Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Kolumni: Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kieltää ottamasta oikeutta omiin käsiin

14.09.201709:38
14
  • 20170505, Helsinki
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää kansanedustaja Jari Lepän maa- ja metsätalousministeriksi, kansanedustaja Antti Häkkäsen oikeusministeriksi ja kansanedustaja Sampo Terhon Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeriksi
Kuvassa Antti Häkkänen
Jarno Kuusinen / All Over Press

    Antti Häkkänen

  • 20170505, Helsinki
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää kansanedustaja Jari Lepän maa- ja metsätalousministeriksi, kansanedustaja Antti Häkkäsen oikeusministeriksi ja kansanedustaja Sampo Terhon Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeriksi
Kuvassa Antti Häkkänen
Jarno Kuusinen / All Over Press

    Antti Häkkänen

Sata vuotta sitten, maamme itsenäistymispyrkimyksien aikana suomalaiset vetosivat voimassaolevaan lainsäädäntöön. Tämä laillisuuden korostaminen piti kansakuntaamme yhtenäisenä ja auttoi tiellä kohti itsenäisyyttä. Myöhemmin rakennettiin yhteistä ymmärrystä siitä, että yhteiskuntaa kehitetään rauhanomaisen demokratian ja 1919 hallitusmuotoon otetun oikeusvaltioperiaatteen kautta. Omankädenoikeus ja sääntöihin perustumaton mielivaltaisuus haluttiin kitkeä Suomesta pois – niin kansalaisten kuin myös viranomaisen toiminnasta.

Oikeusvaltioperiaate on 100 vuotta myöhemmin keskiössä niin kotimaassa kuin myös kansainvälisesti. Järjestäytynyt oikeusvaltio rakentuu sen periaatteen varaan, että kansanvaltaisesti valittu lainsäätäjä keskittyy lakien säätämiseen, viranomainen toimeenpanovallassa soveltamiseen ja tuomioistuinlaitoksessa tulkitsemiseen.
Perustuslakivaliokunta päättää täyttääkö lakiesitys perustuslain ja ihmisoikeussopimuksien velvoitteet. Tämä arviointi tehdään järjestelmällisesti ja huolellisesti. Ei toreilla huutoäänestyksellä.
Oikeusvaltion periaatteiden kannalta on ratkaisevan tärkeää, että tuomioistuinten tai poliisien toimivaltaa ei lähdetä kyseenalaistamaan, vaan asioita muutetaan vaalien ja eduskunnan kautta. Oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin.

Viranomaisten toimivallan kunnioittaminen on ollut suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita. Jatkossakin tulee pitää kiinni siitä, että epäoikeudenmukaiseksi mielletyn lainsäädännön muuttaminen tapahtuu demokraattisen prosessin kautta, eikä tuomioistuinten lainvoimaisia ratkaisuja kyseenalaistaen.
Jos lähdemme kyseenalaistamaan, olemme vaarallisella tiellä. Suomen juhlavuonna on syytä pitää tiukasti kiinni demokratian ja oikeusvaltion syvimmistä periaatteista.

Antti Häkkänen

Kirjoittaja on oikeusministeri

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Laila H Flink H... (kirjautumaton)
" Ei oikeutta omiin käsiin ". Olen sataprosenttisesti samaa mieltä , näin ei vain aina käy. Suomessa tapahtuu sellaista tosi raalla tavalla . olen kääntynyt teidän puoleenne asiassani, virallisesti tulee asit selvittää , eikä niin , että kysellän ulkopuolisilta ja muilta instasseilta ja sen mukaan tehdään päätöksiä ja ratkaisuja. " Asiat Kuntoon."

Lähettänyt käyttäjä Tellus
Vihreä populismi; Touko Aalto lausunnollaan ja kirkko toiminnallaan kannustaa toimimaan lakia vastaan. Jos humalainen vähänkin erehtyy vastustamaan poliisia niin häkki heilahtaa; virkavallan toimia vastustavat vihreät saavat vain lisää julkisuutta ja tätä kautta toivovat saavansa lisää ääniä. No valtaan pyrkiville kaikki keinot ovat näköjään luvallisia. Eiköhän arki palaa kannatukseen kun nyt hiljaa olevat kansalaiset pääsevät äänestämään ja kertomaan mitkä asiat ovat tärkeitä. Turvallisuus ennen kaikkea.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
" " "Viranomaisten toimivallan kunnioittaminen on ollut suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita. Jatkossakin tulee pitää kiinni siitä, että epäoikeudenmukaiseksi mielletyn lainsäädännön muuttaminen tapahtuu demokraattisen prosessin kautta, eikä tuomioistuinten lainvoimaisia ratkaisuja kyseenalaistaen." " " Entäs jos kauan sitten oltaisiin oltu tuota mieltä, eikä harjoitettu kansalaistottelemattomuutta esim. suurlakko 1905, Koi-järvi, SETA:n homomarssi, Sini Saarela yms. Maailmalla itä-eurooppa 1989, USA 50 ja 60-luvulla mustien oikeus, Gandhi 1900-luvun alussa, Joten koettakaa valtaapitävät säätää sellaisia lakeja, ettei kansalaisten tarvitse ottaa oikeutta omiin käsiin!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ymmärrän kyllä, että ministeri Häkkänen kirjoittaa lakien noudattamisen puolesta ja se on oikein ja yksi näkökulma. Hieman kuitenkin olen ollut havaitsevinani yhteiskunnassa sellaista "rimaa hipomalla" toimimista, jolla on omat kirjoittamattomat pelisääntönsä. Kaikesta ei voi tietenkään lakeja laatia eikä kaikkea pystytä valvomaan ja moraalinen ja eettinen säännöstö tai sen puuttuminen määrittää kuitenkin aika paljon tapahtumia yhteiskunnassa.

Lähettänyt käyttäjä ***** (kirjautumaton)
Samaa mieltä Häkkäsen kanssa. Oikeutta ei voi ottaa omiin käsiin vaan yhteisiä pelisääntöjä tulee kaikkien noudattaa. Mutta... Anonyymi 11:14 on mielestäni havainnut hyvin asian. "Rimaa hipoen" toimintaa on kyllä aika paljon ja se on minusta hyväksyttävää. Laki ja oikeus eivät ole sama asia. Laki sallii asioiden viemisen joskus hieman pidemmälle mutta tarvittaessa oikeus päättää mentiinkö rajan yli? Näin toimii lakia noudattava länsimainen hyvinvointidemokratia ja näin sen tulee olla. Pisteet Häkkäselle ja jyrkkä ei oikeuden ottamiselle omiin käsiin.

Lähettänyt käyttäjä PukkiKaalimaalla (kirjautumaton)
Erittäin ristiriitainen kirjoitus. Suomessa kun poliitikot ja puolueet ovat ottaneet oikeuden omiin käsiinsä perustuslakivaliokunnan avulla. Suomessa ei ole toteutettu vallan kolmijako-oppia tärkeimmällä, eli ylimmällä tasolla. Meillä oikeuslaitos ei päätä lakien perustuslainmukaisuudesta, vaan siitä päättää lainsäätäjä itse perustuslakivaliokunnan kautta. He kyllä kuulevat asioista jotakin tietäviä, mutta he itse päättävät. Samat poliitikot säätävät lakeja ja päättävät noudattavatko ne perustuslakia. Esimerkiksi EU-jäsenyyttä koskien aikoinaan tuli "hieman ihmeellisiä" ratkaisuja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Suomen poliittiseen järjestelmään on sisäänrakennettu pommi. Jos esimerkiksi äärioikeisto pääsisi demokraattisesti valtaan, se voisi perustuslakivaliokunta käsikassaranaan purkaa demokratian tästä maasta täysin laillisesti.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut