Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Lukijalta: Kansanedustajien sopeuttamiseläke poistettava

12.08.201709:23
19

Nykyinen Suomen hallitus keksii kiihtyvällä vauhdilla uusia lakeja heikentämään työttömien, työssäkäyvien ja eläkeläisten elintasoa. Nämä lait eivät koske lakeja säätäviä kansanedustajia.
Tämä ei ole moraalisesti oikein, eikä anna hyvää kuvaa hallituksen tai eduskunnan toiminnasta.

Kansanedustajan palkkio kolmen ja puolen päivän viikkotyöstä, lähes viiden kuukauden vuosilomalla on noin 6 500 euroa, ministerin 9 000–11 000 euroa ja puhemiehen 11 700 euroa kuukaudessa.
Tämän lisäksi kansanedustaja saa verotonta kulukorvausta 986–1 809 euroa kuukaudessa sekä ilmaiset taksi-, juna- ja lentomatkat. Valiokuntien, jaostojen ja ryhmien puheenjohtajille maksetaan 475–1 188 euron lisäpalkkio.
Kansanedustaja saa palkkionsa riippumatta poissaoloista tai työtunneista.
Kansanedustajan eduskunnan ulkopuolella tekemä julkinen toiminta on vapaaehtoista, jonka puitteet järjestetään yleensä talkootyöllä. Kansanedustajalla on myös kokopäiväinen avustaja, joka tekee ison osan kansanedustajan työstä.
Lisäksi 15 vuoden kansanedustajatyöstä kertyy täysi eläke. Kansanedustajan eläke voi olla 6 000 euroa kuukaudessa.
Kansanedustajatyön loputtua edustajalla on oikeus saada eläkeikään asti 3 000–6 000 euron sopeutumiseläkettä. Tällä hetkellä sopeutumiseläkkeen piiriin kuuluu 146 henkilöä. Nuorin heistä on 35-vuotias.
2011 jälkeen kansanedustajaksi valitulla on kansanedustajatyön jälkeen oikeus 1–3 vuoden noin 1 800 euron sopeutumisrahaan ilman työnhakuvelvoitetta. Sopeutumisrahaa saa, vaikka menisi töihin.

Edellä mainitut kansanedustajien raha-automaatit eivät ole oikeudenmukaisia muita suomalaisia kohtaan.
Kansanedustajien 3 000–6 000 euron sopeutumiseläke ennen varsinaista eläkeikää pitäisi poista kokonaan.
Osa sopeutumiseläkettä saavista saa myös palkka-, osinko- tai pääomatuloja.
Kansanedustajien 1 800 euron sopeutumisrahan ehdot pitäisi olla samat kuin muillakin työttömillä eli osallistuminen työvoimatoimiston haastatteluihin ja koulutuksiin sekä työhakemusten teko ja työn vastaanottaminen.

Jarno Strengell
Pääluottamusmies
Mikkeli

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä kanerva (kirjautumaton)
"...Nykyinen Suomen hallitus keksii kiihtyvällä vauhdilla uusia lakeja heikentämään työttömien, työssäkäyvien ja eläkeläisten elintasoa. Nämä lait eivät koske lakeja säätäviä kansanedustajia. Tämä ei ole moraalisesti oikein, eikä anna hyvää kuvaa hallituksen tai eduskunnan toiminnasta..." Vain SDP voi muuttaa kepu-kokoomuksen ylläpitämän verorahojen siirtämisen kavereilleen.

Lähettänyt käyttäjä Jatkuva kärsijä (kirjautumaton)
Nyt puhuu mies asiasta joka pitää saada heti korjattua , eli samat oikeudet ja velvollisuudet kuin työttömille , pienituloisille , pienituloisille eläkeläisille jne...Jos on yli 100 euron osinko-, pääomatuloja sopeutumis-, rahaa tai eläkkeitä ei tule maksaa yhtään.Matkakulujen alennukset korkeintaan -30 % ( ei ollenkaan ilmaisia matkoja ) jne. Eli Sipilä vaan töihin ja tekemään näistä päätöksiä HETI . . . eikä "viidestoistapäivä" !

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ai demarit voi pelastaa? Muistelkaapa hetki kaikkia AY-pomojen palkkiovirkoja Asuntosäätiössä yms. instansseissa. Kun AY-pomo ottaa tuhannen euron kokouspalkkion, se on ilmeisesti kovalla työllä ansaittua...

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kansanedustajat ovat kyllä osanneet omat etunsa näemmä hoitaa. Tavallinen ihminen saa ansiosidonnaista maksimissaan 500 päivää ja jos saa työtä ei saa tietenkään enään mitään sossurahaa. Samoin eläkkeet ovat moninkertaiset kansanedustajille tavallisiin ihmisiin verrattuna. 15 vuodessa täysi eläke kun duunnarilla 40 vuotta. Ja verovapaat kulukorvaukset palkan päälle sekä pitkät lomat. Duunareilta ja köyhiltä on leikattu.. Hävytöntä touhua !!!

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Pitää muistaa, että kansanedustajuus on luottamustoimi ja kaiken lisäksi vielä maksullinen ja lyhytkestoinen. Aloittava kansanedustaja joutuu rahoittamaan aika pitkälti omasta kukkarosta vaalikiertueen, ellei ole kultapossukerhon jäsen. Kun pesti kestää neljä vuotta, niin siinä on kiire maksaa sitä 25 000-40 000€uron lainaa pois neljässä vuodessa, jonka se luottamustoimi maksaa, siis jos tulee valituksi. Kuinka moni itsesäälissä kylpevä tai muuten vaan paremmin pärjääville kateellinen oleva on valmis ottamaan saman riskin. Eikun 40 000€ lainaa ja neljäksi vuodeksi opiskemaan itselle uusi ammatti, jonka jälkeen sitten kunnon palkkaa nauttimaan? Vaikka kansanedustaja ei istukkaan eduskunnan salissa ma-pe 08:00-16:00, niin kyllä ne töitä tekee ja sillä työmäärällä todellakin tarvitsee avustajan. Jos joku on eri mieltä, niin Herra Googlelta voi kysyä, että miten meni kansanedustaja X:n kesä. Luule ei ole tiedon väärti ja mutu ei ole faktaa. Joten vähän kunnioitusta ja ymmärrystä kansanedustajan toimea kohtaan. Sitä paitsi suomessa jokainen meistä voi yrittää kansanedustajuutta, joten siis seuraavissa vaaleissa kaikki joukolla mukaan! ! !

Lähettänyt käyttäjä re-alismi (kirjautumaton)
Kansanedustajien eläkkeiden määräytymisperusteet pitäisi olla aivan samat kuin kenen tahansa palkansaajan. Se työ on vapaaehtoinen valinta ja erittäin hyvin palkattu lähes mihin tahansa muuhun työhön verrattuna. Ei muuta.

Lähettänyt käyttäjä Hyödynnettävä (kirjautumaton)
"Kansanedustajien 1 800 euron sopeutumisrahan ehdot pitäisi olla samat kuin muillakin työttömillä eli osallistuminen työvoimatoimiston haastatteluihin ja koulutuksiin sekä työhakemusten teko ja työn vastaanottaminen." Naulan kantaan! Saataisiin työllisyyspolitiikkaan jotain järkeä, kun toimenpiteet koskisivat myös päättäjiä itseään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mikään kansanedustajaehdokas ei taatusti laita omia rahojaan 45000 euroa kuten tämä joka asiassa vänkäävä savonlinnan moraalijeesus väittää. Siksihän tälläinen vaalirahakohu oikeudenkäynteineen on alunperin syntynyt, kun vaalirahoittajat paljastuvatkin tulevan suoraan sieltä sylttytehtaalta. Aika hassua.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä