Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Kolumni: Läskiä!

11.01.201714:00
8
  • Minna-Liisa Riestola

Minna-Liisa Riestola
mlriestola@gmail.com
Ihminen laihtuu syömällä vähemmän ja liikkumalla enemmän.” Se ei aina ole totta. Pysyvästi ihminen laihtuu syömällä jopa enemmän, mutta laatua ja säännöllisesti. Laihtuminen ei ole pelkkää saliharjoittelua ja ruokavaliota, vaan myös psykologiaa.
 
Ravitsemusasiantuntija, lihavuustutkija Patrik Borgin mukaan painoon vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi geenit, ikä, elämäntilanne, varallisuus, kasvatus.
Herkuttelu on sallittua ja neljä kertaa viikossa saa syödä jälkiruokia. Ei missään tapauksessa saa olla nälissään ja kitua. Ei tarvitse syödä pahoja ruokia.
  
Liikunta ja syöminen pitäisi erottaa toisistaan. Ei saa ajatella, että söin eilen suklaapatukan, nyt pitää juosta kymmenen kilometriä. Herkuttelusta ei saa rankaista. Ihminen ei ole plus-miinus-kalorikone, joka laihtuu mekaanisesti kuin sveitsiläinen käkikello. Älä käy vaa’alla joka päivä. 
Mitkä Facebook-sivut! Kaikenkokoiset voivat olla kauniita. Muhkeat naiset poseeraavat häpeämättä bikinikuvissa.
Vallankumouksellista. Ennenkuulumatonta. Keulakuvanaan toimittaja Jenny Lehtinen Facebook-ryhmä Jenny ja läskimyytinmurtajat on ravistellut muitakin itsestään selvinä pidettyjä ”faktoja”, kuten esimerkiksi ”lihavat ovat laiskoja ja heiltä puuttuu itsekuri”. Kuka meistä voi töksäyttää sellaista toisesta ihmisestä taustoja tuntematta?

Nyt Jenny ja läskimyytinmurtajat on saanut jatkoa. Vaakakapinassa Lehtinen kieltäytyy menemästä vaa’alle ja käskee unohtamaan pikadieetit ja muut poppakonstit. Ne ovat kuin pikavippejä. Vaakakapinassa puhutaan sen sijaan ”kokonaisvaltaisen elämänmuutoksen kautta tapahtuvasta hitaasta muutoksesta.” 
Hyvä muutos on aina hidas. Kun laihdutuskuuri on ohi, alkaa arki ja oikea elämä. Itsesi ja ruokahalusi kanssa sinun on elettävä loppuelämä.

Kirjoittaja on toimittaja ja perheenäiti.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä "Normaalipainoinen" (kirjautumaton)
Jännää, että lihavuutta normalisoidaan, mutta laihoja ihmisiä puolestaan demonisoidaan. Eihän kukaan sano lihavalle ihmiselle, että kannattaisiko jättää ruoka syömättä, mutta luonnostaan hoikalle voi tuputtaa ruokaa hyvällä omatunnolla "kun tuo syö niin vähän". Laihoja malleja syytetään väärien esikuvien luomisesta, mutta iltapäivälehdissä nostetaan lihavia malleja esille "rohkeina ja vahvoina". Ihminen voi olla kaunis kiloista riippumatta. Se lukema vaa'assa ei ole kenenkään muun asia kuin punnittavan itsensä ja terveys ei katso suoranaisesti kilomäärään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Huvitti kun koneeseen mentäessä virkailija narisi muutamasta ylikilosta matkalaukussa. Vieressä seiso 60 kiloa painavampi herra juuri mitat alittavan matkalaukkunsa kanssa. Aukasin laukun ja panin ylimäärästä päälle ja kysyin että kelpaako. Kyllä kelpas. Milloin me ei niin läskset tullan tasavertosiksi näitten enemmän läskisten kanssa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olette varmaan monista ohjelmista nähneet, että sankareita ovat ne suurimmat pudottajat. Kun paino on saatu putoamaan vaikka 150 kilosta sataan kiloon. Hyvä tietenkin, mutta on niitäkin, jotka ovat huolehtineet itsestään koko elämänsä ajan. Eikä ole tehnyt siitä isoa numeroa. Eikä se edes pidä paikkansa, että jos syöt vaikka suklaapatukan, sinun on hölkättävä kympin lenkki. Ei se nyt vaan niin yksinkertaista ole. Me jokainen olemme yksilöitä. Jollakin toimii joku juttu, toisella taas ihan eri asia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Itse en usko että ketään kaiketi demonisoidaan, olitpa sitten liha vai laiha. Meillä ihmisillä on vain omat ajattelu mallimme ja jotkut sanovat ne ääneen. Jostain syystä muistan itsekkin kuulleeni ylipainoiselle vähintäänkin kymmenen erilaista haukkumasanaa, hoikista en nyt äkkiseltään muista kuin kolme. Anorektikko on kaiketi lääketieteellinen termi sairaalloisen hoikalle ihmiselle, sellainen saa usein jopa myötätuntoa jota kaiketi ylipainoinenkin saattaisi tarvita. Mitä taasen tulee "nariseviin"lentokentttävirkailioihin niin ompa valitettavaa kun puuttui muutamaan ylimääräiseen kiloon koskien matkalaukkua. Reilumpi olisi ollut kun olisi osoittanut 60 kiloista herraa sormella ja vinkannut silmää,,katso mikä plösö, lentää samalla koneella kuin sinäkin, varmaan sosiaalitoimen lipulla,,,.

Lähettänyt käyttäjä Stinky O`Possum (kirjautumaton)
Pitkällä tähtäimellä,jotakuinkin perusterve liikuntakykyinen ihminen.Kuluta vuorokaudessa liikkumalla enemmän kaloreita kuin mitä syömällä ja juomalla vuorokaudessa saat-->laihdut. Liikut TODENNETUSTI kohtuu paljon mutta paino ei putoa-->syöt liikaa kaloreita. Syöt TODENNETUSTI kohtuu vähän kaloreita mutta silti paino nousee-->liikut liian vähän. Oma mutu-tuntuma on kahdessa edellisessä usein pielessä! Vetoaminen geeneihin,elämäntilanteeseen,ikään,varallisuuteen tai kasvatukseen ovat tekosyitä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos alta nelikymppinen, tupakoiva ja vähän liikkuva on ongelmissa eikä jaksa mitään liikuntasuoritusta, ongelma on korvien välissä. Olen aina sanonut, että liikapainoisten tulisi usein kääntyä psykiatrin tai psykologin puoleen. Enkä sano tätä herjatakseni ketään yksittäistä ihmistä. Ylipaino ei ole tervettä. Nuoremmatkin jo kärsivät liikapainon heille tuomista terveys- ja muista haitoista.

Lähettänyt käyttäjä Fakta (kirjautumaton)
Törkeää vastuuttomuutta puolustella yhteiskuntamoraalisesti törkeää ja tappavaa elintapaa. Liikalihavuuden aiheuttaneisiin sairauksiin kuolee yli 10000 henkilöä vuosittain. Aiheuttaen tuottaville vastuullisille ihmisille valtavat kulut. Mikä hirveintä, he ohjaavat lapsensakin samalle tielle. Opetettuaan heidät kotona väärään, turmiolliseen, ruokailuun. Liikalihavuushan aiheutta kymmeniä eri sairauksia, mm. kakkostyypin diabetes, sepelvaltimotauti, syöpiä ym. lista on miltei loputon. Kuinka ihmeessä he voivat näinollen päättä lastenss puolesta heille lyhyen ja monien sairauksien täyttämän elämän. Täydellistä vastuuttomuutta. Tämä on suorasukaista tekstä, mutta täyttä faktaa. Toivottavasti moderaattorikin sallii totuuden.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut