Perjantai, 28. huhtikuu 2017
Ilpo, Tuure

Matikkakeitto

10.01.201720:28
5

Talven ensimmäinen matikkakeitto on nyt tehty. Tykkään kyllä ihan perinteisestäkin matikkakeitosta, mutta päätettiin kuitenkin tällä kertaa vähän tuunata perinteistä reseptiä. Ja täytyy sanoa että tuunaus kannatti, sillä valkoviini ja sitruuna antavat liemeen todella kivaa hapokkuutta. Tästä tuli paras matikkakeitto, mitä olen koskaan syönyt.

Matikkakeitto

1 matikka
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria

4 suurta perunaa
3 porkkanaa
1 suuri sipuli
Pieni pala selleriä
1 rkl tomaattipyrettä
4 dl valkoviiniä
Suolaa ja mustapippuria
Tilliä
Sitruunanmehua

Nylje matikka. Ota maksa erilleen. Laita nyljetty matikka kattilaan ja lisää vettä sen verran että kala peittyy kunnolla. Lisää vielä laakerinlehdet ja pippuri. Anna kiehua reilu puoli tuntia. 

Leikkaa perunat, selleri ja porkkanat kuutioiksi ja silppua sipuli. Nosta matikka pois kattilasta ja siivilöi liemi. Laita kattilaan tilkka öljyä ja lisää kuutioidut juurekset ja silputtu sipuli. Lisää suolaa, pippuria ja tomaattipyre ja pyörittele ne hyvin sekaisin juuresten kanssa. Kaada siivilöity liemi takaisin kattilaan ja lisää vielä valkoviini. Keitä vajaa puoli tuntia. Lisää silputtua tilliä, pieni loraus sitruunamehua ja matikan maksa ja keitä vielä viisi minuuttia. Lisää kala aivan lopuksi. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä perinneruokaa (kirjautumaton)
Edelliset kommentit osuu juuri naulankantaan. Miksi ihmeessä matikkakeittoon pitäisi laittaa kaiken peittävää selleriä ja sitruunamehua ? Kyseisellä tuunatulla matikka keittoreseptillä saa yhtä hyvää keittoa korvaamalla matikan pakasteseillä. Kaikki kunnia monimutkaiselle ja kokeilevalle reseptiikalle.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Laakerinehdet (ainakin toinen on liikaa ja ylipäätään laakeri kuuluu liharuoille), selleri (lehti- vai juuriselleri?), aika iso määrä valkkaria ja sitruunamehu = eipä pääse mateen upea maku mitenkään kunniaansa... Purjosipulia freesattuna yhdessä tuoreen/kuivatun tillin, pienityn fenkolipalan ja kalaliemifondin kera antaa hurjan hyvät lähtökohdat loistavan kalaliemen valmistamiselle jne jne - itse laitan liemen kehittymään ruotojen, päiden ja maksan kera... Loput liemenkeitosta sitten onkin itse kunkin maustamisen mielikummitusta :D... Loistavaa madekeittoateriaa toivotellen: terkuin nautiskeilija

Lisää uusi kommentti

Tuoreimmat uutiset

Blogisti

Kirjoittaja nauttii saaristolaiselämästä ja kokkaamisesta Saimaan rannalla. Alkukesällä herkutellaan oman kasvimaan antimilla ja syksyllä kerätään talteen Saimaan järviluonnon herkkuja. Talvella reissataan ja haetaan vaikutteita muun maailman keittiöistä. Saimaalaisen keittiön lisäksi ehdottomat suosikit ovat kaukaasialainen ja italialainen keittiö.

Blogistin muut kirjoitukset

30.01. 22:12
30.01. 19:05
16.01. 15:02
16.01. 15:00
10.01. 20:28
29.12. 22:56

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut