Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Kolumni: Uudistuva koulupolku

12.08.201709:09
7

Yli 550 000 peruskoululaista aloittaa näinä päivinä koulutiensä.
Ensimmäiselle luokalle käy tänä syksynä arviolta 62 900 ekaluokkalaista. Koulujen alkamisen yhteydessä on hyvä nostaa esiin koulupolun – aina varhaiskasvatuksesta tohtoriopintoihin – merkitys itsenäisen ja vauraan Suomen historiassa.
Venäjän vallan aikana kansallista identiteettiä luotiin lisäämällä kansan koulutustasoa ja vahvistamalla omaa kieltä ja kulttuuria. Itsenäistyminen ei olisi 100 vuotta sitten onnistunut, ellei sivistyksen kautta olisi luotu ymmärrystä yhteisestä identiteetistä.

Sivistys on myös luonut nykyisen hyvinvoinnin ja vaurauden perustan.
1920-luvun oppivelvollisuusjärjestelmä, 1970-luvun uusi peruskoulu ja korkeakoulujärjestelmään panostaminen olivat osoituksia tahdosta nostaa maa taloudelliseen ja sosiaaliseen menestykseen. Oppilaiden vahva opiskelumotivaatio, ammattitaitoiset opettajat ja viisaat poliittiset ratkaisut loivat pohjaa hyvälle tulevaisuudelle.
Suomalaisen koulutusjärjestelmän uudistaminen on nyt erityisen haastava tehtävä. Tulevaisuuden osaamisvaatimukset ovat vahvassa murroksessa. Tiede ja teknologia muuttavat yhteiskuntaa yhä kiihtyvällä tahdilla. Keinoäly, teollinen internet, robotisaatio ja 3D-tulostaminen vain esimerkkeinä.

Korkea osaamistasomme on ollut jo vuosia vaarallisen itsestään selvä asia. Suomi on menettänyt asemiaan kansainvälisessä osaamiskilpailussa. Koulutuksen uudistamiseen on vihdoin tartuttu opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) johdolla. Esimerkkeinä varhaiskasvatuksen laadun kehittäminen, uusi peruskoulu –ohjelma, lukiouudistus, ammatillisen koulutuksen reformi ja korkeakoulutuksen rakenteiden uudistaminen. Viemme näitä uudistuksia määrätietoisesti eteenpäin.
Tulevaisuuden osaamista uudistettaessa ratkaisevan tärkeässä roolissa on koulutuksen koko ketjun toimivuus. Varhaiskasvatuksessa onnistuminen luo perustan huippuosaamiselle.

Antti Häkkänen
Kirjoittaja on oikeusministeri.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tv:ssä näytettiin uutta koulua. Pienet koululaiset saavat valita mieleisensä työympäristön, pulpetteja ei ole. Joku viihtyy säkkituolilla joku sohvalla. Eipä sen puoleen ollut luokkahuoneitakaan. Aamulla (opettajan kertoman mukaan) kukin saa valita mikä kiinnostaa ja mitä haluaa oppia. Tehtäviä tehdään puhelimen, läppärin yms. avulla samalla kun liikutaan ympäri koulurakennusta tai pihaa. Tarkoitus on opettaa ja innostaa etsimään tietoa ei oppimaan tai peräti opettelemaan sitä ulkoa.

Lähettänyt käyttäjä Antsu (kirjautumaton)
Kyllä on heikoilla pohjilla ellei nähdä mhdollisuuksia. Suomella on kaiki mahdolisuudet olla suunnan näyttäjä ja edellä käviä. Oikealla geopolittisella politikalla saamme ykkös- aeman pohjolan "Japanina". Tuetaan perheitä ja avioliitossa olevia, jopa enemmän kun yksinhuoltajija. Moraali ei ole kadonnut! Me olmme mittarit moraalille.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä