Kauppiaspariskunta nauttii yhteisistä hetkistä grillin ääressä

Esa ja Sari Kettusen perheen grillissä valmistetaan paljon ruokaa. Esa häärii grillin ääressä, Sari hoitaa lisukkeet ja jälkiruoan.

Savonlinnalainen kauppias-pariskunta Sari ja Esa Kettunen ovat hyvän grilliruoanystäviä. Tänään kodin takapihalla kuumenee kaasugrilli. Mieleen painunein grillaushetki liittyy kuitenkin pariskunnan yhteisen taipaleen alkuaikoihin ja hiiligrillaamiseen porilaisella leirintäalueella.

Aloitatte grillauskauden vappuna, ja jatkatte sitä lokakuuhun asti. Mikä teitä grillaamisessa viehättää, Sari ja Esa Kettunen?

– Grillaaminen on rentoa yhdessä tekemistä. Se on tavallaan vastapainoa kiireisemmälle ruoan valmistamiselle. Olemme hyvän ruoan ystäviä, ja grillaamalla saa maukkaita aterioita, Kettuset kertovat.

Olette K-ruokakauppiaita, joilla on kolme kauppaa Savonlinnassa. Miten tärkeitä teille ovat laadukkaat elintarvikkeet?

– Panostamme paikallisiin, joka tapauksessa kotimaisiin, laadukkaisiin elintarvikkeisiin. Me pidämme kotimaisuutta laadun takeena. Esimerkiksi suomalaisen ja espanjalaisen tomaatin makuero on iso suomalaisen eduksi.
– Myös asiakkaitamme kiinnostaa tuotteiden alkuperä. Jotkut asiakkaat ovat tosi tarkkoja tuotteiden koostumuksesta ja alkuperästä. Tämä on iso trendi, joka vahvistuu.

Grillaamiseen liittyy sitkeitä uskomuksia. Yhden mukaan grilliruoka on epäterveellistä. Pitääkö se paikkansa?

– Tämä mielikuva perustuu siihen, että palanut grilliruoka sisältää karsinogeeneja. Toinen taustalla oleva tekijä liittyy grilliruoan rasvaisuuteen. Karsinogeeneja voi välttää valmistamalla ruoan grillissä oikein. Ei esimerkiksi grillimakkaraa pidä polttaa. Se pitää kypsentää.
– Me grillaamme aina myös kasviksia. Lisäksi grilliin voi laittaa vaikkapa herkkusieniä ja hedelmiä. Eikä kaikki grillattava liha tai kala ole suinkaan rasvaista.
– Eli grillaten voi valmistaa terveellisen ja maistuvan aterian.

Joidenkin mielestä grillaaminen on vaikeaa. Miten oppii hyväksi grillaajaksi?

– Kokeilemalla ja tekemällä oppii. Olemme itse edenneet kertakäyttögrillistä, hiiligrillin kautta kaasugrilliin. Asiakkaat kyselevät meiltä vinkkejä grillaamiseen. Meidän tehtävämme on niitä antaa. Kun grillaamme itsellemme jotakin uudenlaista ruokaa, testaamme tavallaan asioita asiakkaita varten.

Moni kotikokkaaja valittelee sitä, ettei keksi uusia ruokia. Miten te toimitte?

– Pidämme matkustelusta, ja olemme saaneet maailmalta vaikutteita. Meillä on neljä poikaa, ja joskus he ovat toivoneet meiltä tavallista ruokaa. Palaute kuvaa sitä, että olemme rohkeita kokeilijoita. Meidän arkiruokamme ovatkin tavanomaisempia, mutta viikonloppuisin kokeilemme uutta, kun on enemmän aikaa.

Grillaaminen on yhteisöllistä. Mikä on teidän työnjakonne?

– Sari hoitaa lisukkeet ja jälkiruoat, Esa vastaa.
– Esa on meidän perheemme grillivastaava, Sari naurahtaa.

Entä mikä on se teidän mieleen painunein grillausmuistonne?

– Kyllä se varmaan on Porin leirintäalueelta silloin, kun yhteinen taipaleemme oli alussa. Minä olen innokas jazzin ystävä. Kuuntelimme Porissa jazzia, asuimme leirintäalueella teltassa ja valmistimme ruokaa kertakäyttögrillissä. Hyvältä se maistui, Esa muistelee hymyillen ja Sari vastaa samalla mitalla.


K-SUPERMARKET EVÄSKELLARIN JUHANNUSMENU

• Chilinen perunasalaatti uusista perunoista
• Grillatut ribsit
• Grillattu ananas vaniljajäätelöllä

Cola-ribsit
1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Poista grillikyljistä kalvot.
2. Mausta liha suolalla.
3. Kääri ribsit folion sisään ja sivele lihan pintaan runsaasti Cola BBQ-kastikketta.
4. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa helposti luista.
5. Grillaa lihan pinta rapeaksi grillissä Cola BBQ-kastikkeella valellen. Leikkaa liha paloiksi luiden välistä.

Perunasalaatin, Cola-BBQ marinadin ja grillatun ananaksen ohjeet löydät K-Supermarket Eväskellarin Facebook-sivuilta: www.facebook.com/evaskellari


Aholahdentie 8, 57710 Savonlinna
Puh. 044 7727 270
ma-pe 7-21, la 8-21, su 10-21