Torstai, 24. elokuu 2017
Perttu

Kolumni: Odotettavissa sukupolvenvaihdos

21.04.201709:00
7

Kuntavaalien tuloksen valossa on perusteltua odottaa, että Savonlinnan kunnallispolitiikassa tapahtuu sukupolvenvaihdos.
Kun puolet valtuutetuista vaihtuu, se ei voi olla vaikuttamatta päätöksentekoon kautta linjan. Vaalin tulosta on syytä kunnioittaa.

Voittajia olivat keskusta ja vihreät. Molemmat saivat valtuustoon kaksi lisäpaikkaa.
Kannunvalanta johtavien luottamuspaikkojen jaosta käy jo kuumana.
Vanhan sopimuksen mukaisesti valtuuston suurin ryhmä saa valita parhaat päältä. Tähän vedoten keskusta mielii edelleen kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta. Valtuuston puheenjohtajuus lankeaisi demareille.
Hallituksen puheenjohtajuus on kuitenkin liian työntäyteinen pesti kansanedustajalle. Paikka kuuluisi itseoikeutetusti Hanna Kososelle, mutta hän polttaisi siinä hyvin äkkiä itsensä väsyksiin.
Valtuuston puheenjohtajuus on paremmin yhteensovitettavissa kansanedustajan toimeen. Silläkin saa puheoikeuden hallitukseen, ja mikä tärkeintä, suora yhteys valtakunnan päätöksentekijöihin säilyy.

Demareiden Anna-Kristiina Mikkosella on riittävästi näyttöä kaupunginhallituksen johtoon. Mutta mikäli keskusta pitää kiinni kaupunginhallituksesta, sen johtoon on nostetta ainakin Tuukka Suomalaisella.
Vihreät voittivat, mutta mitä he voitollaan tekevät. Viidellä valtuutetulla saa yhden paikan kaupunginhallitukseen ja vaa'ankieliaseman keskustan ja demareiden väliin, mutta saman saavat myös perussuomalaiset ja kokoomus.
Näin tietenkin vain, mikäli hallituspaikat jaetaan vaalin tulosta kunnioittaen ilman kähmäisiä kabinettisopimuksia, eli keskustalle ja demareille neljä, kokoomukselle, vihreille ja perussuomalaisille paikka kullekin.

Mutta ainahan on mahdollista, että pienet pyrkivät taktikoimaan ja lyömään kiilaa kahden suuren väliin erilaisilla epäaatteellisilla yhteenliittymillä.   

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Anna-Kristiina Mikkonen olisi pätevä ja kunnallisvaalituloksenkin perusteella kh: puheenjohtajaksi! Toimittaja on oikeassa että se vie aikaa eikä kansanedustajalla sitä tarpeeksi ole! Valtuuston pj. Sopii Kososelle.

Lähettänyt käyttäjä NätkiGoGo (kirjautumaton)
Minulla ei ole mitään Anna-Kristiina Mikkosta vastaan, mutta kertoisiko joku mitä hän on tehnyt neljässä vuodessa valtuuston puheenjohtajana? En muista, enkä etsimällä löytänyt yhtään tekoa tai poliittista linjanvetoa valtuuston puheenjohtajalta. Facebookin perusteella keksittyy erilaisiin juhliin ja matkoihin tai valtuuston kokousta tarten tehtyihin kampauksiin. Ei se vielä kummoisesta näytöstä käy, jos miettii hallituksen puheenjohtajan tehtävää. Vaikka en kepusta perusta, niin ihan siitä syystä toivon että ottavat hallituksen puheenjohtajuuden.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Keskusta lisäsi paikkojaan ja on selvästi suurempi kuin demarit ja sitten keskusta antaisi politiikan ykkösjohtajan eli kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden ja vallan pois demareille ? Valtuuston puheenjohtajan paikka on seremoniamestarin paikka ja erityisesti jos ei ole aikaa niin sitä enemmän se on sitä. Tuskin keskusta nyt niin toimii että antaa vaalivoittajan ja suurimman ryhmän vallan pois.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"...Mikkosella on riittävästi näyttöä kaupunginhallituksen johtoon." Mitä näyttöä? Joillekin tuntuu riittävän se, että jatkuvasti tyrkyllä oleva henkilö ei ole tehnyt mitään tuottavaa työtä koskaan ja patsastelee joka toisessa lehtikuvassa shampanjalasi kädessä, meikkaa peilin edessä tai nojailee lapioon kallion päällä. Rouva kuvittelee, että kansa on häntä varten alamaisina vaikka se menee juuri toisinpäin. Vihreät on ideologinen kultti, uskonto, ja sdp on säätiö-kultti.

Lähettänyt käyttäjä Pätevä (kirjautumaton)
Onko pätevä, sopiva, kenen mieleinen, kenen käsikassara, ohjailtavissa, onko kokenut, ei ole kokenut, onko aikaa, ei ole aikaa, onko halua, ei ole halua, mitä osataan , mitä opetellaan, onko liian nuori, onko liian vanha...ketkä ne täällä oikein kirjoittelevat? Omat vaiko vieraat? Luopujat vai vastaanhangoittelevat. Onko se oikeasti näin vaikeaa tuo paikkojen jakaminen?

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut