Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Lukijalta: Kuinkahan usein hautojen hoitoa käydään arvioimassa - seurakunnan viesti järkytti

23.01.201707:30
6

Viedessäni joulutervehdystä mieheni haudalle Talvisaloon (Savonlinnassa), koin melkoisen järkytyksen: siistien talvihavujen ja kylmää kestävien kukkaistutusten keskellä törrötti puuriman päässä oleva muovitettu paperilappu: Tiedoksi hautapaikan haltaijalle – haudanhoito olennaisesti laiminlyöty.
Järkytykseni oli suuri. Olen hoitanut mieheni hautaa säännöllisesti yli 20 vuotta. Laittanut kesäkukkaistutukset, kastellut ja siistinyt, laittanut kotikuusista talvihavut, syntymä- ja merkkipäivinä vienyt tervehdykset, kuten nyt joulukynttilät. Olen pitänyt valintaani – hoitaa itse hautaa – ihan luonnollisena ja tehnyt sen mielestäni hyvin. Ilmoituksessaan kirkkoneuvosto  uhkaa kunnostamaan hauta hautapaikan menettämisen uhalla. Hämmästyin, suorastaan järkytyin huomautuksesta. Se pilasi joulutunnelmani täysin.

Olin laittanut talvihavut, havukranssin ja lyhdyn mieheni haudalle marraskuussa hänen syntymäpäivänään. Hauta oli siististi hoidettu. Silloin ilmoitusta hoitamattomuudesta ei ollut, mutta jouluna hauta tulkittiin jo hoitamattomaksi. Kuinkahan usein hautojen hoitoa käydään arvioimassa ja millä kriteereillä?
Onko seurakunnan kirkkoneuvoston tarkoitus – jonka päiväämä ilmoitus oli – tällä tavoin säikäyttää ihmiset tekemään haudanhoitosopimuksia seurakunnan kanssa?  Uskon, että nykyisen sähköisen tiedonhankinnan aikana yhteys omaisiin saadaan inhimillisemmällä tavalla, kuin järkyttää omaiset haudalle laitetulla uhkausviestillä. Meitä jouluna saadusta ilmoituksesta järkyttyneitä omaisia on paljon, jotka olemme hoitaneet omaistemme hautoja säännöllisesti, mutta seurakunnalle se ei kelpaakaan.  Mielestäni haudalla töröttävä puukeppi uhkaviesteineen loukkaa myös vainajan muistoa.
 Kysynkin kirkkoneuvostolta kriteerejä, millaisena Versailles`n puutarhana haudat tulisi pitää? 
Syksyllä paikallisessa lehdessä ollut kirjoitus ilmoituskäytännöstä oli vain tekninen – ei kokonaisuutta huomioiva.

Omaisten ja läheisten haudat ovat monelle hyvin henkilökohtainen tunneasia. Joku haluaa laittaa istutuksia, joku muovikukkia, joku haluaa pitää askeettisena vain muistokivi tai laatta haudalla. Kaikki pitäisi sallia. Kun on maksanut kirkollisveronsa ja ostanut hautapaikan, niin seurakunta voisi pitää yleisilmeestä huolta myöskin niistä haudoista, joille omaisia ei enää ole. Arkkuhautaus muuttunee tulevaisuudessa polttohautaukseksi enenevässä määrin, mutta hautausmaita, eikä yhtään muistokiveä sovi hävittää. Muistot ovat ikuisia jälkipolville.
Omainen
Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Rahaa rahaa (kirjautumaton)
Samanlainen laputus sukulaisen haudalla. Kukkia on viety, kasteltu ja muisteltu. Nyt uhkaa hävitys ja kivikin kai kaatopaikalle.. Toisaalla vuosikymmeniä hoitamattomia hautapaikkoja eikä mitään lappuja ole laitettu. Hyvin ikävältä tuntuu.

Lähettänyt käyttäjä Myös omainen (kirjautumaton)
Samanlainen laputus oli myös meillä ,kun menimme jouluaattona viemään kynttilöitä haudoille. Ehkä olisi asiallista ottaa yhteyttä hautausmaan toimistoon. Itse yritin pitkään saada puhelimella yhteyttä ylipuutarhuri Inkiseen ja tavoitettuani hänet keskustelimme asiasta ja vaikka olinkin aluksi melko kiihtynyt pääsimme asiasta yhteisymmärrykseen ja sovimme että palataan luien sulettua asiaan yhdessä hautojen luona keskustellen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Onkohan nämä hautapaikka-asiat jotenkin muuttumassa, kun ennen hautapaikkoja on saanut pitää rajattoman ajan, kunhan on hoitanut paikkaa, mutta ollaanko nyt menossa siihen suuntaan, että hautapaikkoja saa ostaa vain tietyksi ajaksi ja sitten pitää maksaa uudelleen, jos haluaa pitää paikkaa ajan umpeuduttua. Olisi kyllä enemmän kuin kohtuullista, että Savonlinnan seurakunta antaisi selkeän tiedotteen asiasta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä pitää ottaa huomioon haudankunto ja omakin hoito vaihtoehto ,toiset haluaa hoitaa niin kauan kuin jaksaa sitten siirretään hoidettavaksi ,onko tätä huomioitu ,minullakin on isä ja veli haudassa,vierekkäin, sitä hoidetaan kyllä itse ostetaan kukkaset ja laitetaan sekä kastellaan .

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut