Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Lukijalta: Raitis joulu on lahja lapselle

22.12.201608:00
5

Jouluna on tärkeää turvata lastemme tasapainoinen ja turvallinen juhla.
Aikuisväestön yhteisenä tavoitteena tulee olla ehkäistä lapsuudessa koettuja onnettomuuksia ja päihteiden käytöstä aiheutuvia haittoja. Nykyisin kuitenkin lähes joka neljäs aikuinen kertoo kokeneensa lapsuudenkodissaan haittoja aikuisten alkoholinkäytöstä. Tieto on A-klinikkasäätiön marraskuussa 2016 julkaisemasta kyselytutkimuksesta.
Lisäksi suomalaisperheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneenä lasten seurassa. Tämä tarkoittaa, että alkoholi on osa 6 000 lapsen elämää joka päivä.
Tämän tilanteen muuttaminen on kiinni jokaisesta kasvatusvastuussa olevasta aikuisesta, niin vanhemmista kuin isovanhemmistakin.
Vetoan kaikkia maamme aikuisia turvaamaan lastemme päihteettömän joulun, juhlan joka tarjoaa turvallista ja vastuullista seuraa kaikille lapsille. Se on paras lähtökohta myös aikuisiän onnistuneille juhla-ajoille.
Anna lapselle raitis joulu!

Marko Kailasmaa
toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry
Helsinki

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hyvä kirjoitus. Itselläni oli lasinen lapsuus. Ihanin joululahja nyt yli kuusikymppisenä on se, ettei tarvitse pelätä, ei viettää öitä ulkona eikä olla ahdistavassa ilmapiirissä. Miten hyvin nuo ikävät asiat muistaakin, ne tulevat todella mieleen. Viinatonta joulua mahdollisimman monelle lapselle ja aikuiselle!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Toivon, että joulupukki antaisi paikallisille kansanedustajille ymmärrystä vastustaa lakimuutosta joka sallisi mm. limuviinojen myynnin kaupoissa. Yhteiskuntamme kokonaisedun kannalta esitys on täysin järjetön. Alkoholihaittojen kustannukset kasvavat, samoin niihin liittyvät kuolemantapaukset ja vammautumiset, inhimillisistä kärsimyksistä ja tuskasta puhumattakaan. Raitista Joulua ja raittiimpaa tulevaa vuotta 2017.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Valitettavasti valistus ja varoittelu ei auta juoppoja. Hyvä kirjoitus silti. Viinattomuus ja alkon jättäminen lähtee AINA omasta oivalluksesta ja päätös pitää alko pois elämästä tarvitsee lähes aina muidenkin ihmisten ymmärrystä ja tukea. Jokainen, joka huomaa juovansa alkoholia liikaa voisi mainita tai sanoa asiasta edes yhdelle toiselle ihmiselle. Se voisi olla ns. päänavaus ruveta hakemaan tehokasta tukea ja ennen kaikkea, miettimään rehellisesti, onko oma alkoholin juominen liiallista. Alkoholihan on erittäin kierouttava aine. Salakavala sellainen. Alkoholismi sairautena on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen.

Lähettänyt käyttäjä make p. (kirjautumaton)
Ärsyttää nämä kirjoitukset, kun puhutaan vain ääripäistä. Terve suhtautuminen alkoholiin on mielestäni paras tapa kasvattaa lasta. Itse aion ainakin jouluna lapseni seurassa ottaa ruuan kanssa lasin tai kaksi viiniä sekä pari saunaolutta. Käytökseni ei noista muutu ja kaikilla on turvallinen ja rento fiilis. Lapsi pääsee tai joutuu tutustumaan myöhemmin alkoholiin joka tapauksessa, joten kotona opittu ankara nollatoleranssi ei välttämättä ole paras lähtökohta. Riippuen tietysti lapsen luonteesta.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut