Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Kolumni: Muuttunut kesäkänni

15.07.201709:00
4

Kesään kuuluu hiprakka. Tiputtelu. Jurvelointi, killittäminen ja pämppäily. Saunaolut aateloi valoisan yön, ja sielu kohenee, kun istuu tovin tutulla terassilla. Nyt kun rippipappikin poistui, niin oliko talon väellä vielä sitä kuohuviiniä? 
 
Suvessa on soveliasta olla simassa, mutta nykyään ollaan eri lailla kuin aiemmin. Yhä useamman mielestä on letkeämpää ottaa rahtusen vähemmän. Vaikka hyvän viinapään arvostus elää syvällä yhteiskunnassamme, ei maksimien kiskomista kesähäissä nykyään pidetä johtajauroksen merkkinä. Myös työpaikoilla asenteet ovat muuttuneet. Esimerkiksi lomaltapaluurahasta on luovuttu. Enää ei tarvitse erilliskorvauksella maanitella tehtaan jätkiä laittamaan korkkia elokuussa tiukemmalle.
 
Alkoholijuomista myyntiään viime vuosina eniten ovat Suomessa kasvattaneet pienpanimoiden oluet. Yhä useampi arvostaa matalalle painetun litrahinnan sijaan lähellä pantua olutta. Kitataan vähän vähemmän, mutta paljon merkittävämpää.
Myös Kaakkois-Suomessa kuplii iloisesti. Savonlinnalainen Mustan virran panimo rakentaa ihailtua brändiään Olavinlinnan värikkään historian varaan ja nykyään mikkeliläinen Saimaan juomatehdas on saanut tuotteensa laajaan jakeluun läpi maan. Lappeenrannassa juotiin oman kaupungin tuotteita jo 1800-luvulla ja nyt työtä jatkaa Tuju-niminen olutpaja. Kymi Beer Festival on maistattanut pienten panimoiden suuria oluita kouvolalaisille jo puolen vuosikymmenen ajan. Kotkassa uusi pienpanimo kertoi äsken toiminnan aloittamisesta.
 
Suomessa sääolosuhteet sopivat oivallisesti oluen tekoon, viinin valmistamiseen eivät laisinkaan, mutta kaikkein parhaiten väkijuomiin. Olisi ilo nähdä markkinoilla lisää paikalliskulttuuria kunnioittavaa lähiviinaa. Italiassa joka kylällä on oma grappansa. Paikallispontikan esteenä ovat enää lainsäätäjät. Kulttuurin muutos on jo tapahtunut.

Jani Halme

Kolumnisti on Punavuoressa asuva parikkalalainen, joka palkittiin tänä vuonna Suurella Journalistipalkinnolla.

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tästä kolumi-artikkelista tuli jotenkin mieleen "pelottavat pellet" ilmiö. Mutta tämähän on jo menneen talven lumia, aivan hassua kyllä tälläinen mielikuva, nyt täytynee jättää seuraava samppanjalasi todellakin nauttimatta.

Lähettänyt käyttäjä Tottuuenpuhuja (kirjautumaton)
Kysykääpä A-Klinikkasäätiöltä, miten on muuttunut. Katkot ja kerhot täynnä niin bisnesväkeä, virkamiestä, opettajaa, kuin kaikkien muittenkin alojen väkeä, jotka yrittävät epätoivoisesti saada lomaputken poikki ettei duuni mene alta. Ei me suomalaiset vaan osata tuota alkomahoolihommaa (ei kyllä osata itä-naapurissakin). Itsepetoksessa ei pidä elää.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut