Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Homeongelma vei terveyden

01.02.201516:20
78
  • Kirsi Nousiainen liikkuu nykyisin julkisilla paikoilla vain kemikaaleja suodattavan maskin kanssa. Kuva: Kia Kilpeläinen

Rantasalmelaisen Kirsi Nousiaisen homepiina alkoi viitisentoista vuotta sitten. Homeelle altistuminen teki hänestä lopulta kemikaaliyliherkän, minkä jälkeen normaalista arki- ja työelämästä on tullut lähes mahdotonta. Kaikki lääkäritkään eivät ole häntä uskoneet, vaan Nousiainen on saanut jopa lähetteen psykiatrin puheille.
Nousiainen kertoo altistuneensa homeelle ensimmäisen kerran omassa kodissaan. Siitä on aikaa jo yli kymmenen vuotta, eikä sisäilmaongelmista vielä tuolloin puhuttu julkisesti mitään. Oireet ilmenivät jatkuvina flunssina ja poskiontelontulehduksina sekä kolotuksena ja pakotuksena. Tuolloin Nousiainen sai astmadiagnoosin.
– Pääsin hometalosta eroon vasta neljä vuotta sitten avioeron myötä, kun muutin lasten kanssa pois. Oloni koheni heti, kun pääsin terveeseen rakennukseen.

Pari vuotta sitten Nousiainen muutti lastensa kanssa Rantasalmelle. Nousiainen sai tukitöitä kunnanvirastosta, mutta siellä työskenteleminen osoittautui varsin pian mahdottomaksi voimakkaan oireilun vuoksi. Syksyllä 2013 Nousiainen osallistui kirjanpitäjien päivitystietokoulutukseen Mikkelin ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella.
– Jo ovelta haistoin voimakkaan kellarin tuoksun, ja luokassa haisi viemäri. Siitä alkoi jatkuva sairastelu. Kävin koulutuksessa viisi kuukautta, kunnes lääkäri kirjoitti minulle lausunnon, jonka mukaan en voi opiskella niissä tiloissa. Koulutus jäi kesken, sillä työvoimakoulutukseen sisältyi läsnäolopakko.
Nousiaiselle puhkesi kemikaaliyliherkkyys, joka puhkeaa hänen mukaansa noin puolelle homealtistuneista. Nykyisin hän saa oireita muun muassa hajusteista, kemikaaleista, katupölystä, autojen pakokaasuista ja painomusteesta.
– Tilaan e-lehteä, koska en voi lukea tavallista paperilehteä. Kevään pahimpaan katupölyaikaan ja talven kovilla pakkasilla, jolloin pakokaasut jäävät katutasolle, vältän ulkona liikkumista. Jos kuitenkin joudun menemään ulos, olen seuraavat kaksi päivää sairaana.
Kauppareissuista Nousiainen yrittää selvitä viidessätoista minuutissa, sillä etenkin pesuaineosastot tuottavat hänelle ongelmia. Hän toivoisi, että tuoksuttomat tuotteet olisivat kaupassa eri paikassa kuin hajustetut.

Lääkärit ovat suhtautuneet Nousiaisen sairauteen vaihtelevasti. Osa on epäillyt, että vika on korvien välissä ja passittanut psykiatrin puheille.
– Psykiatri ihmetteli, mitä minä hänen luonaan teen. Hän uskoi, että muistiongelmat ja neurologiset oireet johtuvat homeelle altistumisesta.
Muistiongelmilla ja neurologisilla oireilla Nousiainen viittaa muun muassa lähimuistikatkoksiin ja hahmottamisongelmiin. Hän on muun muassa meinannut huomaamattaan ajaa toisen pyöräilijän päälle ja jäädä auton alle, koska ei reagoinut lähestyvään autoon. Mitään lääketieteellistä selitystä oireille ei ole löytynyt.

Tällä hetkellä Nousiaisella on astmadiagnoosin alla maininta siitä, että hän oireilee ilman tavanomaisille epäpuhtauksille ja kemikaaleille. Tämä ei kuitenkaan oikeuta häntä sairauspäivärahaan, minkä vuoksi kahden lapsen yksinhuoltaja on välillä taloudellisesti tiukoilla.
Työelämään paluu taas on lähes mahdotonta, koska työpaikan olisi oltava paitsi terve rakennus, myös täysin tuoksuton paikka. Oman yrityksen perustaminenkin olisi hankalaa, sillä Nousiainen on opiskellut kirjanpitäjäksi aikuisiällä eikä ole ehtinyt hankkia työkokemusta.
Nousiaisen toimeentulo koostuu tällä hetkellä työttömyyspäivärahasta ja sitä täydentävästä toimeentulotuesta.
– Meillä ostetaan vain välttämätön. Normaali arki kyllä pyörii, mutta isommista menoeristä selviäminen on hankalaa.
Nousiainen kertoo pystyvänsä elämään sairautensa kanssa mustan huumorin ja vertaistuen avulla.
– Olisin varmaan itsekin pitänyt itseäni luulosairaana, jos en olisi löytänyt Terve Sisäilma ry:n ylläpitämää Facebook-ryhmää Home sweet home. Ryhmässä asioista keskustellaan avoimesti, mutta moni sanoo, ettei uskalla kertoa oireistaan työpaikallaan leimaamisen pelossa.

Nousiainen uskoo, että homerakennusten korjaaminen ja rakennuksista huolehtiminen tulisi valtiolle ja kunnille huomattavasti halvemmaksi kuin sairastumisista aiheutuneet kustannukset. Kun sisäilmaongelmista johtuva sairaus jonain päivänä saa sosiaaliturvaan oikeuttavan diagnoosin, eläkkeiden ja sairauspäivärahojen maksaminen tulee kalliiksi.
– Minäkin olisin terveenä työkykyinen vielä 20–30 vuotta. Enkä ole ainoa, sillä meitä sairastuneita on tuhansia.
Tällä hetkellä Nousiainen etsii taas uutta asuntoa, sillä nykyisen kodin kylpyhuoneessa on havaittu kosteusongelma. Muutto uuteen asuntoon tarkoittaa taas rahanmenoa, koska todennäköisesti ainakin osa nykyisen asunnon irtaimistosta on vietävä kaatopaikalle.
– Kun terveys on mennyt, rahalla ei ole enää mitään merkitystä. Sen toivoisin myös päättäjien ymmärtävän.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Tämä on erittäin iso ja laaja ongelma. Virastot lähes rintanaan ovat sisäilmaongelmaisia, hometta tai jotain muuta myrkkyä ilmassa. Suomessa ei osata rakentaa vaikka tietoa on miten pitäisi rakentaa oikein. Ne ketkä tätä asiaa vähättelee saisivat olla hiljaa ja opiskella asian tiimoilta faktoja. Itse olen (mcs) multiple chemical sensitivity eli monikemikaaliyliherkkä. Tämä ongelma kasvaa tulevaisuudessa räjähdysmäisesti. Tupansavu, pakokaasut, hajuvedet, pesuaineet, home jne... aiheuttavat ongelmia. Ymmärrän enemmän kuin hyvin sinua Kirsi Nousiainen tässä asiassa. Tämä sairaus eristää ihmisen elämän ulkopuolelle ja syrjäyttää monista eri asioista. Hajut ilmassa hallitsevat elämää ja määräävät missä voit olla ja missä et. Tämä tauti on maanpäällinen helvetti.

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Kyllä Suomessa rakentaa osataan, mutta ei haluta. Rakennusmiehiltä kuulee miten talot käsketään panna kasaan pikavauhtia betoni ym vielä märkänä ja miten betonien kuivuusmittauksia väärennetään. Viranomaiset eivät valvo tai ainakaan puutu näihin ollenkaan, joten homma villiintyy koko ajan pahemmaksi. Rakennuksissa asuvat ja työtä tekevät maksavat tästä vilungista terveydellään.

Lähettänyt käyttäjä Asiakasneuvoja (kirjautumaton)
Olen samassa tilanteessa, paitsi että sairastuintyöpaikallani. Työtiloissa löytyi mikrobi- ja kosteusvaurioita, mutta työnantajan vakuutusyhtiö katsoi, ettei niitä ole tarpeeksi, jotta sairauteni olisi ammattitauti. Olin täysin terve, ennekuin menin tuohon rakennukseen töihin. Nyt on vaikea keuhkoastma ja ahtauma, lisäksi puhkesi monikemikaaliyliherkkyys. Joudun olemaan kotona eristyksissä, en voi käydä edes kaupassa, en matkustaa julkisilla, töissä en enää pysty käymään, koska kyseinen rakennus olisi minulle hengenvaarallinen. Reagoin voimakkaasti kaikki hajullisiin pyykki-ja pesuaineiden hajuun, joille ihmiset haisevat. Lehtiä en voi lukea, huonekaluja tai vaatteita en voi hankkia, sillä niissä on säilytys ja homeenestoaineita. Sairauspvärahaa en enää saa, kun 300 pvää on tullut täyteen. Eläkelaitoksen mielestä en silti ole työkyvytön, joten en pääse eläkkeellekkään. Työnantaja uhkaa irtisanomisella, kun en pysty työpaikalla olemaan ja väistötiloja eivät aio hommata. Kukaan ei auta, vaikka sairastuminen ei ole ollut oma syyni, yritin vain käydä töissä ja tämän sain palkaksi: terveyden ja koko elämän menetyksen!

Lähettänyt käyttäjä hometta joka pu... (kirjautumaton)
Näiden yliherkistyneiden vuoksi rakennusten luullaan turhaan olevan homeessa ja puretaan terveitä kiinteistöjä. Jos yksi ihminen 500 oppilaan koulussa saa oireita painomusteesta, niin koko rakennus leimataan homekouluksi. Ikävää tällaisen herkistyneen kannalta, mutta ikävää myös veronmaksajien puolesta.

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Nimimerkki hometta joka pu.... Siksi tässä tilanteessa ollaan kun kiinteistöistä ei ole pidetty huolta. Ihmisiä on siis sairastunut välinpitämättömyyden takia. Jos vuosihuollot ja peruskorjaukset olisi tehty ammattitaidolla(ilman rahan/kiireen painetta), ei tässä tilanteessa oltaisi.

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
"Näiden yliherkistyneiden vuoksi rakennusten luullaan turhaan olevan homeessa ja puretaan terveitä kiinteistöjä. Jos yksi ihminen 500 oppilaan koulussa saa oireita painomusteesta, niin koko rakennus leimataan homekouluksi. Ikävää tällaisen herkistyneen kannalta, mutta ikävää myös veronmaksajien puolesta." >>> Ennen kuin täytät seuraavan kerran tasakymppejä, tiedät omakohtaisesti, mitä tarkoittaa homesairaus. Sen jälkeen ainoa kelvollinen asumismuoto on vain ja ainoastaan puusta ilman pinnoitteita valmistettu rakennus.

Lähettänyt käyttäjä Miehiä vai naisia?? (kirjautumaton)
Jotenkin vaan tuntuu,että näillä naisvaltaisilla aloilla on ihmeen paljon kosteusvaurioita ja hometta työpaikoilla..Hauskaa olisi nähdä oikeata tilastoa miesten ja naisten välisestä erosta tässä asiassa.. Kummasti noilla miesvaltaisilla aloilla esim.sahoilla,tehtaissa voidaan olla normaalisti töissä,ilman että kukaan valittaa homeesta.Ja taatusti on kasteltu aikojen saatossa rakenteet ,jotta eivät korjattaessa pala.. Mutta kouluista ja päiväkodeista tuntuu löytyvän koko ajan, sisäilma ongelmia,tai ainakin näin esitetään??

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut