Keskiviikko, 18. tammikuu 2017
Laura

Blogit

Porkkanasämpylät

16.01.201715:02

Teen tällä samalla ohjeella välillä leipää ja välillä sämpylöitä. Kumpikin toimii yhtä hyvin. Leipä on uunissa puolisen tuntia, sämpylät hieman vähemmän aikaa.

Porkkanasämpylät

1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vettä

***

2,5 dl vettä
Pussi kuivahiivaa
n. 3 dl porkkanraastetta
o,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
Loraus siirappia
Karkeita vehnäjauhoja
Karkeita ruisjauhoja

Hedelmäsmoothie

16.01.201715:00

Nyt löytyi vihdoin mieleinen smoothie, joka sopii hyvin sekä aamu- että välipalaksi. Normaalisti teen smoothien rasvattomaan maitoon, mutta jogurtista tulee hieman ruokaisampi versio. 

Hedelmäsmoothie

2 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
Puolikas banaani
Reilu kourallinen vihreitä viinirypäleitä

Laita kaikki aineet blenderiin ja aja kunnolla sekaisin. Olen tehnyt tätä nyt useamman kerran ja erilaisilla hedelmillä. Tämä on suosikkini siksi, että banaanista tekee smoothien täyteläiseksi ja viinirypäle antaa makeutta. Tähän ei tarvitse lisätä sokeria.  

Kokonaisena paistettu broileri

15.01.201711:42
2

Aika harvoin tulee tehtyä kokonaista broileria kotona. Sinänsä harmi, sillä tämä on erittäin helppoa ja maukasta ruokaa. Tällä kertaa halusin broileriin oikein kunnon valkosipulin maun, ja siksi laitoin reilusti murskattua valkosipulia broilerin nahan alle. Nahan alle siksi, että maku imeytyy paremmin ja epäilen, että valkosipuli olisi palanut nahkaan jos sen olisi laittanut nahkan päälle.

Broileri uunissa 

1 broileri
1 – 2 limeä
4 – 5 valkosipulinkynttä
Sitruunaista oliiviöljyä
Soijaa
Juustokuminaa
Suolaa

Matikkakeitto

10.01.201720:28
5

Talven ensimmäinen matikkakeitto on nyt tehty. Tykkään kyllä ihan perinteisestäkin matikkakeitosta, mutta päätettiin kuitenkin tällä kertaa vähän tuunata perinteistä reseptiä. Ja täytyy sanoa että tuunaus kannatti, sillä valkoviini ja sitruuna antavat liemeen todella kivaa hapokkuutta. Tästä tuli paras matikkakeitto, mitä olen koskaan syönyt.

Matikkakeitto

1 matikka
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria

Valkosipulikuhaa uunissa

08.01.201718:57

Tänään oli sellainen iloinen päivä, että saimme isältäni talven ensimmäiset matikat. Olin kuitenkin ottanut jo aamulla pakastimesta kuhaa sulamaan, joten päätettiin että matikkakeitto jää huomiseen ja tänään laitetaan uunikuhaa. Matikkakeiton vuoro olkoon huomenna. Tähän ohjeeseen käy muukin vaalea kala. 

Valkosipulikuhaa uunissa 

2 kuhafilettä
1 punainen suippopaprika
1 suuri punasipuli
4 valkosipulinkynttä
Loraus hunajaa
Sitruunaista oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria

Kevyesti uuteen vuoteen

07.01.201714:52
3

Uusi vuosi, uudet kevyemmät elämäntavat. Tämä lienee aika monen suomalaisen agenda tällä hetkellä. Ja vähän samoilla ajatuksilla täälläkin. Herkuttelusta ei ole toki tarkoitus luopua, vaan tehdä ruokaa hieman kevyemmin. Eilen kasasin alkupalaksi lautasellisen herkkuja, joista tulikin varsin mainio kokonaisuus.

Alkupala kahdelle hengelle

2 kananmunaa
Pussi isoja katkarapuja
3 valkosipulinkynttä
n. 100 g kylmäsavulohta
Mangoa
Kapriksia
Salaatinlehtiä

Verkkoajeluu

04.01.201713:28
2

Lumisihen kuusihen ympäröimässä pienessä mökissä syttyy valo ja kotvasen kuluttuu alakaa kuuluu starttimoottorin hiljaksee noppeutuva pyörinä ja auto tärähtää tulile.

Toivo on hankkina viime vuona evullisen Horison Talpotin. Kaikki pelittää, ainoostaan kytkimeen pittää välilä lisätä nestettä ja muutennii se on pakkasila jäykkä enne ku moottor antaa lämpöö. Auto ei maksana ku kolomesattoo, mutta nyt piti sama raha laittoo seurantalaitteesee ja sen asennuksee.  Sillähä ois suana jo kelevollisen moottorsahan. Tosin bensoohan se sekkii viep, mitenkä vaikeesti lie verotettava.

Hernekeitto

29.12.201622:56
1

Tein pari vuotta sitten kinkun jämistä hernekeittoa, ja siitä tuli niin kammottavan makuista, että en ole pystynyt sen jälkeen syömään hernekeittoa ollenkaan. Mies ehdotteli pari päivää sitten, että ehkä tänä vuonna voisi jo tehdä kinkusta keiton. Tiukasta vastustelusta huolimatta hävisin pelin, ja meillä tehtiin hernekeittoa. Yllätys oli kyllä varsin positiivinen, sillä keitto oli oikeasti hyvää. Jos vertaa siihen minun tekemään keittoon, niin suurin ero lienee nesteen määrässä. 

Valkosuklaa-piparkakkumousse

25.12.201611:43

Tänä jouluna ei ole tullut tehtyä kovinkaan montaa jouluruokaa. Oltiin aattona syömässä vanhempieni luona, ja päätettiin että kotona tehdään vain kinkku. Aatonaattona meillä kävi illallisvieraita, ja vaikka muu ruoka ei erityisen jouluista ollutkaan, tein jälkiruuaksi aika mainion valkosuklaa-piparkakkumoussen, joka maistuu kyllä muulloinkin kuin joulun aikaan.

Valkosuklaa-piparkakkumousse

2 dl kermaa
250 g Mascarpone-juustoa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
n. 100 g valkosuklaata
Piparkakkuja

JOULU ON IHMISEN MAHDOLLISUUS TULLA IHMISEKSI

23.12.201610:20

Joulu ei ole kristillisen kirkkovuoden keskus eikä kohokohta. Se asema on pääsiäisellä.

Mutta joulu on inhimillisempi, omakohtaisempi juhla.

Näin kommentoi vanhan musiikin ja kirkkomusiikin tuntija Eric van Tassel erään äänilevyn esittelyvihkosessa vuonna 1998.

Tasselilla oli näkemykselleen hyvät perustelut. Onhan se ihmisen hahmo, jonka Jumala Raamatun mukaan otti, ihmisen hahmoista kaikkein haavoittuvin ja suojattomin. Joulu kutsuu meitä antamaan turvapaikan tälle lapselle.

Porsaiden kohtalo ratkottiin

22.12.201609:54

Mikkelin Shakkikerhon osalta joulun odotus alkaa vuosittain järjestettävällä perinteisellä kinkkuturnauksella. Tänä vuonna kinkkuturnaus järjestettiin 11.12.

Kinkkuturnaus on yksi kerhon shakkivuoden kohokohdista, mutta tällä kertaa kiinnostus possunpätkylöitä kohtaan oli harmillisen heikkoa. Pelaajia paikalle saapui vain kahdeksan kappaletta. Yhtäkaikki, töpselikärsäkkäät löysivät uudet kodit, seuraavin tuloksin:

Yrttikuorrutetut karitsankyljykset

16.12.201617:58
1

Heinolan Heilin lihatiskistä löytyi niin upeita karitsan kyljysrivejä, ettei niitä voinut vastustaa mitenkään. Yllättävän harvoin lihatiskeistä löytyy kyljysrivejä. Tällä kertaa päätin testata kuinka rapea yrttikuorrutus toimii karitsan kanssa. 

Yrttikuorrutus

1 – 2 dl juustolla maustettuja tortillachipseja
1 ruukku persiljaa
1 ruukku korianteria
0,5 dl parmesania
3 valkosipulinkynttä

Laita kaikki ainekset korkeaan astiaan ja sekoita sauvasekoittimella. 

Ammatillinen osaaminen – työntekijän työkalulaatikko

16.12.201608:24

Opiskelen Mikkelin ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan johtamista ja kehittämistä. Opinnäytetyöni teen omaan organisaatiooni, ja se käsittelee henkilöstön osaamisen kartoittamista henkilöstöjohtamisen tueksi viidessä tehostetun palveluasumisen yksikössä. Osaamisen kartoittaminen on merkityksellistä niin työnantajan kuin työntekijän taholta suunniteltaessa osaamisen kehittämistä.

Suomessa kehitetään matalan kynnyksen palveluita

13.12.201608:37

Halusin ottaa opinnäytetyöni aiheen eli mielenterveys- ja päihdepalvelujen matalan kynnyksen palveluiden perustamisen esille tässä blogissa sen takia esille, että mielenterveyspalveluista ja niiden riittävyydestä ja varsinkin hoitoon pääsystä on ollut paljon keskustelua. Matalan kynnyksen palvelulla pyritään nimenomaan helpottamaan nopeaa hoitoon pääsyä sekä hoitoon ohjausta.

Kuka pääsee perille, jos kuskilla ja kartturilla on eri määränpää?

12.12.201612:13

Työskentelen kuntoutuskeskuksessa fysioterapeuttina ja opiskelen työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Teen opinnäytetyöni asiakkaan tavoitteiden määrittelystä ja sen apuna käytettävistä työkaluista. Työssäni huomaan, miten asiakas saavuttaa parhaat tulokset, kun toimimme ikään kuin parina: asiakas on kuski ja minä kartturi. Asiakkaalla on päämäärä, jota kohti hän pyrkii, ja minun tehtäväni on selvittää, miten sinne pääsee.  Minulla on siis oltava tiedossa hänen päämääränsä eli tavoitteensa, jotta etenemme yhdessä samaan suuntaan.

Työhyvinvointi ei ole sattuman kauppaa

12.12.201605:00

Suomalainen Vincit on valittu Euroopan parhaaksi työpaikaksi vuonna 2016 Great Place to Work Insituten tutkimuksessa. Vincit on myös valittu Suomen parhaaksi työpaikaksi vuosina 2014–2016. Vincitin periaatteena on yksinkertaisesti se, että maanantaina töihin tuleminen ei saa vituttaa. Vincitin menestymisen salaisuutena ovat tyytyväiset asiakkaat ja tyytyväiset työntekijät. Vincitissä on alusta alkaen panostettu työhyvinvointiin sekä avoimeen ja tasa-arvoiseen työilmapiiriin. Mitä taikatemppuja Vincitissä tehdään, että työntekijät kokevat kokonaisvaltaista työhyvinvointia?

Paprikasalsa

11.12.201622:09

Minulla on aina säännöllisin väliajoin joku ruoka tai raaka-aine, jota tulee syötyä tai tehtyä poikkeuksellisen usein. Viime viikkojen villitys on ollut monikäyttöinen paprikasalsa. Tein sen alun perin täytteeksi fajitaksille, mutta siitä se siirtyi kätevästi lisukkeeksi grillatulle kalalle ja lihalle, ja sopiipa se mainiosti myös leivän päälle. Salsa on tosi yksinkertainen valmistaa ja se säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa eli kerralla voi valmistaa isommankin satsin.

Jalkaterapeuttiopiskelijana Savonlinnassa

11.12.201605:00
1

Hei! Olen Henna ja opiskelen ensimmäistä lukuvuotta jalkaterapeuttikoulutusta monimuoto-opiskeluna.

Oli todella huippua, että jalkaterapeuttikoulutus tuli monimuotona Savonlinnaan, muuten olisi saattanut jäädä hakematta.  Siispä lyhykäisyydessään, laitoin hakemuksen keväällä jalkaterapeuttikoulutukseen ja tuli tieto, että ensin on esivalintakoe ja sen jälkeen tuli kutsu varsinaisiin pääsykokeisiin. Ja jo pääsykokeen jälkeen tuntui, että tää on mun juttu.:) ja niinpä heinäkuussa tuli ilmoitus, että pääsin kouluun, heti ekalla yrittämällä. Huippuu.

Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliiton Opintopäivät Helsingissä 9.11.2016

10.12.201605:00

Lähdimme viettämään Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliiton (SJJL ry) järjestämiä opintopäiviä Helsinkiin. Taitoimme matkat Savonlinnasta Helsinkiin Onnibussilla. Tehy kustansi meille meidän matkat ja koulu korvasi osan meidän yöpymisestä Cumulus Hotelli Kalliossa. Olimme sopineet yhteistä illanviettoa Metropolian jalkaterapeuttiopiskelijoiden kanssa. Oli todella mukava nähdä heitä ja tutustua heihin. Puhuimme myös, että olisi mukava järjestää uusi tapaaminen heidän kanssaan, vaikka täällä Savonlinnassa.

Muonamatka Kasarmiinaan

09.12.201605:00

Tervetuloa kriitikkotrion ruokablogiin! Pääset kanssamme makuretkelle Mikkelin ammattikorkeakoulun Kasarmin kampuksen ravintoloihin. Matkan tarkoitus on perehdyttää sinut mahdollisuuksiin tyydyttää nälkä lounasaikaan. Taitamme matkan opiskelijan makunystyröin ja keveällä kukkarolla.

Lounasravintola Kasarmiina – Kotoisat tunnelmat

Subscribe to Recent

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä