Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Lukijalta: Geopark on panostus tulevaisuuteen

15.01.201708:00
1

Kiitos Matti Laineelle mielipiteestä. Olemme samaa mieltä siitä, että eteläinen Saimaa kokonaisuutena on jotakin ainutlaatuista, jota meidän kannattaa vaalia ja tuoda matkailussa esille oman alueemme elinvoiman kasvattamiseksi. Saimaa Geopark on tähän hyvä työkalu. Geoparkin tarkoitus tuntuu kirjoittajasta hämäräperäiseltä, joten on paikallaan selventää asiaa. 
Geoparkin keskeinen periaate on että toiminta lähtee aina paikalliselta tasolta ja paikallisista tarpeista. Mikäli näin ei ole, aluetta ei hyväksytä UNESCO Geoparkiksi. UNESCO tuo alueelle kansainvälisen toimintamallin ja laatujärjestelmän joiden puitteissa toimitaan. Saimaa Geoparkin toiminnasta päätetään Geopark-yhdistyksen hallituksessa, jossa jokaisesta kunnasta on edustaja. Lisäksi kuullaan esimerkiksi alueen yrittäjäjärjestöjä.
UNESCO Geopark ei ole suojeluohjelma. Geoparkin kansainvälisesti merkittävien geo-kohteiden tulee olla  suojeltuja kansallisella lainsäädännöllä Geopark-statusta haettaessa. Kaikki kansainvälisesti merkittävät kohteet Saimaa Geoparkin alueella on jo suojeltu ja tämä kansallinen suojelu riittää. UNESCOlla ei ole toimivaltaa eikä resurssejakaan eri maiden yksittäisten kohteiden suojeluun ja ylläpitoon.  
Geoparkin tarkoitus on kehittää alueen taloutta geomatkailun kautta. Valmistelutyössä on selvitetty alueen geologisia arvoja ja kohteita, jotta saamme lisää tietoa omasta elinympäristöstämme, osaamme ehkä arvostaa sitä entistä paremmin ja tätä kautta kertoa sen ainutlaatuisuudesta tänne tulevalle matkailijalle. Jokaisella Geoparkilla tulee olla oma tarina. Meillä eteläisellä Saimaalla se on Saimaan järviluonnon tarina, johon kuuluu geologisen historian ohella myös luonto ja ihmisten elämä Saimaalla kautta aikojen. Geopark ei ole siis kokoelma yksittäisiä irrallisia käyntikohteita vaan alueen aidoista sisällöistä nouseva kokonaisuus.  
Meillä on ainutlaatuinen elinympäristö, kaunis järviluonto maisemineen. Geopark on sitä, miten me toimimme yhdessä tässä ympäristössä sitä vaalien ja sitä kestävällä matkailulla esiin tuoden. Saimaa Geoparkin valmistelun tuloksena maakunnissa ja kunnissa on jo huomattu että yhteistyöllä saavutamme enemmän. Saimaa Geopark on satsaus eteläisen Saimaan tulevaisuuteen.
Topiantti Äikäs
Minna Kähtävä-Marttinen
Saimaa Geopark yhdistys ry.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä