Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Lukijalta: Ruotsin kieltä mollataan turhaan

09.12.201608:00
103

Vanhoilla päivilläni olen kummastellut ruotsin kielen tarpeellisuudesta käytävää kamppailua. Pahimmillaan kapinaa on lietsottu kansanedustajien toimesta.
Oletan, että eniten ääntä pitäneet ovat halunneet julkisuutta ja yrittäneet noukkia irtopisteitä seuraaviin vaaleihin. Perustelut kun ovat olleet poikkeuksetta tuulesta temmattuja.
Yksi harhaanjohtavista väitteistä on ollut, että ruotsin kielen opiskelu vie aikaa ja tekee hallaa muiden kielten opiskelulle. Vahvalla kokemuksella voin kertoa, että todellisuus on aivan päinvastainen.
Ruotsin kielen opiskelu on helppo alku laajemmalle kieliopiskelulle. Ruotsin kielen käyttöalue on yllättävän laaja. Pohjoismaiden lisäksi useissa lomakohteissa ulkomailla voi asioida ruotsin kielellä. Se antaa myös hyvää tukea muiden kielien ymmärtämisessä.
Omalla kohdallani kielitaitoni jäi alkutekijöihin kouluopeilla, mutta korjaantui myöhemmin käytännössä, paikan päällä Ruotsissa. Samalla syntyi aito innostus opiskella uusia kieliä samalla menetelmällä.
Yli 50 vuoden työurani aikana olen työskennellyt yhdeksässä maassa ja selvittänyt asiani viidellä kielellä. Kokemukset ovat olleet pelkästään myönteisiä. Koen, että tämän seikkailun käynnisti aikoinaan ruotsin kielen oppimisen myötä avautuneet uudet mahdollisuudet.
Omiin kokemuksiini nojaten olen lukuisissa tilaisuuksissa perustellut ruotsin kielen osaamisen tarpeellisuutta. Kokemaani ei voi muuksi muuttaa.
 
Juhani Saksa
Kangasniemi

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Jone (kirjautumaton)
Hyvä kirjoitus! Germaanisena kielenä on ruotsi aina ollut hyvä ponnahduslauta muiden eurooppalaisten kielten opiskeluun. Nuo "pakkoruotsin" poistamista vaatineet huutelijat ja populistit eivät enää seuraavassa eduskunnassa istu!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Eipä kannattaisi kirjoittajan kummastella asiaa vanhoillakaan päivillään. On selvä että hänelle ruotsin kielestä on ollut hyötyä mutta yhtä selvä asia on että monelle muulle kielen pakko-opiskelu on vain taakka joka jopa osaltaan vie opiskelumotivaation. Ei ole lainkaan ihme jos henkilö kokee kielen opiskelun vain riippana, täällä jossa sitä ei välttämättä tarvitse missään tilanteessa, koko elinaikanaan. Kertaakaan en 60-vuotisen elämäni aikana ole täällä kuullut ruotsia muualla kuin oppitunneilla. Täysin turhaan olen aikoinaan opiskellut sitä seitsemän vuoden aikana. Olisin mielelläni käyttänyt ne oppitunnit jonkun kiinnostavan ja tärkeän asian opiskeluun.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Anonymous 8:42: Olet tietysti omalta kannaltasi katsoen oikeassa. Jään miettimään vain yhtä asiaa. Kirjoituksestasi saa sen kuvan, että olet asunut koko ikäsi "täällä" - siis ilmeisesti Itä-Suomessa, jossa ei paljonkaan ruotsin kieltä tarvitse tai kuule. Kun nuorempana käy koulua ja opiskelee, ei (varsinkaan nykyään) voi yhtään tietää, mihin elämä heittää. Sitähän voi joutua vaikka Länsi-Suomeen tai Helsinkiin töihin tai - mikä vielä pahempaa - jonnekin, jossa pohjoismaiset yhteydet ovat merkittäviä. Nykyään hyvin harva voi ajatella hyvin varmasti: Elän koko ikäni Itä-Suomessa, täällä venäjän kieli on tärkeämpää kjuin ruotsi.

Lähettänyt käyttäjä virkaukko (kirjautumaton)
Itse opiskelin ala-asteella saksaa, mutta jouduin lopettamaan sen yläasteella, koska ruotsi tuli mukaan kuvioihin. Ei vain ollut aikaa, eikä kielipäätä opiskella kolmea kieltä yhtäaikaa. Ruotsia en ole tarvinnut missään lukion jälkeen, vaikka olen valtion virkamies. Nyt en enää osaa ruotsia enkä saksaa. Hukkaan on menneet kielten opiskelu. Englannilla pärjää pohjoismaissa loistavasti. Tuo ponnahduslautateoria ontuu, koska jos ruotsin opiskeluun käytetyn ajan käyttää lisänä jonkun muun kielen opiskeluun, niin kyllähän sen kielen oppii paremmin. On järjetöntä ajatella että pitäisi opiskella jotain kieltä ensin, jotta oppisi jotain toista sen jälkeen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Eniten pakkoruotsia kannattavat täällä kaiketi kielen opettajat. Heille siitä on eniten hyötyä. Jos joku muu kokee sen tärkeäksi, opiskelkoon vapaaehtoisena aineena. Törkeää vaatia että kaikkien pitää opiskella omien mieltymystensä mukaisia asioita, vastoin tahtoaan.

Lähettänyt käyttäjä Hannu Ranki (kirjautumaton)
Juhani Saksan kirjoitus on hyvin perusteltu, eteenpäin katsova ja ansiokas. Ruotsin kieli maamme yhtenä kolmesta kielestämme on rikkaus, eikä estä muiden kielten opiskelua. Hannu Ranki Mikkelin Anttola

Lähettänyt käyttäjä Joopa-Setä (kirjautumaton)
Ruotsin kielestä puhuttaessa taustalla lienee 5 % vähemmistön saamat etuisuudet Suomessa. Kaksikielisyyden hintalappu mahtaa olla kansakunnalle melkoinen? Minusta on ajastaan jäänyt pykälä, että koulussa on pakosti luettava ruotsia. Naapurissa on noin 140 miljoonaa venäjää puhuvaa ja suuressa osassa itäblokin maita venäjää osataan yleisesti. Kuitenkaan meillä ei ole pakkovenäjää -ainakaan vielä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut