Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Puheterapiaan joutuu jonottamaan

14.02.201706:37
7
  • puheterapeutti Paula Mielo, Itä-Savon sairaanhoitopiirin (Sosteri) perhepalvelukeskus, Savonlinna

    Puheterapeutti Paula Mielo työskentelee Itä-Savon sairaanhoitopiirin Perhepalvelukeskuksessa Savonlinnassa. Kuva: Tuija Pauhu

Savonlinnassa lapset joutuvat jonottamaan vähintään kolme kuukautta puheterapiaan.
— Joulukuussa yhteyttä ottaneille asiakkaille emme ole vielä saaneet aikoja. Ne menevät todennäköisesti maaliskuun lopulle tai huhtikuulle, kertoo puheterapeutti Paula Mielo, joka työskentelee Itä-Savon sairaanhoitopiirin (Sosterin) Perhepalvelukeskuksessa Savonlinnassa.
Perhepalvelukeskukseen tulee 3—4 uutta yhteydenottoa viikossa. Lisäksi tehdään seuranta-arvioita ja järjestetään säännöllistä puheterapiaa. Aikoja järjestellään kiireellisyyden ja hoidon tarpeen mukaan. 
Puheterapiaan jonotetaan Suomessa keskimäärin kolmesta kuukaudesta vuoteen. Jonotusaikoja ei voi suoraan verrata kuntien välillä, sillä terapia-aikoja ei tarjota kaikkialla yhdelle asiakkaalle yhtä usein.

Kerimäellä ja Punkaharjulla Sosteri pystyy tarjoamaan säännöllistä puheterapiaa seuraavaksi elokuussa. Tilanne on ollut hankala monta vuotta.
— Puheterapiaan ei ole pitkään aikaan päässyt siinä aikataulussa kuin ihannetarve olisi, Mielo sanoo.
Syynä jonoihin on se, että julkisen terveydenhuollon puolella on pulaa puheterapeuteista. Viime vuoden alusta lähtien Sosterilla on työskennellyt vain kaksi lasten puheterapeuttia, vaikka paikkoja olisi neljälle.
— Haku on päällä, mutta puheterapeutteja ei ole toistaiseksi saatu, kertoo tulosyksikköpäällikkö Maija Tuominen Sosterista.
Puheterapeutit ovat etsineet kollegoja omien verkostojensa kautta ja hakua on tehty myös ammattilaisten sähköisillä hakukanavilla.

Puheterapeuteista on pulaa ympäri Suomea.
— Meitä koulutetaan liian vähän tarpeeseen nähden, sanoo Suomen Puheterapeuttiliiton puheenjohtaja Susanna Ruuth.
Ruuthin mukaan yliopistoihin tarvittaisiin ainakin puolet enemmän aloituspaikkoja logopedian koulutusohjelmiin, joista valmistutaan puheterapeutiksi viidessä—kuudessa vuodessa. Tänä vuonna aloituspaikkoja on 98.
Toinen syy puheterapeuttipulaan julkisessa terveydenhuollossa on Ruuthin mukaan se, että yksityiselle puolelle hakeudutaan yhä enemmän.
— Yksityinen sektori rekrytoi tällä hetkellä laajasti koko maassa. Ehkä parempi palkka houkuttelee sinne, Ruuth sanoo.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos sosterissa olisi kuunneltu yhtä lähteneistä puheterapeuteista niin tilanne ei olisi tämä. Varsinkin erityistyöntekijöistä tulisi pitää kiinni eikä käyttäytyä heitä kohtaan ylimielisesti. Surullista on että lapset joutuvat huonon henkilöstöpolitiikan maksajiksi.

Lähettänyt käyttäjä Joopa-Setä (kirjautumaton)
Siis joutuuko ihan oikeasti oikein jonottamaan??? Niinä vuosina, kun minun koltiaiset olivat siinä iässä, että puheterapiaa olisi tarvittu, sinne ei käytännössä meinannut päästä mitenkään. Täällä pikitien päässä suomea toisena kielenä puhuvat tenavat käytännössä vievät resurssit. Nuoremman pojan kaveripiiristä muistan ainakin neljä poikaa, jotka jäivät pysyvästi äggä-vikaisiksi, kun apua ei saanut -puhevika nuorena tasoa, että kieli ei meinaa suussa kääntyä.

Lähettänyt käyttäjä Mökkiläinen (kirjautumaton)
Kyllä sairaalanjohtajan, jos sellainen edes teillä on, pitäisi turvata nämä tärkeimmät toiminnat. Kun olen lukenut näitä juttuja, teidän päättäjät eivät oikeita tiedä, mitä tekevät. Kaiken maailman johtamisstrategioita tehdään, mutta kyllä ihmisten palvelut pitää ensimmäiseksi saada kuntoon. Tämä puheterautti on yksi ja tärkeä, jolla saattaa olla hyvin kauaskantoisia seurauksia, mutta näköjään johtoja ei ole kiinnostunut asiasta!

Lähettänyt käyttäjä Johtamisen ongelmat (kirjautumaton)
Pidetty puheterapeuttikin savustettiin pois epätasa-arvoisella kohtelulla Sosterista. Hienot strategiat toimivat vain paperilla ja pomojen puheissa. Parempaa suunnittelua, organisointia ja kohtelua, niin hyvä kello kauas kuuluisi ja saataisiin työntekiöitä tulemaan ja pysymään Sosterissakin

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut