Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Lukijalta: Kaupunki harjoittaa aasinvarjopolitiikkaa

16.01.201708:00
3

Punkaharjulainen Ari Ora kirjoittaa Puruvesi-lehdessä 5.1. kolumnissaan terävää kritiikkiä Savonlinnan kaupungin tekemistä palvelujen karsimisesta ja kiinteistöjen tilavuokrista Punkaharjulla. Samanlaisen luettelon karsinnoista saisi helposti myös Kerimäeltä. Malliesimerkkinä Ystäväntupa-toiminnan mahdollinen loppuminen Punkaharjulla korkeisiin tilavuokriin.
Itse olen kiinnittänyt huomiota esitykseen Punkaharjun kirjaston siirrosta entiselle kunnanvirastolle. Vaikka punkaharjulaisista suurin osa vastustaa esitystä, silti asiaa ajetaan jääräpäisesti eteenpäin. Kaupunki on varannut satatuhatta euroa tällaiseen maalaisjärjen vastaiseen hölmöilyyn, joka merkitsee kirjaston tilojen huonontamista ja pienentämistä.

 Jos tämä esitys toteutuu ja kirjastotalo jää tyhjilleen rapistumaan, ja se joutuu purettavaksi, koska ostajaa talolle ei varmaan löydy. Kirjaston tilojen siirto osoittaa vain päättäjien heikkoa asiantuntemusta ja sen, että kirjaston käyttäjien  mielipiteitä ei haluta kuunnella.
Jos kirjastotalo puretaan, on se mielestäni huonojen päätösten aiheuttama kulttuurikatastrofi. Jos siirto  toteutetaan, en sen jälkeen enää usko selityksiin, että jokin tarpeellinen asia tyrmätään säästösyistä. Siirrosta säästyville rahoille kaupungista löytyy varmaan tarpeellisempaakin kohteita. vaikka esim. paikallisen demokratian kehittäminen.

Koska elämme nyt reformaation merkkivuotta 2017, on paikallaan palauttaa mieleen tilannetta ja ajankohtaa hyvin kuvaava Martti Lutherin satu. Eräs mies vuokrasi aasinsa toiselle ja käveli itse sen vieressä. Vuokraaja istui aasin selässä, mutta kun aurinko paistoi kuumasti ja vaivasi häntä, hän pyysi omistajaa nousemaan aasin selkään saadakseen itse kulkea aasin varjossa. Mutta omistaja ei tahtonut, vaan sanoi: " Olen vuokrannut sinulle aasin ratsastaaksesi sillä, enkä sen varjoa, siitä sinun täytyy maksaa erikseen, jos tahdot saada senkin." 
Kaupungin tilavuokrapolitiikkaa voisi hyvin nimittää vaikka aasinvarjopolitiikaksi. Minua ärsyttää se, että kaikki mitataan nykyään euroina, eikä inhimillisyytenä. Lukuja on helppo laskea, mutta mitä niillä lopulta tehdään? Onko nyt käynyt niin, että haave avoimesta, suvaitsevasta ja tasa-arvoisesta kunnasta on haihtumassa ilmaan, vaikka neljä vuotta hommaa on harjoiteltu?
Kari Mielonen
maaseutuasuja, kirjastovirkailija (eläkkeellä)
Kerimäk
i

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Niin siinä on kyllä asioiden tutkiminen ja perehtyminen ,moni ei vielläkään ymmärrä kun puhutaan Savonlinnasta että se on todella laajentunut ja siihen kuuluu muutakin kuin keskusta ,siis hyvissä päätöksissä,usein kuvitellaan että taajamissa ei pidetä ääntä asioiden niin sattuessa ,onneksi huonotkin päätökset pääsee kaikkien tietoon ja olisiko mahdollista vaikuttaa asioiden korjaamiseen.

Lähettänyt käyttäjä Kamreeri (kirjautumaton)
Kaupungilla oli komea listaus myyntiin menevistä kiinteistöistä joskus kuutisen vuotta sitten hintoineen päivineen. Olisiko paikallaan tehdä juttu siitä, miten tilojen myynti on edennyt suunnitelman pohjalta? Näillä myyntivoitoilla ja tilakustannusten vähenemisillähän näitä keskityksiä on ajettu. Eikä siinä. Tottahan ne on, mutta suunnitelmat taitaa olla useati mennyt vähän mönkään. Toiminnan arviointi ja suunnitelmien toteutumisen seuraaminen kuuluisi normaaliin toimintaan, mutta Savonlinnassa ja muissa kunnissa sitä tehdään kovin valikoiden. Ja sen takia ei aina opita oppimisen paikoissa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut