Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Kolumni: Suuri teatterivierailu

28.07.201709:02
46

Joidenkin mielestä olen taas ilonpilaaja, mutta mielestäni Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailun synnyttämä etukäteiskuohunta on saavuttanut Savonlinnassa kohtuuttomat mittasuhteet.
Odotukset vierailun vaikutuksesta ovat pilvissä. Tästä se uusi nousu alkaa, venäläisturisteja vyöryy seudulle invaasion tavoin ja rajakauppa puhkeaa uuteen kukoistukseensa. Sipilän kompensaatiot ovat tämän rinnalla kuin itikan pissi venäläisen ydinsukellusveneen hämmentämässä Itämeressä.

Totta kai korkea vieras pitää ottaa vastaan. Hänelle pitää olla kohtelias ja panna parasta pöytään. Se on vieraanvaraisuutta, jonka me melkein savolaiset jopa melkein taidamme.
Mutta että vierailusta kääntyisi seudun historiassa suorastaan uusi lehti, on vähintäänkin lievää liioittelua. Miten se Kekkonen aikoinaan sanoikaan, että talo elää tavallaan, vieraat lähtee ajallaan.
Neuvostoaikaisen pokkuroinnin lomassa on hyvä muistaa, että Suomen itsenäisyyttä juhlistamassa vieraanamme pistäytyi presidentti, joka ei ole aina antanut arvoa naapureidensa sisäiselle suvereniteetille. Esimerkkinä nyt vaikkapa Ukraina ja Krimin miehitys.

Venäjän viimeaikainen sotilaallinen pullistelu meille läheisellä Itämerellä ja sen ilmatilassa voi pahimmillaan johtaa kriisiin, jolla on vakavat seuraukset maailmanrauhalle. Ei tarvita kuin yksi vahinko, niin jo on helvetti valloillaan ihan tässä rantavesillämme.
Ihmisoikeudet ja sananvapaus ovat Venäjällä Putinin hallinnon rautaisessa puristuksessa. Oppositio vaiennetaan heittämällä sen johtajat tekosyillä tyrmään, hyvä jos henkiriepu säästetään.

Ei meillä silti ole syytä ryssävihaan. Kyllä venäläisten kanssa voi ja tuleekin tehdä yhteistyötä. Tuskin kansan enemmistö Venäjälläkään haluaa olla vihoissa naapureidensa kanssa.
Mutta sinisilmäinenkään ei auta olla. Sen luulisi historian meille opettaneen. Kaikessa mahtipontisuudessaan Putinin vierailukin oli vain suuren suurta teatteria.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Puuttumatta mitenkään ihmisoikeuskysymyksiin ym. niin vierailulla oli kyllä merkitystä Savonlinnan tunnetuksi tekemisessä ja oopperajuhlat varmasti sai uutta nostetta. Toki voi myöskin arvostella, sehän on meillä mahdollista.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olen odottanut Itä-Savolta kirjoitusta, jossa oltaisiin edes hieman kriittisiä ja kyseenalaistettaisiin Putin-kiima. Kiitos tästä kirjoituksesta! Asia on juuri näin kuin Launo kirjoittaa. Harmi, ettei tätä saatu pääkirjoitus tasolle tai uutiseksi, jossa on tehty ihan oikeaa taustoittavaa journalistista työtä raportoinnin lisäksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Luulenpa että paikalliset isännät ja emännät hehkuttivat aivan liikaa mahdollisuuksista keskustella Putinin kanssa vaikkapa tuosta rajan avaamisesta Parikkalassa. Vierailu oli lyhyt ja aikataulu hektinen ja keskustelut alunperinkin mietitty koskemaan lähinnä kansainvälisiä asioita. Vierailu oli kohtelias ele Suomelle, sujui hyvin ja varmasti nosti Savonlinnan ja Punkaharjun kuin myös oopperajuhlat suuremman yleisön tietoisuuteen. Iloitaan siitä. Ja vielä tuosta rajan aukaisemisesta; jo olemassa olevien rajanylityspaikkojen kuntoon saattaminen (tiestöt rajalla jne.) ovat kustannuksiltaan niin suuria että uuden paikan avaamista ei ainakaan lähivuosina tapahdu.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei sitä tartte marttyyriksi ruveta jos näkee asiat negatiivisessa valossa. Kannattaa tarkastella itseään ja asenteitaan. Maailma on uhkia täynnä, mitä tahansa voi tapahtua. Ei kuitenkaan pidä jäädä maahan makaamaan ja ajatella synkkiä. Putinin vierailu oli hieno tapaus Savonlinnalle. Kerrankin täällä kauniissa kaupungissa oli sopivasti säpinää.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Monet arvelevat, että Savonlinna tai Oopperajuhlat jotenkin hyötyivät tästä julkisuuden kautta. Voi olla. Se nähdään vasta tulevaisuudessa. Tosin - samainen herra kävi 2006 Lahdessa enkä huomannut sillä olleen järin merkityksellistä vaikutusta Lahden matkailuun tai torikauppaan.

Lähettänyt käyttäjä Överiksi meni (kirjautumaton)
Kyllä Itä-Savon olisi todellakin pitänyt olla kriittinen lehdistön edustaja. Nyt oli puskatason ylistystä. Puhuttiin jopa kunnianosoituksista kaupunkilaisilta. Ehkä jotkut osoitti suosiotaan, mutta kunniamerkkejä ei jaettu eikä kunniaa tehty. Ihmisoikeuskysymykset ja sananvapaus sivuttiin kokonaan paikallisviestimissä ja puheissa, muista pullisteluista puhumattakaan. Onneksi Yle sentään nämä tosiasiat toi esiin. Rajan saamistakin vaadittiin ykkoösaisana, vaikka se on EU-asia ja suuresti kiinni mm Ukrainan valtaamisesta ja Venäjän epäluottettavuudesta

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä