Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Lukijalta: Digioppimisesta versoo tulevaisuudessa täysin uusia mahdollisuuksia

13.09.201708:54
1

Luin sunnuntain lehdestä Puheenvuoro-palstalta todella järkevän ja perustellun kannanoton Normaalikoulun ratkaisuihin. Siinä oli pitäviä ja visionäärisiäkin perusteluita kysymykselle, jossa ollaan pian tekemässä lopullista ratkaisua.
En ala toistamaan kaikkia perusteluita, mutta jo ensimmäinen perustelu, että Norssilla on nyt satus Apple-kouluna, joita on Pohjoismaissa vain kuusi ja Norssi on ainoa opettajien harjoittelukoulu.
Mikäli olen lehdestä oikein ymmärtänyt, nyt virkamiesvalmistelu lähtee taloudellisista perusteluista. Sen mukaan on halvempaa rakentaa uusi koulu kuin remontoida olemassa olevia tiloja.
Voi se niinkin olla. Mutta tämä tarkastelu haluaa toteuttaa halvimman ratkaisun ja pilkkoa olemassa olevat vahvuudet. Halvalla ei saa hyvää koskaan, jos katsotaan mitä tahansa asiaa pitkällä tähtäimellä.

Tuossa Puheenvuoro-palstan kirjoituksessa lähdetään vahvuuksien säilyttämisestä ja niiden lujittamisesta.
Jos lähdetään siitä, että Savonlinna on digioppimisen ylivoimainen paikka Suomessa, siitä versoo tulevaisuudessa täysin uusia mahdollisuuksia ja Savonlinna erottuu massasta. Se on strategista ajattelua: vahvistetaan vahvuuksia niin, että niistä tulee ylivoimatekijä.
Tulevaisuuden työpaikat ja ammatit syntyvät nimenomaan digitalisoituvaan osaamiseen. Meillä on siihen nyt todella hyvät lähtöalustat. Niitä ei missään nimessä pidä lähteä menettämään hajottamalla osia eri kouluihin.
Tätä haluan korostaa, että emme tekisi liian normaaleja talouspohjaisia ratkaisuja laatu unohtaen.

Savonlinna voisi olla ylivoimaisen hyvä puunjalostusteollisuudessa. Matkailussa meidän tulisi tulla kokonaisvaltaisesta parhaaksi. Oopperajuhlat on osoitus siitä, että me voimme!
Kolmantena tukijalkana tulisi olla digitalisoituvaa osaamista vahvistava koulutus.
Näistä asioista löytyy paljon synergisiä, toinen toistaan vahvistavia tekijöitä. Ja yksi hyvä asia poikii helposti viisi hyvää lisää.
Halusin sanoa vahvasti typistäen, toivottavasti ymmärrettävästi. Meillä on siis kaikki mahdollisuudet tulla innostavaksi paikkakunnaksi. Tärkeintä ei ole tekemisen määrä. Tärkeintä on tehdä oikeita asioita.

Matti Laamanen
Seniormentor
OMN Instituutti/Yritysklinikka
Kyläpäällikkö/Anttolanseutu.fi
Savonlinna

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Jami T (kirjautumaton)
Olen kirjoittajan kanssa monessa asiassa samaa mieltä, mutta.... Normaalikoulun asema digitaalisten oppimisympäristöjen edelläkävijänä perustuu suurelta osin Itä-Suomen yliopiston opetus-, tutkimus- ja kehitystyöhön. Kun yliopisto poistuu tästä yhtälöstä, niin mitkä ovat kaupungin viranhaltijoiden edellytykset viedä kehitystä eteenpäin? Mikäli digipedan suhteen jätetään kehitystyö tekemättä, niin status muuttuu Apple-museoksi parissa vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut