikkoon 1953. Savonniemessä entisen Tyttölyseon edessä on melko huomaamattomana Armas Tirrosen ”Nuoruus” vuodelta 1959 ja Talvisalon hautausmaalle pystytettiin 1962 Johannes Haapasalon ”Kuoleva sotilas”. Tallisaaressa on Anton Ravander-Rauaksen Musta pässi vuodelta 1964 ja Aimo Tukiaisen ”Linnan henki” vuodelta 1975 Erik Akselinpoika Tottin muistoksi.
Kaupungissamme on nyt kevättalvella tehty ”maisemanhoidollisia hyväkuntoisten puiden harvennuksia” muun muassa Satamakadulla ja Sulosaarella.
Hiukan kyseenalainen on Satamakadun täysin hyväkuntoisen koivun harvennus.
Myös Kirkkopuiston puita olisi tarkasteltava maisemanhoidollisena kokonaisuutena. Ainakin osan sankaripatsaan vierustalla olevista suurista vuorimännyistä voisi poistaa, niin että patsas näkyisi jalankulkijoiden suosimalle Sotilaspojankadulle. Lisäksi puiston kaikki pusikot joutaisi myös leikata alas.
 
Torsti Aspivaara
Savonlinnan vanhakaupunki
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Vaihtoehtoisia ... (kirjautumaton)
Bussipysäkkien kohdat tien reunassa tulisi olla vapaat kahden auton mitalta. Entisen Nordean kohdalla keskustassa varsinkin. Pikkukirkon edessä olevat rumat puut voisi myös vaihtaa. Näyttävät romahtavan ajotielle muutenkin. Miljoonatalon ja Puistokadun puoleiset ovat myös rönsyilleet rumasti.. Cittarinkujan puut jyräisin pyörätieksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kun kyse on savonlinnalaisista patsaista, en lainkaan ihmettele, että ne ovat jääneet yhä vähemmälle huomiolle vuosien ja vuosikymmenten myötä. Veikkaan, että monelle esim. Ville Vallgrenin nimi on täysin tuntematon ja se on sääli. Helsingin Havis Amanda -patsaan tietää varmaan aika moni. Saman kuvanveistäjän työtä siis sekin. Savonlinna voisi listata kaikki patsaansa ja muut muistomerkit matkailuinfosivuillensa. Ehkäpä osa turisteista on kiinnostuneempia patsaista kuin kauppatorin lörtsyistä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä