Tiistai, 22. elokuu 2017
Iivari, Iivo

Lukijalta: Olavinlinnan käyttöä on monipuolistettava

04.02.201709:00
12

Museoviraston intendentti Jouni Marjamäkeä haastateltiin Itä-Savossa (25.1.2017), ja hän totesi, että Olavinlinnaa voitaisiin käyttää erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin nykyistä enemmän ja monipuolisemmin kautta vuoden.
Perussuomalaisten valtuustoryhmä on koko valtuustokauden yrittänyt vaikuttaa Olavinlinnan käytön lisäämiseen, mutta yllättäen olemme kohdanneet jyrkkää vastustusta muista ryhmistä. Meille on väitetty, että museovirasto vastustaisi Olavinlinnan käytön lisäämistä, mutta nyt näemme, että vastustajat ovat väärässä. Museovirasto päin vastoin toivoo käytön lisäämistä.

Viime joulukuussa Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki valtuustoaloitteen linnanpihan kattamisesta. Ryhmä kohtasi asiassa täydellisen hiljaisuuden, eikä mediaakaan tunnu asia kiinnostavan. Se on kummallista, sillä tapahtumajärjestäjillä on runsaasti ideoita linnanpihan monipuoliselle käytölle. Matkailijoiden määrä lisääntyisi kymmenillä tuhansilla. Lisäksi kaupunkikuva vilkastuisi kevät-, syys- ja talvimatkailun uusilla mahdollisuuksilla.
Kun esitin valtuustossa kaupungin ooppera-avustuksen pientä leikkausta, minulle sanottiin, että se voisi vaarantaa oopperajuhlien tulevaisuuden Savonlinnassa. Millä tavalla? Muuttaisiko oopperajuhlat Mikkelin Mikaeli-saliin? En usko. Kun oopperajuhlien kannatusyhdistyksen tilikauden tulos vuonna 2014 oli noin 611 000 euroa, esittämäni leikkaus olisi pienentänyt voittoa vain 50 000 euroa.
Kovinta vastustusta linnanpihan lisäkäytölle tuntuu tulevan oopperajuhlien kannatusyhdistyksen edustajien keskuudesta.

Tuntuu, että kaupunginhallituksen on myös vaikea saada oopperan avustuspäätöstä aikaiseksi. Asiaa on käsitelty jo kahdesti. Ensin asia jätettiin pöydälle, kun esityslistan liitteissä ei ollut olennaisinta asiakirjaa, yhdistyksen tilinpäätöstä (niin kuin ei ole ollut ennenkään). Seuraavassa kokouksessa asia poistettiin kesken käsittelyn esityslistalta. Syytä poistoon en tiedä, sillä poistuin esteellisenä kokouksesta, ja halusin näin varmistaa, että läsnäoloni ei tekisi päätöksestä laitonta. Vaikka kokoukseen jäi riittävä määrä kaupunginhallituksen jäseniä, asia poistettiin listalta.
Savonlinnan oopperajuhlat ovat saaneet median ja poliitikkojen tuella aseman, jossa oopperasta saa keskustella vain ylistävällä asenteella. Oopperasta on voitava puhua niin kuin muistakin asioista, eikä puhujaa saa heti leimata oopperan vastustajaksi. Perussuomalaiset ovat tehneet valtuustoaloitteen, jonka tavoitteena on saada kulttuurituesta kannustava. Myös oopperan tuki on muutettavissa kannustavaksi tueksi.
Juha Kukkonen
Valtuustoryhmän puheenjohtaja (PS)

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Savonlinnan oopperajuhlat ovat saaneet median ja poliitikkojen tuella aseman, jossa oopperasta saa keskustella vain ylistävällä asenteella. Oopperasta on voitava puhua niin kuin muistakin asioista, eikä puhujaa saa heti leimata oopperan vastustajaksi." - Aivan! Ihme ettei ole leimattu rasistiksi jos oopperasta puhuu muuhun kuin haltioituneen ylistävään sävyyn. Ainakaan vielä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Eikö kaikkien etu ole, että Oopperajuhlat menee hyvin. Olen eri mieltä kirjoittajan näkemyksestä. Ei juhlia - hyvän tuloksen tehnyttä onnistujaa - pidä rankaista avustusleikkauksella vaan päinvastoin, vaikka korottaa avustusta. Se kannustaa johtoa entistä parempiin suorituksiin.

Lähettänyt käyttäjä re-alismia (kirjautumaton)
Oopperan asema on merkittävä Savonlinnan matkailussa, sitä ei voi kiistää. Se on kaupungin tärkein yksittäinen tapahtuma ja vahvuus. Juhlat ovat asemansa ansainneet. Tosin Suomen ulkopuolella juhlia ei juurikaan tunneta muualla kuin aivan vannoutuneimmissa oopperapiireissä. Kansainvälinen markkinointi ei ole koskaan ollut Savonlinnan oopperajuhlien vahvinta aluetta, eikä ole vieläkään. Takavuosina juhlat organisaationa oli omahyväinen ja ylimielinen organisaatio. Nykyinen imago lienee hiukan parempi mutta vieläkin on korjattavaa suhtautumisessa ympäröivään todellisuuteen. Linnan laajemman järkevän käytön esti aiemmin museovirasto, nyt jarruna on ABC-konseptilla toimiva osuuskauppa ravintoloitsijana. Vain taivas olisi rajana linnan käytölle jos se olisi saatavilla omilla konsepteilla tapahtumia järjestävien ammattilaisten käyttöön. Ympärivuotinen käyttöaste olisi määrätietoisella työllä nostettavissa ainakin viikonloppujen osalta sataan eli siellä olisi tapahtuma tai yksityiset juhlat jokaisen viikonloppuna jossain mittakaavassa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Oopperajuhlien ansiosta Savonlinnaan ja Suomeen tulee myös ulkomaalaisia vieraita. Oopperajuhlat ovat ansainneet erityisen asemansa Olavinlinnassa, koska ne aikoinaan ensimmäisenä toivat Olavinlinnalle oikeaa hyötykäyttöä muuna kuin puolustus- ja vankilalinnana. Tämä suhde hyödyttää molempia: linna on tunnettu oopperan ansiosta ja ooppera on tunnettu linnan ansiosta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Itseasiassa oopperaa kritisoivia ihmisiä on jopa uhkailtu ja ainakin yksi pomo käytetty rosiksen kautta voittamassa juttunsa oopperan tappioksi. Olavinlinna EI ole oopperan omaisuutta. Se on kulttuurihistorian johdosta kansan omaisuutta. Siitä huolimatta miten asia papereissa muotoillaan. Missä on elonkorjuujuhlat? Olujaiset? Muut musiikki et kulttuurimuodot? Savonlinna on tehnyt itsestään eräänlaisen tosielämän twinpeaksin keskittymällä ainoastaan yhteen asiaan liian pitkään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Linnan monipuolinen ja ympärivuotinen käyttö olisi hienoa, mutta ooppera vs. muu toiminta -asetelmaa ei pidä rakentaa. Oopperaa ei leikkaamalla kehitetä ja linnaan mahtuu kyllä vaikka minkälaista toimintaa oopperasesongin ulkopuolella.

Lähettänyt käyttäjä Artemisti (kirjautumaton)
Oopperajuhlien omarahoitusosuus taitaa olla 82% joka taas taitaa olla Suomen korkein musiikki- ja kulttuuritapahtumissa, uskomaton suoritus jopa maailmanlaajuisilla mittareilla, herra Kukkonen ilmeisesti haluaa tukea tätä saavutusta leikkaamalla ? Oopperajuhlat tuovat alueelle rahaa yli 40 miljoonaa euroa ja ovat reilusti alueen tunnetuin tapahtuma, miten ihmeessä tälläiseltä toiminnalta halutaan sitten vielä leikata ? eikös nimenomaan toimintaan pitäisi laittaa lisää rahaa kannustamaan tätä toimintaa ! Oopperasta saa toki keskustella miten vain mutta faktuaalisesti ilman oopperajuhlia Savonlinna olisi kesäisin aikasen kuollut. Kaikella kunnioituksella kirjoittajaa kohtaan tuntuu että kuntavaalien läheisyys taitaa olla suurempi syy tähän kirjoitukseen kuin mikään faktapohjainen asia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Juha Kukkosen mainitsema linnanpihan kattaminen on ongelmallinen juttu. Se muuttaisi merkittävästi Olavinlinnan luonnetta ja linnan historiallinen arvo ja merkitys muuttuisivat huonompaan suuntaan. Vanhoja, satoja vuosia vanhoja rakenteita jouduttaisiin ehkä särkemään, parhaassakin tapauksessa niihin pitäisi tehdä laajoja muutostöitä. Se saattaisi olla jopa lakien vastaista tai ainakin pitäisi laatia jonkinlainen poikkeuslaki eduskunnassa. Toiseksi kattamismateriaali on vaikea kysymys. Pitäisikö sen olla valoa läpäisevää niin että linnanpihan luonne ei muutu pimeäksi kellariksi? Mitään muovikyhäelmiä ei voi vanhaan linnaan ajatella. Lasikaton tekniset ratkaisut ja lujuusongelmat olisivat melkoisia. Ja piha pitäisi sitten vielä erillisellä systeemillä pimentää oopperaesitysten ajaksi (sillä emme me kai oopperaa ole sieltä kokonaan häätämässä). Suureksi ongelmaksi aikanaan kattamista suunniteltaessa tuli tieto, että jos linnanpiha pysyvästi katetaan, se muuttuu määritelmällisesti sisätilaksi, jota koskevat paloturvallisuus- ja poistumisnormit ovayt aivan erilaiset kuin "avoimen" tilan. Tämä merkitsisi sitä, että yleisötilaisuuksien katsojamäärät laskisivat merkittävästi, ainakin puoleen nykyisestä. Tämäkin on osaksi matematiikkaa ja lainsäädäntöä, mutta linnan poistumistiet ovat todella hankalat. Sitten on vielä tämä kustannuspuoli. On vaikea kuvitella, että Olavinlinnan omistaja, Museovirasto, satsaisi montaa miljoonaa tähän projektiin. Heillä on kuulemma jotakin pientä taloudellista ongelmaa. Jos Olavinlinnan Isolle linnanpihalle kattoa halutaan, laskun maksajana - ainakin suurimmaksi osaksi - on kyllä sitten Savonlinnan kaupunki.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut