Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Ilouutisia saimaannorpan pesälaskennasta - katso video!

Päivitetty: 01.04.201410:00
47
  • Apukinospaikoilta on tähän mennessä havainnot 27 kuutista. Nyt kuutit ovat enimmäkseen avojäällä, koska valtaosa pesäpaikoista on sulanut. – Tässä vaiheessa kevättä ne osaavat jo uida ja kylmyydeltä niitä suojaa pörröinen kuuttivilla, kertoo suojelubiologi Tuomo Kokkonen. Kuva: Timo Seppäläinen

Saimaannorpan pesälaskentaa on tehty reilun viikon verran, ja tähän mennessä on tehty havainnot 27:sta apukinospaikoilla syntyneestä kuutista.

Metsähallituksen suojelubiologin Tuomo Kokkosen mukaan lukema kertoo siitä, että apukinoksista on ollut helmi-maaliskuun taitteessa iso hyöty: emät ovat löytäneet kinospaikkoja ja synnyttäneet niihin poikasia.

Erikoinen talvi on aikaistanut pesälaskentaa, ja keliolosuhteet ovat poikkeukselliset: rannoilla ei ole luonnostaan enää lunta ja ja talven aikana tehdyt apukinokset ovat pääosin sulaneet pois.

Kuutit ovat nyt enimmäkseen avojäällä.

Kun ne ovat selvinneet ensimmäisistä elinviikoista, niiden selviytymismahdollisuudet ovat jo paremmat. Kuitenkin muun muassa jäällä liikkuvat petoeläimet, ketut ja ilvekset, voivat olla uhkana niille.

Pesälaskennat jatkuvat vielä pari viikkoa ja tarkempaa tietoa kuuttien lukumäärästä voidaan odottaa huhtikuun lopulla.

Apukinoksia kolattiin eri puolilla Saimaata helmikuun alussa, ja niitä tehtiin kaikkiaan 241 noin sadan vapaaehtoisen avulla.

Pohjoisimmat apukinoksista ovat Rääkkylässä ja alimmat Kyläniemen eteläpuolella. Eniten kinoksia kolattiin Pihlajavedelle ja Haukivedelle – saimaannorpan keskeisimmille esiintymisalueille.

Toiminnan dokumentoimiseksi pesälaskennassa on keskitytty käymään niillä paikoilla, joihin apukinoksia tehtiin.

– Muuten tehdään yleishavainnointia. Koska luonnostaan ei ole kinoksia, paikkoja, mihin kunnollista pesäpaikkaa olisi voinut tehdä, niin jälkien havainnointi on paljon tavallista vaikeampaa.

Kokkonen kertoo, että tällä hetkellä keväältä on tiedossa neljä kuollutta poikasta, joiden kuolinsyyt liittynevät syntymähetken ankariin olosuhteisiin.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä kukkahippitäti (kirjautumaton)
27 kuuttia oli niin huonokuntoisia, ettei päässyt 140 desipeliä ärjyvää luonnosuojelija- armadaa karkuun. Terveet yksilöt ovat uineet todennäköisesti Laatokalle karkuun, siellä on vain ilma sotaharjoituksia eli paljon hiljaisempaa.

Lähettänyt käyttäjä Hohoijaa... (kirjautumaton)
On se nyt ikävää jos lumipesistä on ollut hyötyä. Mistäs nyt vois läykyttää leukojaan, kun vapaaehtoiskolaajat on saanut jotain aikaiseksi. Huonolla säkällä norppakanta säilyy ja vielä lisääntyykin.

Lähettänyt käyttäjä Jotain tolkkua (kirjautumaton)
Hydrokoptereiden käyttö on kyllä todella arroganttia ja mistään mitään piittaamatonta touhua, joka osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä ympäristöstä. Millaiset mahtaa desibelit olla jään alla kun kone pörrää sen päällä.

Lähettänyt käyttäjä Esko K Tynkkynen (kirjautumaton)
Tätä oli odotettavissa. Kiire on kova todistella tehtyjen toimenpiteiden oikeellisuus ja järkevyys. Hätäisten johtopäätösten tekeminen kertoo niistä paineista, missä vihermafia tällä hetkellä elää. Me saimaalaiset kaipaamme asiallista ja kontrolloitua tiedonvälittämistä, ei tällaisia mielikuvilla huitaisuja. Yhteiskunnan rahoilla tämäkin toiminta pääsääntöisesti pyörii.

Lähettänyt käyttäjä Esko K Tynkkynen (kirjautumaton)
Kyllähän se harmittaa kun jotkut saavat yhteiskunnan varoilla käydä luontokappaleita mönkijöillä ja hydrokoptereilla häiritsemässä. Ajattelemattomilla ja itsekkäillä ihmisillä näyttää nyt Saimaalla olevan suuri tarve tehdä villistä nisäkkäästä samanlainen tehotalouden osa kuten kotieläimistä on viimeisten vuosikymmenten aikana tehty.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut