Tiistai, 22. elokuu 2017
Iivari, Iivo

Lukijalta: Niukka ravinto ja kohtuullinen liikunta pidentävät elinikää

29.12.201608:00
6

Elinajanodote laski viime vuonna Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran yli kahteenkymmeneen vuoteen. Muuallakin länsimaissa on ollut havaittavissa, että ihmisten elinajanodotteen kasvu on pysähtymässä. (Yle Uutiset 13.12)

Suomalaisten kansanterveyttä rapauttavat ja elinikää lyhentävät eniten suola, sokeri, tupakka, viina, transrasvat, ylipaino ja lihavuus. Noin puolet aikuisväestöstä on ylipainoisia ja noin viidennes lihavia. Vanhan sanonnan mukaan ”mitä pidempi vyö, sitä lyhyempi elämä.” Parannusta ei ole luvassa, sillä hallitus aikoo helpottaa alkoholin saantia, eikä sokeriveroa ilmeisesti säädetä.
Terveyttä ei edistä ja elinikää ei pidennä mikään niin tehokkaasti kuin niukka, monipuolinen ravinto. Vähäkalorinen ruokavalio ei merkitse samaa kuin aliravitsemus, pitkä paasto tai itsensä näännyttäminen. Tarkoitus on saavuttaa tila, jossa elimistön rasvapitoisuus on pieni ja aineenvaihdunta lievästi alentunut. Ruokavaliosta saadaan riittävästi proteiineja, välttämättömiä rasvahappoja ja tarvittavat hiilihydraatit sekä mikroravintoaineet. 
 
Japanin Okinawan saari tunnetaan siitä, että siellä elää satavuotiaita viisinkertainen määrä esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna. Saarelaisten pitkän iän salaisuus on terveellinen, niukka ruokavalio, joka sisältää runsaasti fenolisia yhdisteitä, riittävä liikunta ja hyvä painonhallinta. Syöminen lopetetaan juuri silloin, kun olo tuntuu 80-prosenttisesti kylläiseltä. 
Ihminen tarvitsee suolaa ainoastaan muutamia grammoja päivässä. Lisätty sokeri, tupakka ja viina ovat tarpeettomia. Jos päivittäiset ateriat rakennetaan oikeassa suhteessa, kokonaisenergia pienenee noin 30 prosenttia eikä seuraavaan ateriaan mennessä ehdi tulla sudennälkä.

Niukalla ravinnolla ja kohtuullisella liikunnalla kansakunta laihtuu, terveys kohenee, ennenaikaiset kuolemat vähenevät, elinikä pitenee ja terveydenhuoltomenot alenevat miljardeilla.

Taito Taskinen
terveellisen elämäntavan harrastaja, parikymmenä vuotta Juvalla poliisina ja pari vuotta nimismiehenä Hirvensalmella ollut
Kuopio

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Vaarin mielestä (kirjautumaton)
Pitkälti totta. Karmeeta katsoa nuorison tai perheen äidin ostoskärryä. Pizzaa ja energiajuomia sekä muuta valmisruokaa, mies kantelee 24 tölkin pahvilaatikkoa. Lisäisin vielä kasvaneen stressin, kouluissa, työelämässä ja kotona työttömistä puhumattakaan. Tätäkin on hallitus lisännyt runsaasti ja antaa juomat päälle. Sotekulut kasvaa vaan,jos sieltäkin leikataan niin sitten ne vasta kasvaakin. Susi siitäkin voi tulla. Sus siunatkoon.

Lähettänyt käyttäjä Priorisointia (kirjautumaton)
Miksi pitäisi elää pitempään, jos ei saa hyvää ruokaa? Kirjoittajan mielestä ihmisen pitäisi syödä vain elääkseen, kun mielestäni elämän suurimpia nautintoja on elää syödäkseen. Tätä ei pidä sotkea einesruokavalioon, joka on korkeintaan elintarvike eikä mitään ruokaa. En tupakoi ihan vaan henkilökohtaisen valinnan johdosta, mutta suolaa ja sokeria menee sen verran kuin hyvältä tuntuu. Hyvä ruoka kaipaa hyvää viiniä kostukkeeksi eikä pieni aperitiivikaan kyytipoikana tai jälkiruokana kahvi avec ole pahitteeksi. Terveysnatsien pitäisi olla huolissaan siitä, että sivistynyttä ruokailua ei opeteta enää uusille polville ja uuden polvet todellakin luulevat, että huoltoaseman seisova pöytä on ravintola, einespakkaukset kotiruokaa ja kaikki alkoholi on tarkoitettu yletontä ryyppäämistä varten. Siinä sivussa myös käytöstavat ovat katoavaa kansanperinnettä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Uskon kirjoittajaa. Itse olen siirtynyt ns. välimerelliseen ruokavalioon kuitenkin käyttäen mahdollisimman paljon suomalaisia raaka-aineita. Nythän brittilekuri kirjoitti kirjan respteineen kahdeksan viikon ruokavaliosta erityisesti diabeetikoille ja itsellä tuo reseptikirja on ollut kovasti käytössä. Paino putoaa kuin itsestään. 800 kaloria päivässä kahdeksan viikon ajan saa kuulemma painon keskimäärin putoamaan jopa 14 kiloa eikä aterioitten väillä ehdi tulemaan nälkä. En ole ihan tuohon 800 kaloriin asti päässyt, mutta noin tuhannella päivässä on painoni alkanut pudota ja tunnen itseni oikein virkeäksi. Leivän ja pastat olen nyt jättänyt satunnaista ruisleipäpalaa lukuunottamatta pois ja muuten pistelen suuhuni kirjan kehottamia aineita. Aina on jotenkin ihan kylläinen olo.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei pidä puhua terveysnatseista. Tottahan se on, että länsimainen ruokavalio kaikessa yltäkylläisyydessään ei ole pitemmän päälle kansantaloudellisesti hyväksi. Moni nykyihminen tulisi huomattavan vähemmälläkin toimeen. Näin joulun aikaan moni on varmasti syönyt yli äyräiden, mutta silloin tällöin se ei liene kenellekään pahaksi. Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat ihmiselämän suurimpiin nautintoihin. Mutta jos esim. rasvaiset lihat, makkarat, juustot, kalja, siideri, suklaa, sipsit, pizzat, ranskalaiset perunat, viinerit, pasteijat ja einekset kuuluvat miltei jokapäiväiseen ruokavalioon, silloin liikutaan jo riskirajoilla. Siihen päälle laiska passiivisuus älylaitteiden parissa... Alueella jossa asun, asuu myös lapsia, mutta eipä kuulu pihalta lasten huutoa. Se ei ole hyvä merkki.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut