Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Lukijalta: Punkaharjun päivähoitopaikkojen puute on todellinen

25.01.201708:00
18
  • Kellarpellon päiväkoti, eskari, päivähoito, lastenvaatteet

    Päivähoito puhuttaa Punkaharjulla. Kuva: Tuija Pauhu

Kulennoisten koulun lakkauttaminen, 6. luokkien siirto pois kyläkouluista, Punkasalmen koulun lakkauttaminen/siirto (ala-aste), kirjaston muuttaminen kirjavarastoksi...
Muutimme reilut kaksi vuotta sitten perheeni kanssa Kiteeltä Punkaharjun Tuunaansaareen. Tänä aikana on esitetty useita heikennyksiä lapsiperheiden palveluihin. Yllä mainitut asiat ovat Savonlinnan kaupungin sivistystoimen esityksiä, jotka eivät onneksi ole saaneet poliittisten päättäjien siunausta. Punkaharjun lukio tapettiin "kiduttamalla se hengiltä", eli vuosien ajan peloteltiin lakkauttamisella, kunnes oppilaat eivät uskaltaneet enää hakea kyseiseen lukioon. Samaa "hyväksi" havaittua keinoa ilmeisesti yritetään käyttää myös Punkaharjun alueen kouluverkon muihin kouluihin. Kun jatkuva lakkautus-/siirtouhka pidetään yllä, lapsiperheet eivät uskalla muuttaa alueelle, tai ainakaan hankkia omaa kotia alueelta. Jos lähikoulu lakkautetaan, kiinteistön arvo laskee. 

Olemme joutuneet omakohtaisesti kokemaan viime aikoina esillä olleet ongelmat Punkaharjun päivähoitopaikkojen puutteesta. Normaalia, järkevää ratkaisua emme lastemme hoitopaikan suhteen saaneet, mutta kovan taistelun jälkeen saimme jonkinlaisen kompromissiratkaisun. 
Olin kuullut usealta henkilöltä, että Punkaharjulla on vaikeaa saada järkevää hoitopaikkaa lapsille. Tein selvityksiä, joista ilmeni tapauksia, että hoitopaikkaa on tarjottu kantakaupungista, vaikka perheen molemmat vanhemmat työskentelevät Punkaharjulla. Hoitopaikkaan tulisi päivittäin ylimääräistä matkustamista yli 60 kilometriä.
On myös perheitä, jotka joutuvat viemään lapsen Kulennoisiin hoitoon, vaikka asuvat Putikossa. Tällaisessa tapauksessa ylimääräistä matkaa tulee noin 30 kilometriä päivässä. Ongelmallisia tapauksia selvisi useita ja tiedotin niistä kaupunginhallitusta. Raportoin ongelmatapauksista julkaisematta perheiden nimiä. Huolensa tilanteesta ovat tuoneet esiin myös Punkaharjun yrittäjät ry, sekä MTK-Punkaharju, jotka molemmat ovat lähettäneet kannanoton tilanteesta kaupunginhallitukselle.

Kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö on tehnyt selvityksen kaupunginhallitukselle tilanteesta ja ilmoittanut, että kaikki mainitut ongelmatapaukset ovat kunnossa, eikä jonoja ole. Tämä tulee ilmi myös Itä-Savon 19.1. kirjoituksesta, johon varhaiskasvatuspäällikköä on haastateltu. Jonot ja siirtolistoilla roikkuvat lapset ovat kuitenkin todellinen ongelma, jota ei ole ratkaistu. Kaupungille osoitettu asiakaspalaute on siis kuitattu kertomalla, että asiakkaat ovat väärässä.
Jonoa on sekä Punkaharjun että Kulennoisten päiväkodissa. Omat lapsenikin jonottavat ”kiinteitä” hoitopäiviä Kulennoisten päiväkodista. Viralliset jonot on saatu poistettua tarjoamalla hoitopaikkaa, jota perhe ei yksinkertaisesti voi ottaa vastaan, eli esimerkiksi 60 kilometriä päivittäisen, ylimääräisen matkan päästä. Sellaisissa tapauksissa perheiden on pakko keksiä muita ratkaisuja, joita on esimerkiksi hoitovapaalle jääminen tai paikkakunnan vaihto. Kaupungin varhaiskasvatuksen hoitopaikkojen täyttöastetavoite on 100 prosenttia. Tavoitteeseen on helppo päästä kun hoitopaikkojen määrä alimitoitetaan. Tämä on todellinen tilanne Punkaharjulla.

Punkaharjulla on isoja työllistäjiä. Muun muassa Metsä Groupin tehtailla työskentelee ihmisiä Savonlinnan ja Kerimäen alueilta, mutta myös merkittävissä määrin kuntarajojen ulkopuolelta, kuten Kiteeltä, Parikkalasta ja Simpeleeltä. Jos kunnan peruspalvelut olisivat kunnossa, voisi se houkutella naapurikuntalaisia muuttamaan lähemmäksi työpaikkaa, ja sitä kautta saada veroeuroja kuntaan.
Punkaharjulla on kokonaisuutenaan positiivinen vire elinkeinoelämässä. Punkaharjun Puutaito valittiin maakunnan vuoden yritykseksi, Punkaharjulla toimivat Joros Oy ja Riitek Oy palkittiin innovaatiopalkinnolla, Punkaharjun matkailuyritykset osallistuivat yhteisvoimin Matkamessuille ja niin edelleen.Punkaharjulaiset yritykset kasvavat ja kehittyvät. Yritykset tarvitsevat työntekijöitä, työntekijät tarvitsevat peruspalveluita, joihin myös päivähoito kuuluu. Kaupungin on pysyttävä kehityksessä mukana. Se on koko Savonlinnan etu.
Jonne Tynkkynen
Kahden pienen lapsen isä, yrittäjä
Punkaharju

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Höpö höpö. Mikään ei koskaan kelpaa, ei varsinkaan jos kyse on pienten lasten vanhemmista. Jokaisen pihatien päässä ei voi olla taaperolle hoitopaikkaa, vaikka se maailmankaikkeuden keskipiste tuohtuneille vanhemmille varmasti onkin.

Lähettänyt käyttäjä Veteraani (kirjautumaton)
Kun minun lapseni olivat pieniä 1980-luvulla ei ollut kuultukaan subjektiivisesta oikeudesta lasten päivähoitoon. Lisäksi opettajan ja sairaanhoitajattaren tulot olisivat olleet aivan liian suuret lasten saamiseksi kunnalliseen päivähoitoon eikä niitä päivähoitopaikkoja ollutkaan, vaaan itse piti hoitaa omat asiansa. Tästä on edistytty upeasti. Niinpä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on meneillään raivokas ihmisoikeustaistelu kunnallisen päivähoidon tiimoilta. Koko pääkaupunkiseudulla ei nimittäin ole yhtään, siis ei yhtään, pohjoiskolttasaamenkielistä päiväkotia huolimatta siitä, että pääkaupunkiseudulla asuu kolme pohjoiskolttasaamelaistaustaista perhettä. Pöyristyttävää! Kauheaa rasismia ja vähemmistön brutaalia sortoa!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä kolmenkymmenen kilometrin päivämatkan vielä ymmärtää. Olen itsekin 18 vuotta sitten kuljettanut lapseni hoitoon Kesälahdelle 15 kilometriä suuntaan, vaikka olin töissä Kiteellä. Ei se loppujen lopuksi vie kun puoli tuntia päivässä. Mutta 60 kilometriä on kieltämättä liikaa.

Lähettänyt käyttäjä Koulumestari (kirjautumaton)
Jonne kirjoittaa täyttä asiaa, mutta listalta jäi vielä puuttumaan Punkaharjun yläkoulu, joka on enää huono vitsi! Totuus paljastuu viimeistään, kun lapsesi ehtivät yläkouluikään. Onkohan silloin enää koko koulua Punkaharjulla?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miettikääs ihmiset sitä paljon lapsen hoitopäivälle tulee pituutta kun ensin kuskaat hoitoon vaikkapa sinne 60 km päähän ja ajelet sitten itse töihin, omalle tulee yli 10 h päiviä välillä ja se tuntuu itsestäkin kohtuuttomalta, pientä Kohtaan, eritoten kun on vuorotyö kummallakin, haet kymmeneltä illalla ja jo ennen kuutta vietävä takaisin, kun vuorot huonosti sattuu, ainut kärsijähän tässä on lapsi

Lähettänyt käyttäjä Olisiko perhepä... (kirjautumaton)
Jos Punkaharjulla ei ole kunnallista päivähoitopaikkaa isolle määrälle lapsia, olisiko perhepäivähoito yksi ratkaisu. Kun muutama perhe laittaa hynttyyt yhteen, niin sillä saa pätevän perhepäivähoitajan palkattua (ilman kohtuutonta lisäkustannusta). Vuoroviikoin jonkun perheen koti toimisi hyvin päiväkotina. Jos lapsia ei löydy läheltä riittävästi, se varmaankin kertoo vain siitä, että ei ole riittävästi lapsia myöskään kunnallisen päivähoitoyksikön perustamiselle.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Siis huono vitsi koko kirjoitus. Punkaharjun lukion kiduttaminen loppuun. Punkaharjulta on käyty Savonlinnan kaupungin yläasteella ja lukioissa itsenäisenä kuntana ollessa, vaikka Punkaharjulla oli hyvät ja laadukkaat oppimismahdollisuudet. Lukion oppilaat olisivat loppuneet, ehkei vielä noin nopeasti. Kuntaliitossopimuksessa mainittiin lukkoon toiminnan turvaaminen Lyseon lukion filiaalina 35 oppilaan rajaan saakka. Loppuminen tiedettiin jo ennen kuntaliitosta. Mennään viisi vuotta eteenpäin, niin on hoitopaikkoja ja tyhjiä kouluja. Ehkei kaikesta kannata valittaa...Hyvin meillä asiat on.

Lähettänyt käyttäjä Hyvä Jonne (kirjautumaton)
Hyvät lukijat! Olisiko paljon pyydetty, jos lukisitte ajatuksella koko jutun ja kommentoisitte vasta sitten. Jonnelta tosi ajankohtainen ja tärkeä kirjoitus! Kuvitteletteko saavamme nuoria asukkaita seutukunnallemme ja ylipäätään ketään, jos meillä peruspalveluissa on tarjolla ainoastaan eioota? Punkaharjulla työpaikkaomavaraisuus on yli 100%, joka kertoo sen, että työikäisiin ja nuoriin perheisiin kannattaa panostaa. On aivan käsittämätöntä välinpitämättömyyttä päättäjiltä tämä Punkaharjulaisten kohtelu!

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä