Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Sisäilmasta voi sairastua kuka vain - ystävät auttavat rantasalmelaista Kirsi Nousiaista uuden elämän alkuun

30.03.201506:41
26
  • Kirsi Nousiainen (oik.) ja Satu Ovaska toivovat, että sisäilmaongelmiin suhtauduttaisiin vakavasti. Hengitysliiton mukaan 600 000–800 000 ihmistä altistuu maassamme päivittäin kosteus- ja homevaurioille. Kuva: Tuija Pauhu

Helmikuun alussa kerroimme rantasalmelaisesta Kirsi Nousiaisesta ja siitä, miten sisäilmaongelmat voivat sairastuttaa ihmisen pysyvästi ja vakavasti.
Nousiaisen asunnossa edellisen jutun julkaisemisen jälkeen tehdyissä sisäilmamittauksissa varmistui, että pesuhuoneessa on runsaasti sädesientä.
Sädesienibakteerit leviävät huoneilmassa ja imeytyvät tekstiilien kuituihin ja muihin vähänkään huokoisiin materiaaleihin, eikä sientä pysty täysin tuhoamaan.
Sädesienen takia nykyinen koti on kemikaaliyliherkälle Nousiaiselle asumiskelvoton. Ja kelvotonta on myös kodin lähes koko irtaimisto.
Edessä on muutto. Kirsi Nousiainen ja hänen kaksi lastaan pääsevät näillä näkymin uuteen asuntoon pääsiäisenä.

Melkein koko eletty elämä on jätettävä taakse. Lasi- ja metalliesineet voi huolellisen puhdistamisen jälkeen ottaa mukaan. Vaatteiden, huonekalujen ja käyttötavaran lisäksi on luovuttava myös muistoista: postikorteista, kirjeistä, rakkailta ystäviltä saaduista lahjoista.
– Kaikki valokuvat on pakattu tiiviisiin muovilaatikoihin. En voi koskaan avata laatikoita ja katsella vanhoja kuvia. Mutta lapsia varten säilytän, Kirsi Nousiainen kertoo.
Nousiainen toivoo saavansa kunnalta harkinnanvaraisena toimeentulotukena vuokratakuut, sängyt ja pesukoneen. Kaikki muu jää omalle kontolle.
– Jos koti menee tulipalossa, vakuutus korvaa. Mutta jos sädesieni tai home tuhoaa kodin, mikään vakuutus ei korvaa, Nousiainen toteaa.
Sairautensa takia Nousiainen ei pysty käymään työssä. Työttömyyspäivärahan ja sitä täydentävän toimeentulotuen lisäksi muita tuloja ei ole.

Savonlinnalainen Satu Ovaska on Kirsi Nousiaisen ystävä jo monen vuoden takaa.
Sisäilmaongelmista johtuva sairastuminen on yleisempää kuin moni tietääkään. Myös Ovaska on altistunut, mutta selviää vielä toistaiseksi pelkkien allergialääkkeiden avulla.
– Tämä on käsiin räjähtävä ongelma Suomessa, ja tilanne pahenee koko ajan. Usein altistuneen ihmisen elinpiiri pienenee, pahimmillaan hän jää yksin ja on suuressa vaarassa syrjäytyä, Satu Ovaska sanoo.
– Harvan rahat riittävät kaikkiin niihin menoihin, joita sairastuminen aiheuttaa. Yhteiskunnan pitäisi tulla jollakin tavalla vastaan ja hyväksyä homealtistuneet ja muut sisäilmaongelmista kärsivät jonkinlaisen tuen piiriin. Toistaiseksi näillä sairauksilla ei ole selkeää, virallista tautiluokitusta, joten kukaan ei korvaa, eikä mikään järjestelmä pysty tukea harkitsemaan, kritisoi Ovaska. 
– Se voi olla koti, se voi olla työpaikka, se voi olla harrastustila tai virasto. Ja seuraava altistunut voit olla sinä, toteaa Kirsi Nousiainen karusti.

Ystävän ahdinko koskettaa Satu Ovaskaa syvästi.
– Monen sellaisen, jolla ei itsellä tai lähipiirissä ole kokemusta altistumisesta, on vaikea käsittää, mitä kaikkea altistuneen ihmisen pitää ottaa huomioon ja varoa, ja miten paljon vaaditaan pelkän arjen pyörittämiseen, Satu Ovaska sanoo.
– Toivoisin ihmisiltä samanlaista avoimuutta ja yhteisöllisyyttä kuin silloin, kun autetaan tulipalon tai myrskyvaurion uhriksi joutuneita, vetoaa Ovaska.
– Kukaan altistunut tai sairastunut ei kaipaa sääliä vaan ennemminkin ymmärrystä ja tukea. Puhumme asiasta, koska haluamme, että ihmiset tietävät, miten vakavasta asiasta on kysymys. Ongelmat ja niiden seuraukset voi ehkäistä ennalta, kun vain on riittävästi tietoa, Ovaska painottaa.
– Jos sisäilmaongelmat korjattaisiin, yhteiskunta säästäisi pitkän pennin jo pelkästään vähentyneinä sairauslomakustannuksina. Onko Suomella oikeasti varaa kasvattaa tähän maahan uusi sairas sukupolvi, Kirsi Nousiainen kysyy.

Ystävät eivät ole jääneet sivusta seuraamaan toisen ahdinkoa, vaan pistivät talkoot pystyyn auttaakseen Nousiaisen perhettä uuden elämän alkuun. Kaverit ovat porukalla hankkineet uuteen, tyhjään kotiin tupaantuliaislahjoiksi kodinkoneita ja kaikenlaista muuta tarpeellista tavaraa.
– Auttaa ja tukea voi monella tavalla, muistuttaa Satu Ovaska.
Mikäli joku haluaa lähteä mukaan talkoisiin, yhteyttä voi ottaa joko Satu Ovaskaan tai Katja Kyllöseen.

Homeesta ja sisäilmasta sairastuneet

• Sisäilman epäpuhtaudet ja kosteus- ja homevauriot voivat johtaa terveysongelmiin ja sairastumiseen.
• Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000–800 000 henkilöä.
• Sisäilmasta sairastuneiden määrää ei tiedetä.
• Sisäilmasta sairastuneiden oirekirjo on moninainen ja vaihtelee sairastuneiden välillä.
• Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia sairauksia tai oireita ovat muun muassa astma sekä erilaiset hengitystieoireet ja -infektiot.
• Sisäilmasta sairastuneet ovat lisäksi kokeneet ainakin iho- ja silmäoireita, uupumusta ja väsymystä, päänsärkyä, huimausta ja lämpöilyä, vatsa- ja niveloireita sekä muistin ja kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemistä. Osa sairastuneista on herkistynyt erilaisille hajusteille ja kemikaaleille.
Lähde: Hengitysliitto

Lue Kirsi Nousiaisen tarina täältä.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Myöskin sairast... (kirjautumaton)
Ystävät ovat kultaakin kalliimpaa, varsinkin sisäilmasta sairastuneellen yh:lle. Pahimmillaan yhteiskunta ei auta ja koko suku sulkee silmänsä, kun sairaus on niin hankala, että sen tunnustamista pelätään. Eihän meidän perheen vesa. Ja jos sairastuneen lapsen isä vielä jättää pahimmassa tapauksessa tilanteen sairastuneen äidin kontolle....Siinä tilanteessa täytyy vastuunkantajan olla vahva. Minä en olisi selvinnyt sairaan poikani kanssa tähänkään asti, jos ystävät eivät olisi tukeneet ja uskoneet. Yhteiskunnan apu on ollut vaihtelevaa, sekä hyvin huonoja että hyviä kokemuksia.

Lähettänyt käyttäjä Homesairas-Hilkka (kirjautumaton)
Sädesieni eli oikealta nimeltään aktinobakteeri on sitkeä ja voi kasvaa jopa betonissakin ja kloorikaan ei kunnolla tuhoa sitä. Se ei tarvitse orgaanista ainetta ja tavitsee vain kosteutta. Haju on "vanhan kellarin" haju. Työpaikallani oli tuota bakteeria ja herkistyin sille. Minulla on ammattitautidiagnoosi ja taistelen yhä vakuutusyhtiön kanssa. Menetin työkykyni ja terveyteni pysyvästi. Haistan heti hajun jopa kaupassa, bussissa, teattereissa ym. ihmisten vaatteista ja minua alkaa yskittää. Verikokeissani näkyy IgE+++ positiiviset vasta-aineet tuolla bakteerille (Streptomyces albus). Tuo bakteeri tuottaa aineenvaihduntatuotteissaan myrkyllistä toksiinia. Useimmiten kaikki kodin tavarat on hävitettävä, koska hajua ei tahdo saada miotenkään pois ja haju ja toksiinit aiheuttaa oireita. Voimia koko perheelle ja ihana kun on ystäviä, jotka kuuntelevat, tukevat ja auttavat.

Lähettänyt käyttäjä Liian monelle l... (kirjautumaton)
Ilman perheen ja ystävien tukea en olisi jaksanut tämän sairauden kanssa. Yhteiskunta vie ihmisarvon, koska kyseessähän on sairaus jota ei Suomessa tunnusteta. Tämän myötä sairautta ei siis ole olemassakaan. Emmekä siis voi oireilla. Kuitenkin myös minä olen menettänyt niin työni kuin harrastukset, elinpiiri on kaventunut ja tulevaisuus on kysymysmerkki.

Lähettänyt käyttäjä Yleinen ongelma (kirjautumaton)
Tuttavani altistui armeijassa Kontiolahdessa, jossa monet nuoret sairastuivat homeesta. Työpaikallaan sen jälkeen oli jatkuvasti sairaana. Oli poskiontelotulehduksia, keuhkoputkentulehduksia ... ja poissaoloista tietysti tuli palaveria ja sanomista. Työnantajan mielestä työpaikalla ei ollut sisäilma ongelmia, vaikka siellä oli muitakin sairaana koko ajan. Tarkastusta kukaan ei tullut tekemään, vaikka olisi pitänyt. Lääkekuureihin meni paljon rahaa. Työpaikasta lähdön jälkeen sairastelu loppui heti ja rahaa jää elämään eikä lääkkeisiin.

Lähettänyt käyttäjä komppaan (kirjautumaton)
Nyt on juuri oikea hetki edistää meidän sairaiden ongelmien tiedottamista - on eduskuntavaalit tulossa. Käykää kaikki sairastuneet "vaalikopeilla" kertomassa ehdokkaille sosiaaliturvan puutteesta ja tilanteista, joihin sairastuttuamme joudumme. Hengitysliiton sivuilta löytyy, vaikka mukaan printattavaa liiton vaaliteemat julkaisua. FB-sivuilta löytyy jaettavaksi samaa materiaalia. Hyvää jatkoa Kirsille.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos epäilette, hankkikaa heti homekoira paikalle tutkimaan. Se ei luule eikä luulottele. Eikä syytä päästä seonneeksi. Ja sitten paikalle kunnan terveystarkastaja, joka sulkee ko. huoneiston asumis- ja oleskelukelvottomana, kunnes korjaavat toimet ovat hyväksytysti tehdyt. >>> Itselläni oli irtaimisto ja hyvä elämä. Nyt on elämä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut